DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. novembrī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas
1
1

Satversmes svētki Daugavpilī un Rēzeknē

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes attēls

Godinot Latvijas Republikas Satversmes spēkā stāšanās simtgadi, kas tiks atzīmēta šā gada 7. novembrī, žurnāla "Jurista Vārds" redakcija ar sadarbības partneriem – Daugavpils Universitāti un Rēzeknes Tehnoloģiju akadēmiju – 9. novembrī rīko Satversmes svētkus Latgalē. To ietvaros plānota gan lekcija un viktorīna par Satversmi, gan arī izglītojošās filmas "Atver Satversmi" fragmentu skatīšanās, kā arī Daugavpils Universitātes juridiskās programmas virziena 20 gadu jubilejas atzīmēšana.  

1922. gada 15. februārī Satversmes sapulce pieņēma Latvijas Republikas pamatlikumu – Satversmi, kas stājās spēkā tā paša gada 7. novembrī, kad arī uz pirmo sēdi sanāca 1. Saeima. Tādēļ 2022. gads aizrit Satversmes simtgades jubilejas zīmē un tiek rīkoti dažādi pasākumi ar kopīgu vadmotīvu “Atver Satversmi!” (plašāk skat. www.satversme100.lv). Šo pasākumu auditorija ir pēc iespējas plaša – no skolēna un zinātnieka līdz jebkuram interesentam, un tāda tā iecerēta arī Satversmes svētkos Latgalē.

Latgalē būs lekcija un diskusija

Lielākā daļa šo pasākumu koncentrējas galvaspilsētā Rīgā, tādēļ, turpinot iepriekš aizsākto sadarbību ar Latgales augstskolām, kurās ir tiesību zinātņu programmas, žurnāla "Jurista Vārds" redakcija šā gada 9. novembrī rīko Satversmes simtgades godināšanas svētkus Latgalē: plkst. 11.00 Daugavpils Universitātes koncertzālē (Vienības ielā 13, 4. stāvā)  un plkst. 16.00 Rēzeknē, Latgales vēstniecības GORS Mazajā zālē "Zīdaste".

Gan Rēzeknē, gan Daugavpilī pasākuma laikā notiks lekcija un diskusija "Kas ir Satversme, un kāpēc tā mums ir nepieciešama", kuru vadīs Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes docents, jaunievēlētais Augstākās tiesas tiesnesis un līdzšinējais Valsts prezidenta padomnieks Dr. iur. Jānis Pleps. Savukārt "Jurista Vārda" redakcija pasākuma dalībniekiem ir sagatavojusi viktorīnu (ar balvām).

Pasākumā tiks demonstrēti arī fragmenti no filmas "Atver Satversmi", kas tapusi pēc "Jurista Vārda" iniciatīvas – oficiālā izdevēja "Latvijas Vēstnesis" (izdod žurnālu "Jurista Vārds") un Satversmes tiesas sadarbībā. Filmā 120 Latvijas juristi, tostarp no Latgales, skaidro un lasa Satversmi pantu pa pantam. Piemēram, filmā līdzdarbojās Daugavpils Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes dekāns, profesors Dr. iur. Jānis Teivāns-Treinovskis, Daugavpils Universitātes Tiesību katedras vadītājs, profesors Dr. iur. Vitolds Zahars, kā arī zvērināts advokāts Andrejs Elksniņš.

#Satversme100: vērtīgi informācijas avoti

Projekta #Satversme100 ietvaros oficiālais izdevējs "Latvijas Vēstnesis" publiskojis vairākus nozīmīgus veikumus. Viens no tiem ir minētā filma "Atver Satversmi", kas ir Latvijas juristu aicinājums ikvienam pilsonim iedziļināties mūsu pamatlikumā un izprast tajā ietvertos demokrātiskas valsts funkcionēšanas mehānismus un aizsargātās cilvēka pamattiesības.

Audiovizuālais materiāls ir brīvi pieejams gan kā veselums, gan “sēriju” veidā – atbilstoši Satversmes struktūrai:

Otrs pienesums ir "Jurista Vārda" tematiskais eseju krājums, kas ikvienam interesentam elektroniski ir pieejams portālā juristavards.lv:

Trešā aktivitāte ir tematiskās publikācijas LV portāla (lvportals.lv) sadaļā "Satversme", kurā vienuviet ir pieejama skaidrojošu publikāciju sērija par Latvijas valsts pamatlikumu, tā attīstību un nozīmi:

Tajā ikviens iedzīvotājs var atrast skaidrojumus un infografikas par to, kas ir konstitūcija, kā tapa Latvijas Republikas Satversme, kā laika gaitā ir mainījies valsts konstitucionālais regulējums, kā saprast tajā ietvertos jēdzienus un vērtības.

Ceturtā aktivitāte ir vietne satversme100.lv, kas klikšķa attālumā nodrošina pieeju Latvijas Republikas Satversmes tekstam, faktogrāfiskam materiālam un pasākumiem, kurus organizē dažādas institūcijas. 

Atgādinām, ka Satversmes simtgadei par godu ir izveidota vienota interaktīva grafiskā zīme  "Satversme – 100" (autore Dita Pence), kuru aicinām izmantot Satversmes jubilejas gada izglītojošās un informatīvās aktivitātēs.

Tēmturi sociālajos medijos: #atverSatversmi un #Satversme100.  

"Latvijas Vēstnesis" ir valsts, pilsoniskās un tiesiskās informācijas platforma (vestnesis.lv, likumi.lv, lvportals, žurnāls "Jurista Vārds" / juristavards.lv).

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI