DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. martā, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

DAIF Latvija desmitgadē tiks atvērta grāmata “Latvijas drošības un aizsardzības industrijas stāsti”

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Trešdien, 29.martā, atzīmējot Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas (turpmāk – DAIF Latvija) desmitgadi tiks prezentēta grāmata “Latvijas drošības un aizsardzības industrijas stāsti”, kuras autori ir politologi Elīna Egle-Ločmele, Dr. Māris Andžāns un vēsturnieks Dr. Juris Ciganovs.

“Latvijas drošības un aizsardzības industrijas stāsti” ļaus atskatīties uz militārās industrijas attīstību pirms Otrā pasaules kara, padomju laikā, militāro tehnoloģiju attīstību pagātnes un nākotnes karos, kā arī aizsardzības industrijas attīstību Latvijai pievienojoties NATO un ES. Grāmatas autori ir:

  • Vēsturnieks, Latvijas Kara muzeja vadītāja vietnieks, Dr. Juris Ciganovs, rakstot stāstu par Latvijas armijas tehniskās apgādes un militārās industrijas pirmssākumiem;
  • Politologs, Vidzemes augstskolas Akadēmisko un zinātņu prorektors, un Ģeopolitikas pētījumu centra direktors Dr. Māris Andžāns stāstīs stāstu starp pagātnes un nākotnes kariem un militārajām tehnoloģijām;
  • Politoloģe, Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas valdes priekšsēdētāja Elīna Egle-Ločmele, vēstīs par Latvijas pievienošanās NATO un ES nozīmi aizsardzības industrijas attīstībā.

Lasītāji uzzinās par to, kā militārā rūpniecības un uz to orientētā zinātne ir sasniegusi Latvijas un pasaules industriālo panākumu virsotnes. Šīs virsotnes sniegušas nozīmīgu atbalstu karavīru kaujas spējām un pamudinājumu sabiedrībai būt inovatīvai un noturīgai pret krīzēm, kariem un politisko režīmu maiņām.

Aizsardzības un duālā pielietojuma produkti radīti visdažādākajās tautsaimniecības nozarēs un sektoros – mašīnbūvē, apģērbu, elektronikas, pārtikas ražošanā. Attīstoties tehnoloģijām arvien vairāk civilām vajadzībām radīto pakalpojumu rod pielietojumu bruņotajos spēkos un drošības iestādēs – transports un loģistika, būvniecība un infrastruktūras attīstība, informācijas un komunikācijas, satelītu tehnoloģijas u.c. Izpratne par civilo produktu pielietojumu aizsardzības un drošības nozarēs, kā arī drošības un aizsardzības produktu ienākšanu sabiedrības ikdienā, ļaus veidot jaunas sinerģijas un partnerības sabiedrībai piemērojoties un virzot ekonomikas transformāciju hibrīdkara apstākļos.

Šobrīd aktīvi iekļaujoties Latvijas, ES un NATO aizsardzības spēju stiprināšanā un drošības veicināšanā, Latvijas uzņēmēji un zinātnieki kopā ar starptautiskiem partneriem attīsta arvien jaunus produktus un pakalpojumus. Tādēļ šī grāmata ir veidota kā vēstījums par Latvijas drošības un aizsardzības industriju starp pagātni un nākotni, raksturojot un apkopojot pienesumu, kuru pašlaik sniedz DAIF Latvija biedri un asociētie biedri. Lai apkopotie stāsti spēcina izveidotās partnerības un ir ierosme inovācijai, jauniem produktiem un pakalpojumiem, projektiem un konsorcijiem.

Grāmata būs aizsardzības un drošības nozarēs strādājošo uzņēmumu un pētniecības iestāžu vizītkarte angļu valodā. Grāmatā vienotā katalogā apkopotas Latvijas drošības un aizsardzības industrijas un pētniecības pašreizējās jaudas. To pirmie saņems Latvijā rezidējošie ārvalstu diplomāti, Latvijas diplomāti ārvalstīs un NATO Industrijas padomnieku grupas dalībnieki – pasaulē vadošo militāro uzņēmumu pārstāvji, kas pirmo reizi pulcēsies uz plenārsesijām jūnijā, Rīgā. Savukārt digitālais izdevums latviešu valodā būs izziņas avots tiem, kas vēlas sadarboties  ar publisko, privāto vai akadēmisko sektoru šajās nozarēs.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI