DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. februārī, 2023
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Tūrismam Zemgalē pērnais gads bijis labāks par aizpērno

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Eleonora Maisaka

Precīzs pārskats par pērn paveikto tūrisma nozarē Zemgalē vēl tikai top, taču jau pirmās aplēses rāda, ka, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, gan vietējo, gan ārzemju ceļotāju skaits reģionā ir palielinājies un, pēc aizvadītā pandēmijas pārvarēšanas laika, nozare pamazām sāk atsperties. Optimismu vairo sasniegtais jaunu tūrisma produktu ieviešanā un jau esošo pilnveidošanā, Eiropas Savienības finanšu instrumentu piešķīrumu prasmīgā izmantošanā un pakalpojumu sniedzēju sadarbības stiprināšanā.

Zemgales Plānošanas reģiona (ZPR) tūrisma projektu vadītāja Anna Builo – Hoļme, stāstot par pērnā gada svarīgākajām norisēm tūrisma jomā, īpaši izceļ aktivitātes, kas saistītas ar divu lielu pārrobežas sadarbības projektu ieviešanu. Jaunā kultūras tūrisma maršruta “Baltu ceļš” popularizēšanas nolūkā notikušas saturīgas mācības tūrisma nozares profesionāļiem un topošajiem tūrisma gidiem. Par maršrutā ietverto Zemgaļu un Sēļu loku vēstīts ceļojošā foto izstādē “Zemgaļu un sēļu zeme”, vēl izstrādātas divas 3D vizualizācijas par zemgaļu un sēļu senajiem politiski ekonomiskajiem centriem Tērvetē un Sēlpilī 12. un 13. gadsimtā, bet sagatavošanā ir jauni tūrisma ceļveži par ilgi loloto maršrutu “Baltu ceļš”.

Savukārt projekta “Unikālu ģeoloģisko un ģeomorfoloģisko dabas vērtību izmantošana zaļā, izzinošā tūrisma attīstībā” ieviešanas mērķis ir radīt ilgtspējīgu un izzinošu tūrisma piedāvājumu, palielināt apmeklētāju plūsmu reģionā, uzlabot zināšanas un izpratni par unikālām dabas vērtībām. Arī ar šī projekta atbalstu Zemgalē ir notikušas mācības kā tūrisma nozares profesionāļiem, tā topošajiem gidiem, sagatavoti divi atraktīvi videoklipi par jaunajā Ģeotūrisma maršrutā iekļautajiem vērtīgākajiem apskates objektiem, iestādes sociālo tīklu kontos noorganizēta ceļošanas akcija “Atklāj Ģeo vietas!”, kas ilga astoņas nedēļas un raisīja plašu interesi vairākiem tūkstošiem dalībnieku. Bez tam ar projekta atbalstu Aizkrauklē izbūvēts un atklāts velo parks, kura funkcionalitāte sasaucas ar Daugavas krastu un gultnes konfigurāciju pirms tās uzpludināšanas, Skaistkalnē top jauna ekspozīcija par vietējām karsta kritenēm, bet Vecumnieku Zvirgzdē tūrisma apritē iekļauta Baltijā unikāla iekšzemes kāpa, kuras infrastruktūra ziemas mēnešos šo vietu ļauj pozicionēt arī kā lielisku orientēšanās poligonu.

Līdztekus jaunu maršrutu izstrādei, ar Zemgales visu sešu pašvaldību finansiālu atbalstu ZPR noorganizēta vērienīga tūrisma informācijas izplatīšanas kampaņa “Zemgale aicina!”, kas vērsta uz reģiona atpazīstamības un tūrisma piedāvājuma popularizēšanu visa gada garumā. Pavisam interneta resursos un drukātajos medijos ievietotas piecas tematiskās informatīvo materiālu kopas – daba, aktīvā atpūta, gardēžiem, svētki un vēsture, kā arī aktivitātes ziemā. Aizvadītā tūrisma sezona katrā no Zemgales pašvaldībām iezīmējusies ar virkni pārsteigumu. Jelgavā, piemēram, visvairāk apmeklētāju, vairāk nekā 100 000 reģistrēts Pils salā, kur mīt savvaļas zirgi un no skatu torņa Lielupes dabīgajās pļavās vērojami lieliski saullēkti un saulrieti. Vēl Jelgavā tūristu ievērību saista atjaunotā interaktīvā ekspozīcija Svētās Trīsvienības baznīcas tornī, kā arī vecpilsētā atvērtais Zemgales Restaurācijas centrs un Dzīvesziņas un arodu māja. Arī Jēkabpilī atklāta pilsētas Vēstures muzeja Brīvdabas nodaļas “Sēļu sēta” Amatu māja un pabeigti būvdarbi smēdes ēkā, kur taps jauna ekspozīcija  par muižas transportlīdzekļiem. Savukārt Kūku pagasta viesu mājā “Akmentiņi” apmeklētājiem tagad piedāvā bišu stropa terapiju, bet Rubenes pagasta Kaldabruņā no uzbūvētās skatu platformas tūristiem paveras plaša Sēlijas vaļņa ainava vietā, kur, kā vietējie ļaudis stāsta, vasaras Saulgriežos saule faktiski nenoriet.

Jaunus iespaidus ceļotājiem sagādā Kokneses Likteņdārzā  pērn atklātais Saieta nams, kur piedāvā gan izzinošas ekskursijas, gan telpas un aprīkojumu publisku pasākumu rīkošanai, bet Bauskas novadā par vienu no tūrisma TOP objektiem kļuvusi atjaunotās Mežotnes baznīcas kultūrtelpa. Dobeles novadā, laikā ap gadu miju, apmeklētājiem durvis vēris jauns viesu nams Ādama muiža, kas savu darbību fokusē ne tikai uz viesību rīkošanu, bet arī uz tematisku, dažādu interešu klubu pasākumu organizēšanu. Pārsteidzoši, ka arī šajā, uzņēmējdarbībai grūtā laikā, Zemgalē atvērti jauni ēdināšanas uzņēmumi, pie patērētājiem nonāk inovatīvi pārtikas produkti. Aizkrauklē, piemēram, pavisam nesen atvērta kafejnīca “Cepiens”, Jelgavā, Vecpilsētas namu kvartālā kafejnīca “Brokastnīca”, Bauskā pavisam drīz atklāšanas lentu griezīs restorāna “ Mežs Kungs” īpašnieki, Jēkabpils novada Elkšņu pagastā bioloģiskā saimniecība SIA “Spāres-L” radījusi jaunu produktu - garšīgu un barojošu zupu, ko paņemt līdzi pārgājienā vai ceļojumā.          

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI