DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. jūnijā, 2022
Lasīšanai: 8 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Aizsardzības industrijas produktu pieprasījums būtiski pieaug ES un NATO dalībvalstīm kāpinot valsts budžetu aizsardzības vajadzībām

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Š.g. 13.-17.jūnijā, Parīzē, starptautiskajā militāro un drošības uzņēmumu izstādē ‘’EUROSATORY 2022’’ būs atvērts Latvijas paviljons. Eiropas Savienībā lielākajā aizsardzības un drošības nozarēm veltītā izstādē nacionālā stendā tiks demonstrēti astoņu uzņēmumu produkti un pakalpojumi. No Latvijas izstādi apmeklēs Aizsardzības ministrijas vadība un Nacionālo bruņoto spēku pārstāvji, kā arī plaša uzņēmēju delegācija.

Pateicoties Aizsardzības ministrijas un Ministru kabineta atbalstam Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācija (DAIF Latvija) sniedz iespēju aizsardzības un drošības uzņēmumiem būt pamanītiem Latvijas nacionālajā paviljonā. ‘’EUROSATORY 2022’’ Latvijas paviljona F803 (zālē 5A) atklāšanā klātienē un tiešsaistē, š.g. 13.jūnijā, plkst. 13.00 piedalīsies Aizsardzības ministrijas parlamentārā sekretāre Baiba Bļodniece un Latvijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Francijas Republikā Eduards Stiprais.

Latvijas nacionālajā paviljonā F803 (zālē 5A):

  • SIA ‘’Brasa Defence Systems’’ demonstrēs jaunākos produktus kājnieku kaujas apģērba un modulāro ekipējuma sistēmu jomā un daudzfunkcionālu  sauszemes bezpilota platformu dažādām militārām aplikācijām, kas pilnveido sauszemes spēku vienību kaujas spējas.
  • SIA ‘’Belss’’, kā militārais integrators, demonstrēs galvenās kompetences jomas - militāro komunikāciju, sistēmu integrāciju, mobilo militāro nometņu risinājumus, RCWS, individuālā karavīru ekipējuma piegādes, integrēto loģistikas atbalstu, projektēšanu un būvniecību.
  • SIA ‘’Catch Smart’’ rādīs IT risinājumus, sistēmu izstrādes un integrācijas pakalpojumus – tostarp The Oversee platformu. Uzņēmumam ir vairāk kā 100 veiksmīgi digitālās transformācijas projekti procesu optimizācijai valsts un biznesa sektoros.
  • SIA ‘’Edge Autonomy’’ kā līderis mazajā, fiksēto spārnu bezpilotu lidaparātu segmentā, demonstrēs Latvijā izstrādātās un ražotās apakšsistēmas, stabilizētas EO/IR kameras un piederumus bezpilota un pilotējamo gaisa kuģu nozarei, kas tiek piegādātas vairāk nekā 57 valstīs. Uzņēmumā radītās sistēmas un risinājumi izlūkošanai, novērošanai tiek izmantoti militārām un robežapsardzības misijām. Ņemot vērā starptautisko izaugsmi, uzņēmumam būs arī individuāls stends C710 (zālē 5A).
  • VAS ‘’Elektroniskie sakari’’ demonstrēs radiofrekvenču spektra pārvaldības pakalpojumus, ņemot vērā valdības un klientu vajadzības, kā arī radītos priekšnoteikumus elektronisko sakaru tirgus attīstībai.
  • SIA ‘’Latvijas Mobilais Telefons’’ kā mobilais inovators piedāvās pilnu telekomunikāciju un IT pakalpojumu spektru. Tiks demonstrēta pieredze 5G iespējotu risinājumu izstrādē dažādās jomās, tostarp sabiedrības drošībā un aizsardzībā.
  • SIA ‘’Riot Engineering’’ demonstrēs risinājumus sarežģītām video novērošanas ekosistēmām.
  • SIA ‘’Rīgas Dīzelis DG’’ demonstrēs kompetences dīzeļģeneratoru, propulsijas sistēmu un aprīkojuma ražošanā jūras, sauszemes un aizsardzības vajadzībām. Paviljonā būs iekārtas un modernizācijas risinājumi, kas pēc pasūtījuma izstrādāti un ražoti atbilstoši armijas tehniskajai specifikācijai un projekta kritērijiem.

Piecu dienu laikā ieplānotas uzņēmumu tikšanās, virkne divpusējo delegāciju apmaiņas ar DAIF Latvija straptautiskajiem sadarbības partneriem - Eiropas Savienības un Ziemeļatlantijas līguma organizācijas (NATO) valstu aizsardzības industriju organizācijām, lai veicinātu sadarbību NATO iniciatīvu un Eiropas Aizsardzības fonda un prioritāšu īstenošanā. DAIF Latvija vadība apmeklēs asociēto biedru INTRACOM DEFENCE, Rheinmetall BAE Systems Land, KONGSBERG, Lockheed Martin Corporation, Rotary & Mission Systems Business Area, RAFAEL ADVANCED DEFENSE SYSTEMS, Patria, Tatra, Thales, SAAB un Uvision Air ekspozīciju, iekļaujot uzņēmumus aizsardzības piegādes ķēdēs ar augstu pievienoto vērtību.    

Izstādes apmeklētājiem būs iespēja iepazīties ar Latvijas uzņēmumu piedāvājumu un drošības un aizsardzības industriju produktu E-katalogu, kas izstrādāts DAIF Latvija projekta ‘’Latvijas Drošības un aizsardzības klastera izveide’’ (DAK) ietvaros. Tiešsaistes katalogā informāciju par saviem produktiem drošības un aizsardzības vajadzībām ievieto un aktualizē Latvijas uzņēmumi, kuri ražo produktus vai sniedz pakalpojumus, iekļaujas duālā pielietojuma produktu piegādes ķēdēs vai nodrošina tehnoloģiju pārnesi.

Ņemot vērā, ka pēc 2020.gadā notikušā pirmā aizsardzības industrijas hakatonā “Garage48 Defence Makeathon 2020”, ko organizēja Aizsardzības ministrija, DAIF Latvija un Rīgas Tehniskā universitāte, sākās Covid 19 pandēmija, DAIF Latvija nevarēja nodrošināt mehatona uzvarētāja dalību izstādē ‘’EUROSATORY 2018’’, kas tika atcelta. Pateicoties DAK finansējumam, žūrijas vērtējumā labākās komandas “Radio Silence” pārstāvis apmeklēs EUROSATORY 2022’’. Atgādinām, ka komanda demonstrēja prototipu – lāzera komunikācijas sistēmu, kas spēj pārraidīt informāciju desmitiem kilometru attālumā, arī ārpus redzamības zonas. DAIF Latvija un DAK ir gandarīti sekmēt jauno zinātnieku un studentu iesaisti drošības un aizsardzības industrijai nozīmīgu pētījumu veikšanā un inovatīvu risinājumu attīstībā.

EUROSATORY ir Eiropā vadošā, starptautiskā aizsardzības un drošības nozares izstāde, kas notiek ik pēc diviem gadiem Parīzē - Nord Villepinte izstāžu centrā. Pēdējā izstāde norisinājās 2018.gadā un DAIF Latvija tajā organizēja pirmo nacionālo paviljonu. DAIF Latvija valdes priekšsēdētāja Elīna Egle atzīmē, ka ‘’pēc četriem gadiem industrija, armijas un drošības sektori no 63 valstīm sastopas jaunā realitātē. Pandēmijā rūdītiem aizsardzības un drošības uzņēmumiem ir jauni izaicinājumi – jāsniedz produkti un risinājumi, kuriem jāņem vērā mācības no Ukrainas atbrīvošanas, jāuzlabo migrācijas kontrole, jāmazina ietekme uz klimata pārmaiņām, jānovērš pieaugošie hibrīdapdraudējumi fiziskā un kibertelpā.’’

Pieprasījums aizsardzības un drošības uzņēmumu produktiem ir būtiski pieaudzis dēļ karadarbības Ukrainā. ES un NATO dalībvalstis būtiski kāpina valsts budžeta ieguldījumu aizsardzībā, pieaug starptautisko organizāciju investīcijas inovatīvu tehnoloģiju attīstībā. Izstādē tiks demonstrēti 500 produkti, piedalīsies 78 jaunuzņēmumi, kas prezentēs biznesa idejas. ‘’EUROSATORY 2022’’plāno apmeklēt 98 721 viesi no 153 valstīm. Tās ietvaros norisināsies vairāk kā 70 tematiskās konferences.

Papildu informācija

DAIF Latvija ir vienīgā drošības un aizsardzības industriju un zinātni pārstāvošā organizācija nacionālā un starptautiskā līmenī. DAIF Latvija apvieno 100 biedrus – uzņēmums, izglītības un pētniecības iestādes, un 12 ievērojamus ārvalstu militāros ražotājus. DAIF Latvija nacionālā līmenī aktīvi sadarbojas ar Aizsardzības ministriju, Iekšlietu ministriju, Ārlietu ministriju, Ekonomikas ministriju, Izglītības un zinātnes ministriju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un LR Saeimu. Starptautiski DAIF Latvija pārstāv Latvijas industriju NATO Industrijas padomnieku grupā, Zinātnes un tehnoloģiju organizācijā. Eiropas līmenī konsultācijas norisinās ar Eiropas Komisijas Aizsardzības industrijas un kosmosa ģenerāldirektorātu un Eiropas Aizsardzības aģentūru, kā arī nodrošina divpusēju sadarbību ar atbilstošām organizācijām ārvalstīs.

DAIF Latvija īsteno Eiropas Savienības fonda projektu Nr.3.2.1.1/16/A/001 „Latvijas Drošības un aizsardzības klastera izveide’’. Latvijas Drošības un aizsardzības klasterī (DAK) šobrīd apvienojušies MVU un augstākās izglītības iestādes.  DAK mērķi ir radīt priekšnosacījumus uzņēmumu eksporta, inovāciju un produktivitātes pieaugumam. DAK ietvaros specializējamies jaunās attīstības jomās – kiberaizsardzība un viedie materiāli.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI