DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. maijā, 2022
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

12. maijs – Starptautiskā augu veselības diena

Publicēts pirms gada. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Lai turpinātu palielināt sabiedrības izpratni par augu veselības nozīmi, Apvienoto Nāciju Organizācijas Ģenerālā asambleja pasludinājusi 12. maiju par Starptautisko augu veselības dienu. Tas ir būtiski globālā bada novēršanā, jo augu kaitēkļi un slimības izraisa milzīgus ražas zudumus, atstājot miljoniem planētas iedzīvotāju bez pietiekamas pārtikas.

“Starptautiskā augu veselības diena būs iespēja uzsvērt augu veselības nozīmi kā tādu, gan uztverot to kā daļu no Vienotās veselības pieejas, kas ietver cilvēku, dzīvnieku un ekosistēmu veselību. Būtu vitāli svarīgi panākt, lai mēs darītu visu iespējamo, lai maksimāli izmantotu pārtikas resursus, ko mūsu planēta var nodrošināt,” sacījusi ANO Pārtikas un lauksaimniecības organizācijas (FAO) ģenerāldirektora vietniece Beta Bekdola.

Gan mūsu, gan mūsu planētas veselība ir atkarīga no augiem. Augi veido 80% no pārtikas, ko mēs ēdam, un 98% no skābekļa, ko mēs elpojam, un tomēr tie ir apdraudēti. Katru gadu pasaulē augu kaitēkļu un slimību dēļ tiek zaudēti līdz 40% pārtikas ražas.

Klimata pārmaiņas un cilvēka darbība maina ekosistēmas un bojā bioloģisko daudzveidību, vienlaikus radot jaunas nišas kaitēkļu attīstībai. Starptautiskie ceļojumi un tirdzniecība, kuras apjoms pēdējā desmitgadē ir trīskāršojies, arī izplata kaitēkļus un slimības.

“Starptautiskā augu veselības diena ir loģisks turpinājums Starptautiskajam augu veselības gadam, ko atzīmējām 2020. gadā, bet Covid-19 pandēmijas rezultātā daudzi no plānotajiem pasākumiem tika atcelti. Turpmāk katru gadu 12. maijā notiks pasākumi, lai pievērstu sabiedrības uzmanību tam, ka mūsu kopīgais uzdevums ir rūpes par augu veselību. Katram no mums, gan nodarbojoties ar lauksaimniecību, mežsaimniecību, dārzkopību, gan ceļojot uz citām valstīm, jāapzinās augu kaitēkļu, slimību un invazīvo sugu izplatības ceļi un riski, kas var radīt lielus ekonomiskus zaudējumus, kā arī nodarīt postu apkārtējai videi Latvijā,”norāda Valsts augu aizsardzības dienesta direktors Vents Ezers.

Valsts augu aizsardzības dienesta darbiniekus šajā dienā varēs sastapt lauksaimniecības biznesa izstādē “Pavasaris 2022” Rāmavā, Zemkopības ministrijas iestāžu kopīgajā stendā. Izstādes apmeklētāji interaktīvā veidā tiks aicināti izzināt un atpazīt augu slimības un kaitēkļus, risinot dažādus uzdevumus, saliekot puzles un atbildot uz ekspertu āķīgajiem jautājumiem par augu veselību. Čaklākie tiks apbalvoti ar augu veselības spēlēm un varēs zināšanas papildināt jau ģimenes lokā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI