DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. septembrī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Likts pamats sadarbībai starp Rīgas domi, “Rīgas Mežiem” un Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāti

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Publicitātes foto

Šodien, 30.septembrī, parakstot sadarbības memorandu un līgumu, likts pamats ciešai sadarbībai vides un ilgtspējas jomā starp Rīgas domi, pašvaldības uzņēmumu “Rīgas Meži”, kā arī Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitāti – LBTU (iepriekš Latvijas Lauksaimniecības universitāte – LLU) un tās Meža fakultāti.

Sadarbības idejisko pamatu – memorandu parakstīja Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis,  SIA “Rīgas Meži” valdes priekšsēdētāja Anita Skudra, LBTU rektore, Dr.oec. profesore Irina Pilvere un LBTU Meža fakultātes dekāns Dr.silv. profesors Linards Sisenis. Savukārt līgumu, kas nosaka sadarbības praktisko pusi starp “Rīgas Mežiem” un LBTU, parakstīja attiecīgi Anita Skudra un Irina Pilvere. Pasākumā piedalījās arī Rīgas valstspilsētas izpilddirektors un “Rīgas Meži” kapitāldaļu turētāja pārstāvis Jānis Lange.

Dokumentu mērķis ir sadarbības veidošana un attīstība starp parakstītāju pārstāvētajām organizācijām, lai sekmētu iesaistītajiem būtiskus darbības virzienus – Eiropas Zaļā kursa un klimata mērķu sasniegšanu; videi draudzīgu un ilgtspējīgu saimniekošanu; augstākās izglītības, zinātnes, pētniecības un inovāciju attīstību, kā arī sasaisti ar darba tirgu mežsaimniecības, vides un urbānajās jomās; sabiedrības un partneru iesaisti un izglītošanu u.c.

“Vissekmīgāk mērķus vides un ilgtspējas jomā var sasniegt tādos sadarbības modeļos, kur teorija un prakse ir cieši savienotas. Rīgas pilsētas vajadzības un līdz šim paveiktais, “Rīgas Mežu” praktiskā pieredze un mūsu universitātes teorētiskās zināšanas un pētniecības rezultāti ir teicams sadarbības tīkls, kurā radīt lielu pievienoto vērtību visām iesaistītajām pusēm, tostarp LBTU studentiem” norāda I.Pilvere.

L.Sisenis ir gandarīts par memoranda parakstīšanu un uzsver, ka “memorands un sadarbības līgums būs juridisks pamats, lai līdzšinējo LBTU un “Rīgas “Meži” sadarbību stiprinātu un attīstītu, dodot iespēju iepazīt unikālo “Rīgas Meži” pieredzi urbāno mežu apsaimniekošanas, kā arī saimnieciskās darbības, dabas aizsardzības un sabiedrības interešu sabalansēšanā. Jau šobrīd “Rīgas Meži” kompetence jaunāko tehnoloģiju pielietošanā mežsaimniecībā ir bāze ne vien studentu izglītošanai, bet arī sadarbībai pētniecībā. Vienlaikus Meža fakultāte spēj dot pienesumu Rīgai, piedāvājot savu kompetenci, lai informētu sabiedrību, it īpaši jau bērnus un jauniešus ne vien par Latvijas mežu daudzveidību, bet arī par to apsaimniekošanu, motivējot savu karjeru veidot stabilākajā Latvijas tautsaimniecības nozarē – meža nozarē.”

Iesaistītajām pusēm ir teorētiskās zināšanas un labās prakses pieredze savā pārziņā esošajās jomās, tāpat arī vajadzības pēc augsta līmeņa speciālistiem un pasniedzējiem. “Apvienojot spēkus, apzinot nepieciešamības un sadarbojoties, tiks radīts rezultāts ar augustu pievienoto vērtību. Piemēram, apmācību programma par urbāno mežu ilgtspējīgu apsaimniekošanu. Tā būs iespēja iesaistīto teorētiskās zināšanas izmantot praksē; pilnveidot personāla praktiskās iemaņas un teorētiskās zināšanas; ilgtspējīgāk kopt un attīstīt pilsētu zaļo infrastruktūru; rūpēties par bioloģiskās daudzveidības saglabāšanu; sabalansēt mežsaimniecības un sabiedrības intereses saistībā ar rekreāciju; sadarboties ainavu plānošanā, augstvērtīga stādāmā materiāla selekcijā un ražošanā, kā arī sabiedrības informēšanā un iesaistē,” stāsta A. Skudra.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI