DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. septembrī, 2022
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Valsts pārvalde

Pie Rīgas pils atklāj ārtelpas izstādi “Valsts prezidenta institūcijai 100”

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Par godu Valsts prezidenta institūcijas simtgadei šodien pie Rīgas pils tika atklāta ārtelpas izstāde 21 metra garumā, kas ataino Valsts prezidenta institūcijas vēsturi un attīstību, uzsverot Latvijas valstiskuma nepārtrauktību un demokrātisko tradīciju nozīmīgumu.

“Šogad mēs atzīmējam Satversmes simtgadi. Tikko spēkā stājās Satversme, tika ievēlēts arī pirmais Latvijas Valsts prezidents. Parlamentārā republikā Valsts prezidenta institūcija nodrošina valsts pastāvēšanu un ilgtspēju,” izstādes atklāšanā uzsvēra Valsts prezidents Egils Levits. “Izstādē jūs redzēsiet divas personības, kuras klasiski neatradīsiet Valsts prezidentu portretu galerijā. Tie ir Pauls Kalniņš un Jāzeps Rancāns, kuri pildīja Valsts prezidenta funkcijas okupācijas periodā un turpināja mūsu valsts nepārtrauktību,” īpaši atzīmēja Valsts prezidents. 

“Izstāde ir veltīta mūsu Valsts prezidentiem, kuri simts gadu garumā ar savām vērtībām, ar savu principiālo nostāju un ar savu viedokli ir ietekmējuši to, kā dzīvo un ir dzīvojusi mūsu valsts,” atklājot izstādi teica Valsts prezidenta padomnieku biroja vadītāja, Valsts prezidenta padomniece kultūrpolitikas jomā Sarmīte Ēlerte, norādot, ka, izstāde tika veidota ar mērķi apvienot trīs lietas “pirmkārt, Valsts prezidenta funkcija, ko nosaka Satversme vai likumi, otrkārt, personība un, treškārt, ne mazāk svarīgi, izaicinājumi, kurus katram prezidentam nesis laiks.”

Ārtelpas izstāde veidota plašam interesentu lokam, īpaši aicināti ir skolēni un skolotāji izmantot bagātīgo izstādes materiālu, lai noturētu valstiskumam veltītu izzinošu mācību stundu. Izstāde “Valsts prezidenta institūcijai 100” būs apskatāma pie Rīgas pils līdz 2. decembrim. Iecerēta arī atkārtota izstādes eksponēšana 2023. gada pavasarī.

Ārtelpas izstādes tekstu līdzautors ir vēstures doktors Gatis Krūmiņš. Izstādes tapšanā informācija iegūta un apkopota no 44 dažādām institūcijām.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI