DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. jūnijā, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vides aizsardzība

Latvijā pirmo reizi konstatēta kartupeļu bālā cistu nematode

Kādā Zemgales kartupeļu audzēšanas saimniecībā Valsts augu aizsardzības dienesta (VAAD) pārbaudes laikā ņemtā kartupeļu paraugā pēc laboratoriskās testēšanas konstatēts Eiropas Savienības karantīnas organisms – kartupeļu bālā cistu nematode (Globodera pallida). Organisms atrasts kartupeļu audzēšanas laukā 10,33 ha platībā.

Kartupeļu cistu nematodes var radīt ievērojamus postījumus kartupeļu stādījumiem siltā, mērenā un aukstā klimata reģionos. Ļoti liela nematodes koncentrācija augsnē var izraisīt ražas samazināšanos pat par 80 %.

Galvenie nematodes izplatīšanās ceļi ir ar inficētiem sēklas kartupeļiem un augsni, kura pielipusi lauksaimniecības tehnikai un darbarīkiem, ar tiem darbojoties invadētajā laukā. Izplatīšanās dabiskā ceļā ir minimāla.

Inficētos kartupeļus pārtikā var lietot, cilvēkiem tie nav kaitīgi.

Inficētajam laukam noteikti fitosanitārie pasākumi – aizliegums audzēt sēklas kartupeļus sešus gadus, lauksaimniecības tehnikas tīrīšana katru reizi pēc izmantošanas, kā arī tajās lauka vietās, kur iespējams novērst izplatīšanās risku, audzēt pret kartupeļu bālo cistu nematodi izturīgus augus.

VAAD veic padziļinātu pārbaudi, lai noteiktu, kādā veidā organisms nokļuvis konkrētajā laukā.

Latvijā iepriekš ir konstatēta radnieciska nematodes suga – zeltītā  kartupeļu nematode (Globodera rostochiensis).

Abas nematodes ir izplatītas visā pasaulē un ir konstatētas arī Eiropā (Vācijā, Nīderlandē, Igaunijā un citur).

Fitosanitārā stāvokļa noteikšanai VAAD regulāri veic pārbaudes 70 dažādu karantīnas organismu statusu un ģeogrāfiskās izplatības noteikšanai un regulēto nekarantīnas organismu noteikšanai pavairošanas materiālam stādaudzētavās.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI