DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
24. maijā, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Primāri sniedzamais atbalsts līdz šim uzņemtajiem Ukrainas civiliedzīvotājiem tiks pagarināts par 30 dienām

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Paula Čurkste, LETA

Atbalstot grozījumu Ukrainas civiliedzīvotāju atbalsta likumā virzīšanai apstiprināšanai Saeimā un atbilstoši vakar, 23. maijā, Attīstības komitejas sēdē lemtajam, Ministru kabinets šodien lēma virzīt priekšlikumu pagarināt atbalsta sniegšanas periodu tiem Ukrainas civiliedzīvotājiem, kas atbalstam jau ir pieteikušies līdz š.g. 24. maijam (ieskaitot), to saņem vai saņemamā atbalsta periods drīzumā beigsies, primāri sniedzamo atbalstu — izmitināšanu un/vai pārtiku – papildus nodrošināt vēl 30 dienas, taču kopā ne vairāk kā 120 dienas. Grozījumi likumā vel jāapstiprina Saeimā.

Primārā atbalsta periods līdz šim bija noteikts 90 dienas kopš Ukrainas civiliedzīvotāja atbalsta saņemšanas uzsākšanas. Savukārt, Ukrainas civiliedzīvotāji, kas primāri sniedzamajam atbalstam – izmitināšanas un pārtikas nodrošināšanai – pieteiksies no š.g. 25. maija, atbalstu izmitināšanai varēs saņemt līdz 90 dienām, un pārtikai - līdz 30 dienām.

Tāpat šodien Ministru kabinetā tika atbalstīts priekšlikums kompensāciju par brīvprātīgu, iniciatīvas vadītu Ukrainas civiliedzīvotāju izmitināšanu saņemt arī juridiskām personām.

Kā zināms, likums jau šobrīd paredz, ka mājsaimniecības jeb tās pārstāvošās fiziskās personas var saņemt kompensāciju, ja tās savā mājoklī bez maksas (t.i. nepieprasot samaksu no Ukrainas civiliedzīvotājiem) izmitina Ukrainas civiliedzīvotājus (nodrošinot gan izmitināšanu, gan iespēju robežās arī higiēnas preces un uzturu, kā arī izglītojošus un izklaides vai atpūtas pasākumus, u.c. atbalsta pasākumus):

  • 100 eiro/mēnesī par pirmo izmitināto personu;
  • 50 eiro/ mēnesī par katru nākamo izmitināto personu;
  • ne vairāk kā 300 eiro/ mēnesī par vienā mājoklī vai adresē uzņemtām personām.

Ja fiziskajai personai pieder vairāki mājokļi, kuros tiek izmitināti Ukrainas civiliedzīvotāji, atlīdzību var saņemt par katru savā īpašumā esošo mājokli, kurā tiek izmitināti Ukrainas civiliedzīvotāji.

Lai saņemtu atlīdzību, fiziskai vai juridiskai personai – mājokļa īpašniekam vai tā pilnvarotai personai jāiesniedz pieteikums tajā pašvaldībā, kuras administratīvajā teritorijā atrodas mājoklis. Pieteikums jāiesniedz ne vēlāk kā 14 dienu laikā no brīža, kad ir uzsākta Ukrainas civiliedzīvotāja izmitināšana. Pieteikumā jānorāda:

  • iesniedzēja vārds, uzvārds, personas kods vai juridiskās personas nosaukumus un reģistrācijas numurs, kredītkartes maksājuma vai pasta norēķinu sistēmas konts, kontaktinformācija;
  • mājokļa, kurā tiek uzņemti Ukrainas civiliedzīvotāji, adrese, izmitināšanai nodotā platība, paredzētais izmitināšanas periods;
  • mājokļa piederību apliecinošs dokuments;
  • katra izmitinātā Ukrainas civiliedzīvotāja vārds, uzvārds, personas kods;
  • apliecinājums par to, ka mājoklis, kurā tiek izmitināts Ukrainas civiliedzīvotājs, ir dzīvošanai derīgs likuma “Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā” 16. panta trešās daļas izpratnē un atrašanās tajā nerada apdraudējumu personu drošībai un veselībai.
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI