DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. aprīlī, 2022
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Tieslietu ministrija informē par turpmāko rīcību saistībā ar sankcijām valsts uzturētajos publiskajos reģistros

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Otrdien, 5. aprīlī, Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns valdības sēdes dalībniekus iepazīstināja ar Tieslietu ministrijas sagatavoto informatīvo ziņojumu par veiktajām un plānotajām darbībām, lai valsts uzturētos īpašumu reģistros iekļautu un atjaunotu informāciju par īpašumu atrašanos sankcionēto personu īpašumā, valdījumā vai kontrolē, kā arī nepieciešamību ieviest nacionālās sankcijas.

Ministru prezidenta biedrs, tieslietu ministrs Jānis Bordāns: “Kopš sācies Krievijas militārais iebrukums Ukrainā mūsu valsts iestādes cieši sadarbojas ES noteikto sankciju piemērošanā personām, kuras atbalsta Putina režīma uzsākto agresiju pret neatkarīgu valsti. Taču mums ir jābūt gataviem noteikt arī nacionālās sankcijas, tāpēc jau tagad ir nepieciešami grozījumi tiesiskajā regulējumā, lai mēs varētu nekavējoties rīkoties.”

Kā zināms, Tieslietu ministrijai noteikta koordinējošā loma sankciju piemērošanā attiecībā uz valsts uzturētajiem publiskajiem reģistriem. Informatīvajā ziņojumā valdībai sniegta aktuālā informācija par piemērotajām sankcijām - civiltiesiskajiem ierobežojumiem valsts uzturētajos publiskajos reģistros, kā arī konstatētajiem sankciju apiešanas mēģinājumiem, ņemot vērā datus no reģistriem, kurus uztur Tiesu administrācija, Uzņēmumu reģistrs, Patentu valde, VAS "Ceļu satiksmes drošības direkcija", VAS "Latvijas Jūras administrācija", Valsts tehniskās uzraudzības aģentūra, Lauksaimniecības datu centrs, valsts aģentūra "Civilās aviācijas aģentūra". Norādāms, ka aktuālā informācija pieejama Tieslietu ministrijas mājaslapas sadaļā “Sankcijas” un Latvijas Atvērto datu portālā.

Tieslietu ministrija divu nedēļu laikā iesniegs Ministru kabinetā izvērtējumu un aprēķinus par Uzņēmumu reģistra kapacitātes stiprināšanu un nepieciešamajiem valsts budžeta līdzekļiem informācijas sistēmu funkcionalitātes izstrādei, lai nodrošinātu starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju subjektu datu analīzi un publisku pieejamību Uzņēmuma reģistra vestajos reģistros. Svarīgi norādīt, ka Uzņēmumu reģistram plānota vadošā loma, lai valsts publiskajos reģistros pilnvērtīgi ieviestu Eiropas Savienības noteiktās sankcijas. 

Vienlaikus ziņojumā norādīta nepieciešamība veikt grozījumus atsevišķos tiesību aktos, lai:

  • nodrošinātu starptautisko un Latvijas Republikas nacionālo sankciju subjektu datu analīzi un publisku pieejamību Uzņēmuma reģistra vestajos reģistros;
  • noteiktu kārtību, kādā Valsts zemes dienests varētu ierakstīt vai dzēst aizlieguma atzīmi vai atzīmi par šķēršļiem ierakstīt ziņas par tiesiskā valdītāja maiņu Eiropas Savienības tiesību aktiem noteikto sankciju piemērošanai.

Tāpat informatīvajā ziņojumā norādīts izvērtēt nepieciešamību par Ārvalstnieku reģistra izveidi, jo šobrīd ārvalstniekiem Latvijā nav vienota identifikatora, kas apgrūtina centralizētu sankcionēto personu datu kārtošanu.

Izskatot informatīvo ziņojumu, valdība uzdeva visām ministrijām izvērtēt, vai to pārziņā ir reģistri, kas varētu tikt pielīdzināti Ministru kabineta noteikumu Nr. 327 “Starptautisko un nacionālo sankciju ierosināšanas un izpildes kārtība” 2. punktā minētajiem publiskajiem reģistriem, lai nodrošinātu to, ka civiltiesiskie ierobežojumi tiktu piemēroti tā, lai novērstu iespēju sankciju subjektam iegūt finansiālu vai ekonomisku labumu (finanšu līdzekļus, preces, pakalpojumus), izmantojot saimnieciskos resursus.

 Informatīvais ziņojums "Esošā situācija un priekšlikumi sistēmas pilnveidošanai, lai Latvijas publiskajos reģistros pilnvērtīgi ieviestu Eiropas Savienības noteiktās sankcijas" pieejams Tiesību aktu projektu publiskajā portālā.

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI