DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
26. septembrī, 2022
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika
4
4

Vēlēšanu kalkulators, kas saka: “Tev ir gan, par ko balsot!”

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Freepik

"Nav, par ko balsot. Tiem solījumiem jau nevar ne uzticēties, nedz izsekot to izpildei." Tie ir ļoti izplatīti un arī saprotami iebildumi pret piedalīšanos vēlēšanās. Iesākoties vēlēšanu nedēļai, organizācija ManaBalss atgādina, ka ir izstrādāts tieši Tev piemērotu vēlēšanu kalkulators, kas izrēķina tieši Tavu uzskatu sakritību ar konkrētiem politiķiem un partijām par ļoti konkrētiem, reāliem likumiem.

Pēdējo 20 gadu laikā Saeimas vēlēšanu aktivitāte ir samazinājusies no 71,89% 1998. gadā līdz satraucošajiem 54,60% 2018. gadā. Pēdējās pašvaldību vēlēšanās 2021. gadā piedalījās 34,01% balstiesīgo, kas ir zemākā vēlēšanu aktivitāte kopš Latvijas neatkarības atgūšanas.

Līdzīgi kā citi eksperti, arī organizācija ManaBalss jau krienu laiku atpakaļ paredzēja, ka dalība nākamajās Saeimas vēlēšanās Latvijā visdrīzāk samazināsies vēl vairāk. Raugoties uz tendencēm, dalība varētu nokrist arī zem 50% atzīmes.

Lai gan kopējais kritums tādā gadījumā nebūtu ļoti būtisks, tieši šis simboliskais kritums – zem 50% – ir kaitīgs demokrātijas veselībai un Latvijai kā valstij.  Zemā aktivitāte vēlēšanās var radīt šaubas par ievēlētās varas leģitimitāti un uzart augsni tādām pašreizējos ģeopolitiskajos apstākļos bīstamām runām, kas apgalvo, ka "Saeima jau nemaz nepārstāv tautu". Tieši tāpēc ir jāiet vēlēt – lai Saeima būtu pārstāvji ar katra mūsu sniegto mandātu.

Ir vairāki skaidri formulēti iemesli, kāpēc cilvēkiem ir zema interese un zema uzticēšanās politiskajiem procesiem Latvijā. Piemēram, pēcvēlēšanu aptaujas rāda, ka nebalsojušo starpā valda uzskats, ka dalībai vēlēšanās "nav nozīmes", "nav par ko balsot", "nav ticības Saeimai, valdībai, politiskajām partijām vai kādam citam valdības pārstāvim".

Ja uzticības jautājumu risināt uzreiz un ātri ir pagrūti, jo tas tomēr ir varas vīru un sievu rokās, tad pievērsties tādiem apgalvojumiem kā "man nav, par ko balsot" gan liekas pareizi un vajadzīgi. Tādēļ tapa "Vēlēšanu kalkulators", kura galvenais mērķis ir cilvēkiem parādīt – Tev ir, par ko balsot pat tad, ja Tev tā nešķiet! Šo atziņu īpaši jāakcentē tieši vēlēšanu nedēļā, kad daudzi potenciālie vēlētāji joprojām nav nolēmuši, par kuru politisko spēku atdot savu un vai vispār doties uz vēlēšanām.

Strādājot pie metodikas, ņēmām vērā, cik viegli var apjukt priekšvēlēšanu informācijas gūzmā, partiju solījumos un politiķu labo tēlu spodrināšanas kampaņās. Tāpēc nolēmām no partiju pašpozicionēšanās atkāpties tik tālu, cik vien iespējams, un veidot tādu kalkulatoru, kurš uzdod skaidrus, tiešus jautājumus, ir maksimāli objektīvs, realitātei pietuvināts, balstīts datos un tieši tik vienkāršs, lai katrs, kurš politikai neseko līdzi un nevēlas tam veltīt savu laiku, būtu gatavs atvēlēt dažas minūtes tā aizpildīšani.

Ņemot vērā visu iepriekš minēto, tapa "Vēlēšanu kalkulators":

  • no dažādām tēmām un nozarēm ir izvēlēti 22 reāli likumprojekti, par kuriem ir balsojusi Saeima iepriekšējā sasaukumā un kuri nav bijuši viennozīmīgi vērtēti nedz Saeimas gaiteņos, nedz sabiedrībā;
  • deputātu kandidāti uz jautājumiem atbild individuāli, nevis kā partija;
  • gan kandidātiem, gan "ierindas vēlētājam" ir tikai divas atbildes: PAR vai PRET;
  • kalkulators ar algoritma palīdzību izrēķina precīzu procentuālo sakritību gan ar partiju, gan ar katru kandidātu, kurš/-a ir iesniegusi savas atbildes.

Redzot sakritību skatu, ir skaidrs, ka arguments "man nav par ko balsot" vairs neiztur kritiku, jo matemātika rāda citu ainu. Ir pilnīgi iespējams scenārijs, kad vienāda sakritība veidojas ar vairākiem deputātiem no dažādām partijām. Tas nozīmē, ka idejiski līdzīgi domājoši cilvēki ir ceļā uz Saeimu, un katram no mums ir iespēja par viņiem nobalsot.

Kalkulatorā ir piedalījušies aptuveni 500 no 1700 deputātu kandidātiem no sekojošām partijām: Jaunā VIENOTĪBA, Attīstībai/ Par!, Nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK", Zaļo un Zemnieku savienība, "PROGRESĪVIE", Konservatīvie, "Latvijas Krievu savienība", "SUVERĒNĀ VARA", "Kristīgi Progresīvā Partija", LATVIJA PIRMAJĀ VIETĀ, "KATRAM UN KATRAI", "Apvienība Latvijai", "APVIENOTAIS SARAKSTS - Latvijas Zaļā partija, Latvijas Reģionu Apvienība, Liepājas partija", "Republika".

Pārāk aizņemti, lai savu laiku atvēlētu "Vēlēšanu kalkulatoram" un saviem potenciālajiem vēlētājiem, bija deputātu kandidāti no šīm partijām: "Saskaņa", Tautas kalpi Latvijai, "Stabilitātei!", "Tautas varas spēks" un "Vienoti Latvijai".

"Vēlēšanu kalkulators" ir pieejams platformā www.Open2Vote.eu.

Paldies “Vēlēšanu kalkulatora” finansiālajiem atbalstītājiem – Ziemeļvalstu Ministru padomes birojam Latvijā, a/s Latvijas finieris un a/s Karavela!

 

Labs saturs
4
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI