DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība

Austrumu slimnīcas stacionārus turpmāk savienos moderna virszemes pāreja

FOTO: Publicitātes foto

Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca (Austrumu slimnīca) turpina attīstības un modernizācijas projektu īstenošanu, nodrošinot infrastruktūras objektu būvniecību, kas uzlabos ārstniecības procesus un medicīnas personāla darba vidi. Šodien, 2023.gada 23.oktobrī, klātesot Latvijas Republikas veselības ministram Hosamam Abu Meri, slimnīcas valdei un stacionāru, klīniku un nodaļu vadošajiem ārstiem un pacientu aprūpes personālam, svinīgi atklāta virszemes pāreja. Tā savieno divus lielākos Austrumu slimnīcas stacionārus un būtiski atvieglos pacientu pārvešanu uz izmeklējumiem vai ārstu konsultācijām, kā arī padarīs komfortablākus pārvietošanās ceļus slimnīcas stacionāru iekštelpās.

Jaunizbūvētā virszemes pāreja savieno divus lielākos Austrumu slimnīcas stacionārus –  “Gaiļezers” un “Latvijas Onkoloģijas centrs” –, bet līdz ar Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas (NMPUK) paplašināšanas projekta īstenošanu jau tuvāko mēnešu laikā savienojums tiks nodrošināts arī ar NMPUK. Stiklotā pāreja ir mūsdienīga, gaiša un savieno abu stacionāru ēkas 2.stāva līmenī. Tā ir 500 metrus gara. Projektā paredzēts, ka jaunizbūvētā pāreja būs apsildāma, lai, pārvietojoties vai pārvedot pacientus starp stacionāriem, nebūtu jūtamas telpu temperatūras atšķirības un cilvēki justos komfortabli visās slimnīcas iekštelpās. Šāda savienojuma izveide starp stacionāriem nodrošinās pacientiem minimālu saskarsmes risku ar ārējo vidi, nodalot plūsmas un minimizējot arī infekciju izplatīšanās riskus.

Apmeklējot jaunuzceltās virszemes pārejas atklāšanas pasākumu, Latvijas Republikas veselības ministrs Hosams Abu Meri uzsvēra: “Esmu gandarīts, ka ārstniecības procesa efektīvākai nodrošināšanai ārkārtīgi svarīgi būvniecības projekti tiek ieplānoti, attīstīti un – pats galvenais – arī realizēti. Kā zināms, būvniecības procesi patlaban virzās sarežģīti, situācija ar projektu īstenošanu dažādu apstākļu ietekmē daudzviet nav vienkārša, tāpēc dubultprieks, ka varam šeit visi kopā atklāt sen gaidītu infrastruktūras objektu, kas būtiski atvieglos personāla ikdienu un pacientu ārstēšanu.”

Austrumu slimnīcas valdes priekšsēdētājs Normunds Staņēvičs pateicās ārstiem un aprūpes personālam par pacietību virszemes pārejas projekta tapšanas un izbūves gaitā, norādot: “Prieks, ka kopā veidojam Nākotnes slimnīcu tādu, kādu vēlamies to redzēt. Tomēr pats galvenais – mūsu Nākotnes slimnīca nav ķieģeļi, bet gan mūsu cilvēki – pacienti, kuru ārstēšana kļūs labāka, un personāls, kam būs lielāks prieks veikt savu darbu komfortablākos apstākļos.”

“Esam kā viena liela organisma divas sastāvdaļas, un tagad beidzot esam kopā,” simbolisko Austrumu slimnīcas stacionāru savienošanu atklāšanas pasākumā komentēja stacionāra “Gaiļezers” galvenais ārsts Aldis Strēlnieks. Savukārt praktisko nozīmi iezīmēja stacionāra “Latvijas Onkoloģijas centrs” galvenais ārsts Andrejs Pčolkins: “Līdz šim mums nācās saskarties ar dažādiem loģistikas izaicinājumiem, meklējot efektīvus risinājumus pacientu nogādāšanai otrā stacionārā, bet tagad šo grūto periodu varam aizmirst – gan pacienti, gan kolēģi varēs pārvietoties pa ērtu, siltu, gaišu koridoru jebkurā laikā.”

Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnikas vadītājs Aleksejs Višņakovs uzsvēra: “Mēs ilgi gaidījām šo mirkli, un ļoti būtiski, ka tiek apvienoti ne tikai divi stacionāri, bet arī jaunā kopējās aptiekas ēka un Neatliekamās medicīnas un pacientu uzņemšanas klīnika.”

Austrumu slimnīcas valdes loceklis Kaspars Plūme, kurš atbild par būvniecības projektu īstenošanu, atzina, ka realizēt šādu projektu strādājošas slimnīcas apstākļos ir ļoti sarežģīti, taču tas izdevās, “pateicoties mērķtiecībai, precizitātei un komandas darbam”. 

Starp stacionāru ēkām atrodas NMPUK, kas visu diennakti sniedz neatliekamo medicīnisko palīdzību pacientiem akūtos veselības stāvokļos, nodrošinot pacientu vienoto uzņemšanu. Plānots, ka šā gada nogalē vai nākamā gada sākumā tiks pabeigts NMPUK paplašināšanas projekts, kas ļaus nodalīt pacientu plūsmas, nodrošinot diagnostiku un ārstēšanu infekciju slimību pacientiem atsevišķā plūsmā, ievērojot stingras prasības infekciju izplatības ierobežošanai un novēršanai.

Projekts tiek īstenots, piebūvējot NMPUK esošajai ēkai infekciju bloku divos stāvos un izveidojot observācijas nodaļu ar papildu gultasvietām. Būvprojekta ietvaros paredzēts atjaunot pazemes slimnīcas ieejas mezglu, tajā izbūvējot lifta šahtu un savienojumu ar pazemes tuneli, kā arī savienojot NMPUK infekciju bloka jaunuzbūvēto ēku ar virszemes pāreju starp stacionāriem, nodrošinot ne tikai pacientu un darbinieku iekšējo loģistiku, bet arī nākotnē paredzot savienojumus ar daudzstāvu autostāvvietu un jauno Infekciju slimību korpusu. Virszemes pāreja tiks savienota ar NMPUK infekciju bloku, ļaujot pacientus droši un ērti nogādāt uz un no klīnikas, kā arī starp stacionāriem.

Būvdarbi tika sākti 2021. gada novembrī, un plānots, ka tiks pabeigti 2023. gada decembrī. Projektēšanas, būvdarbu un autoruzraudzības kopējās izmaksas ir 12,5 miljoni eiro, ieskaitot PVN. Savukārt virszemes pārejas būvniecības izmaksas veido 2,3 miljonus eiro ar PVN.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI