DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. augustā, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika
29
29

14. Saeimas vēlēšanām reģistrēti 19 kandidātu saraksti

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

14. Saeimas vēlēšanām reģistrēti 19 kandidātu saraksti, kuros uz 100 deputātu vietām parlamentā pretendē kopumā 1832 deputātu kandidāti. Vēlētāji ar iesniegtajiem kandidātu sarakstiem, priekšvēlēšanu programmām un ziņām par kandidātiem var iepazīties tīmekļvietnē https://sv2022.cvk.lv.

Salīdzinājumam 13. Saeimas vēlēšanās 2018. gadā bija reģistrēti 16 partiju un partiju apvienību iesniegtie saraksti, kuros bija iekļauts 1461 deputātu kandidāts. Savukārt pēdējo reizi 19 deputātu kandidātu saraksti Saeimas vēlēšanām tika reģistrēti 2006. gadā, 9. Saeimas vēlēšanās.

Kandidātu sarakstu iesniegšana noslēdzās otrdien, 2. augustā, kad Centrālajā vēlēšanu komisijā (CVK) tika iesniegti un reģistrēti trīs kandidātu saraksti. Kandidātu sarakstus 14.Saeimas vēlēšanām iesniedza politisko partiju apvienība “Apvienība Latvijai” ar 73 kandidātiem, politiskā partija “Kristīgi Progresīvā Partija” ar 31 kandidātu un politiskā partija “Partija “Vienoti Latvijai”” ar 28 kandidātiem. Visi saraksti iesniegti visos piecos Saeimas vēlēšanu apgabalos.

Atbilstoši Saeimas vēlēšanu likuma nosacījumiem Saeimas vēlēšanām reģistrētie kandidātu saraksti ir numurējami, numuru piešķirot izlozes kārtībā.

Līdz ar  piektdien, 5. augustā, plkst. 13.00 Saeimas Sarkanajā zālē (Jēkaba ielā 16, Rīgā) notiks CVK sēde, kurā tiks izlozēti 14.Saeimas vēlēšanām reģistrēto deputātu kandidātu sarakstu numuri. Izloze notiks deputātu kandidātu sarakstu reģistrēšanas secībā, kas redzama CVK 14.Saeimas vēlēšanu mājaslapā: https://sv2022.cvk.lv/pub/kandidatu-saraksti.

CVK sēde būs atklāta arī akreditēto plašsaziņas līdzekļu pārstāvjiem. Par iekļūšanu Saeimā mediju pārstāvjiem jāsazinās ar Saeimas Sabiedrisko attiecību biroju: https://www.saeima.lv/lv/aktualitates/medijiem

Lai pārliecinātos, ka visi sarakstā pieteiktie kandidāti atbilst Saeimas vēlēšanu likuma prasībām un uz viņiem nav attiecināmi Saeimas vēlēšanu likumā noteiktie kandidēšanas ierobežojumi, pēc sarakstu reģistrēšanas saraksti tiek nodoti pārbaudēm Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei, Iekšlietu  ministrijas Informācijas centram un Totalitārisma seku dokumentēšanas centram.

Pēc reģistrēšanas kandidātu sarakstus vairs nevar atsaukt, un grozījumus tajos drīkst izdarīt tikai CVK, svītrojot kandidātus, par kuriem saņemti atzinumi vai tiesas spriedumi, ka kandidāti neatbilst Saeimas vēlēšanu likuma prasībām, vai izdarīt tehniska rakstura labojumus.

Kandidēt Saeimas vēlēšanās drīkst Latvijas pilsoņi, kuri vēlēšanu dienā vecāki par 21 gadu, ja uz viņiem neattiecas kāds no Saeimas vēlēšanu likuma ierobežojumiem. Kandidātu sarakstu Saeimas vēlēšanām drīkstēja iesniegt Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistrā reģistrētas partijas un reģistrētas partiju apvienības. Lai varētu iesniegt kandidātu sarakstu, partijai bija jābūt dibinātai ne vēlāk kā gadu pirms vēlēšanām un tajā bija jābūt ne mazāk kā 500 biedriem. Ja kandidātu sarakstu iesniedza partiju apvienība, tajā ietilpstošajām partijām arī bija jābūt dibinātām ne vēlāk kā gadu pirms vēlēšanām un apvienībā kopā jābūt ne mazāk kā 500 biedriem. 14.  Saeimas vēlēšanās termiņš, līdz kuram jābūt dibinātām partijām, lai varētu iesniegt deputātu kandidātu sarakstu, bija 2021. gada 30. septembris.

Vēlēšanu apgabalos ievēlējamo deputātu skaitu noteica CVK proporcionāli apgabala vēlētāju skaitam, kāds bija reģistrēts Fizisko personu reģistrā četrus mēnešus pirms vēlēšanu dienas - šā gada 31. maijā. Saeimas vēlēšanu likums noteic, ka ārvalstīs dzīvojošie vēlētāji pieskaitāmi Rīgas vēlēšanu apgabala vēlētāju skaitam. Rīgas vēlēšanu apgabalā 14. Saeimas vēlēšanās ir 36 deputātu vietas, Vidzemes vēlēšanu apgabalā – 26 deputātu vietas, Latgales un Zemgales vēlēšanu apgabalos katrā pa 13 deputātu vietām, bet Kurzemes vēlēšanu apgabalā – 12 deputātu vietas.

Labs saturs
29
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI