DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. decembrī, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

E.Smiltēns akcentē diasporas ieguldījumu Latvijas un citu valstu sadarbības stiprināšanā

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

“Šobrīd sadarbības aktivizēšanai starp līdzīgi domājošām valstīm, īpaši jomās ar lielu pievienoto vērtību, ir augsta prioritāte. Diasporas iesaiste šīs sadarbības stiprināšanā ir vairāk nekā nepieciešama,” sacīja Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, trešdien, 7.decembrī, parlamentā tiekoties ar Pasaules Brīvo latviešu apvienības (PBLA) vadību

Spriežot par Krievijas karu Ukrainā un Latvijas drošību, Saeimas priekšsēdētājs akcentēja, ka Baltijas valstis ir kļuvušas daudz drosmīgas un pieņēmušas lēmumus, kas palīdz atteikties no Padomju Savienības mantojuma, tostarp demontējot padomju režīmu slavinošos pieminekļus.

Puses bija vienisprātis, ka, runājot par valsts drošību, jārunā arī par ekonomisko stabilitāti un investīcijām. Kā sektori ar īpaši augstu potenciālu investīciju piesaistei tika minēti informācijas un komunikācijas tehnoloģiju nozare un loģistikas projekts “Rail Baltica”. Tāpat klātesošie atzīmēja arī iespēju ārvalstu uzņēmumiem uzsākt ražošanu Latvijas reģionos. Akcentēti tika arī nākamajā gadā plānotie pasākumi, tostarp PBLA organizētais Pasaules latviešu ekonomikas un inovāciju forums.

Saeimas priekšsēdētāja biedre Zanda Kalniņa-Lukaševica uzsvēra PBLA ieguldījumu Latvijas interešu aizstāvībā ārvalstīs. Saeimas priekšsēdētāja biedre akcentēja apvienības līdzšinējo ciešo sadarbību ar Ārlietu ministriju, Kultūras ministriju un Izglītības un zinātnes ministriju, kā arī pauda cerību par PBLA ciešu sadarbību ar jaunievēlēto 14.Saeimas sasaukumu, īpaši jautājumos, kas saistīti ar valsts aizsardzību un ekonomikas izaugsmi, kā arī Latvijas pilsoņu iesaisti lēmumu pieņemšanas procesos. 

Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Rihards Kols pateicās PBLA pārstāvjiem par ieguldījumu Latvijas interešu pārstāvniecībā citās valstīs, akcentējot apvienības plašās zināšanas un kontaktu tīklu. Spriežot par Diasporas likuma darbību, R.Kols atzīmēja, ka likums sakārto mijiedarbību starp diasporu un valsts pārvaldi, tostarp uzsverot arī praktiskos ieguvumus, piemēram, finansējumu valsts budžetā diasporas politikas īstenošanai.

PBLA pārstāvji atzinīgi vērtēja Diasporas konsultatīvās padomes darbu, kā arī akcentēja nepieciešamību rast veidus, kā skaidrot ieguvumus no likuma tautiešiem ārvalstīs. PBLA atzīmēja, ka diasporas aktivitātes ceļ Latvijas redzamību pasaulē, un akcentēja arī Latvijas vēstniecību darbu cilvēku tuvināšanā.

PBLA ir ārzemju latviešu centrālo organizāciju augstākā pārstāvība. Tā apvieno ārzemju latviešu sešas centrālās organizācijas pasaulē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI