DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. februārī, 2023
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ārlietas

I. Mūrniece iepazīšanās vizītē uzņems jauno ASV vēstnieku Latvijā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Trešdien, 22. janvārī, aizsardzības ministre Ināra Mūrniece iepazīšanās vizītē uzņems jauno ASV vēstnieku Latvijā Kristoferu Robinsonu (Christopher Robinson), kas darbam Latvijā tika akreditēts 2023. gada 21. februārī.

Tikšanās laikā abu valstu amatpersonas pārrunās Latvijas un ASV sadarbību aizsardzības jomā, kā arī pašreizējo drošības situāciju reģionā.

ASV ir ilggadējs Latvijas stratēģiskais partneris un sabiedrotais, ieņemot nozīmīgu lomu Latvijas drošības stiprināšanā.

Jau vēstīts, ka pērnā gada nogalē ASV Kongress apstiprināja 225 miljonu ASV dolāru finansējumu visām trim Baltijas valstīm “Baltijas Drošības iniciatīvas” (Baltic Security Initiative) ietvaros 2023. gadam fiskālajam gadam, kas tiks novirzīts militāro spēju attīstībai. Salīdzinājumam 2022. fiskālajam gadam Baltijas Drošības iniciatīva paredzēja 150 miljonus ASV dolāru.

Tāpat ziņots, ka ASV ir apstiprinājusi plānus militārās klātbūtnes stiprināšanai Baltijas valstīs, kas paredz, ka rotācijas kārtībā bez pārtraukumiem Latvijā uzturēsies ASV karavīri un militārās tehnikas vienības. Plānots, ka Latvijā tuvākajos gados ASV nodrošinās vienību klātbūtni rotācijas kārtībā gan Ādažu, gan Lielvārdes militārajās bāzēs. Tas sniegs būtisku ieguldījumu atturēšanā un aizsardzībā, kā arī uzlabos savstarpējo savietojamību starp Latvijas un ASV bruņotajiem spēkiem.

Savukārt pērnā gada decembrī Gaisa spēki saņēma pirmos divus no kopskaitā četriem Latvijas pasūtītajiem ASV helikopteriem UH-60M “Black Hawk”, kas ievērojami stiprinās Nacionālo bruņoto spēku kaujas spējas, bet jau ceturtdien, 23. februārī, Nacionālo bruņoto spēku Aviācijas bāzē Lielvārdē notiks to svinīgā pieņemšana.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI