DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
22. novembrī, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Saeimas namā atklās Satversmes veidotājiem veltītu izstādi

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Pirms simts gadiem uz pirmo sēdi pulcējās Latvijas Republikas 1.Saeima, un līdz ar Saeimas sanākšanu spēkā stājās arī mūsu valsts pamatlikums – Satversme. Par godu nozīmīgajam notikumam Saeimas namā ceturtdien, 24.novembrī, atklās izstādi "Satversme un tās veidotāji. Brīvība. Neatkarība. Demokrātija".

Izstādi atklās Saeimas priekšsēdētājs Edvards Smiltēns, un klātesošos uzrunās arī Latvijas Nacionālā arhīva direktora vietnieks Gatis Karlsons.

“Simts gados Satversme ir pierādījusi, ka tā ir drošs mūsu valsts pamats. Tā sargā mūsu valsti, sargā katru no mums. Sargā no tirānijas, varas ļaunprātīgas izmantošanas un nonākšanas radikālu kļūdu purvā. Sarežģītajā parlamentāras demokrātijas procesā nodrošina līdzsvaru un prognozējamību. Taču tā nav muzejs vai laikā sastindzis piemineklis. Ar kādu dzīvu saturu to piepildām, cik prasmīgi un tālredzīgi izmantojam tās dotās iespējas, tas atkarīgs no mums visiem,” pauž E.Smiltēns.

Jau proklamējot Latvijas Republiku kā neatkarīgu valsti, tās dibinātāji Satversmes sapulces sasaukšanu izvirzīja kā vienu no pirmajiem uzdevumiem. 1922.gadā pieņemtā Latvijas Republikas Satversme laika gaitā ir pierādījusi savu dzīvotspēju. Tā ir unikāla, jo citas valstis, pēc okupācijas atgūstot vai iegūstot neatkarību, izstrādāja jaunas konstitūcijas, taču Latvija atjaunoja jau pirms simts gadiem pieņemto Satversmi, kas joprojām ir spēkā.  

Izstādē būs aplūkojamas gan Satversmes tapšanas liecības, tostarp Satversmes Sapulces plenārsēžu stenogrammu oriģināli un likumprojekts par Latvijas Republikas Satversmes spēkā stāšanos un ieviešanu, gan dokumenti, kas vēsta par Satversmes sapulces deputātu likteņiem.

Izstādi "Satversme un tās veidotāji. Brīvība. Neatkarība. Demokrātija" veidojis Latvijas Nacionālais arhīvs sadarbībā ar Latvijas Republikas Saeimu.

Izstādi atklās ceturtdien, 24.novembrī, pulksten 10.35 Saeimas nama Lielajā vestibilā, Jēkaba ielā 11.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI