DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. martā, 2022
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

DAIF Latvija atzinīgi vērtē ES Stratēģisko kompasu un tā mērķi stiprināt Eiropas aizsardzību, suverenitāti un autonomiju

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

ES valstu un valdību vadītāji Eiropadomes 24. un 25.marta sanāksmē apstiprināja “Drošības un aizsardzības stratēģisko kompasu”, kurā izklāstīts plāns ES drošības un aizsardzības politikas stiprināšanai līdz 2030.gadam. Stratēģiskais kompass paredz būtisku aizsardzības izdevumu un pasākumu palielinājumu, lai atvieglotu Eiropas aizsardzības nozares piekļuvi finansējumam un ieguldījumiem.

DAIF Latvija atzinīgi vērtē nepieciešamību pēc noturīgas, konkurētspējīgas un inovatīvas Eiropas un Latvijas aizsardzības tehnoloģiskās un rūpnieciskās bāzes, kas atrodas stratēģiskajā kompasā. Aizsardzības industrijai ir būtiska nozīme, nodrošinot drošību iedzīvotājiem un valstīm, palīdzot saglabāt mieru un stabilitāti, drošību un demokrātiju, bez kuras nav iespējama sociālā un ekonomiskā labklājība.

Politikas plānošanas dokumenta mērķis ir aizsargāt savus pilsoņus, vērtības un intereses un veicina starptautisko mieru un drošību. Stratēģiskajā kompasā izklāstīts plāns ES drošības un aizsardzības politikas stiprināšanai līdz 2030.gadam, kura mērķis ir kļūt par “noteiktāku un izlēmīgāku drošības nodrošinātāju”. Tajā izvērtēta ES stratēģiskā vide un noteikti politikas mērķi, līdzekļi to sasniegšanai un termiņi progresa mērīšanai. Dokumentā ir uzsvērti konkrēti prioritārie pasākumi četros darba virzienos: ātri rīkoties krīzes laikā, veicināt draudu paredzēšanu un drošu piekļuvi stratēģiskajām jomām, padziļināt divpusējas un daudzpusējas partnerības un vairāk un labāk ieguldīt aizsardzības spējās un jaunās tehnoloģijās, arī samazināt atkarību.

DAIF Latvija valdes priekšsēdētāja Elīna Egle uzsver: „DAIF Latvija atzinīgi vērtē ES stratēģisko kompasu drošībai un aizsardzībai, kas izvirza kopīgu mērķi un sniedz risinājumus, kā stiprināt Eiropas aizsardzības tehnoloģisko un rūpniecisko bāzi un ES dalībvalstu apņemšanos ievērojami palielināt ieguldījumus aizsardzībā, lai garantētu drošību un aizsargātu savus pilsoņus."

Nepieciešamība pēc stiprām Eiropas aizsardzības spējām, kuras ir tik stipras, cik stipra ir tās industrija, ir kļuvusi vēl skaidrāka laikā, kad Eiropā plosās karš. DAIF Latvija biedri ir gatavi atbalstīt valdību un valsts iestādes, lai sekmīgi īstenotu stratēģiskajā kompasā izklāstītās darbības.

Stratēģiskajā kompasā arī uzsvērts, ka horizontālajām ES politikām, piemēram, iniciatīvām par ilgtspējīgu finansējumu, arī turpmāk jābūt saskaņotām ar centieniem atvieglot Eiropas aizsardzības nozares pietiekamu piekļuvi sabiedriskajam un privātajam finansējumam un ieguldījumiem. Dokumentā uzsvērta vajadzība ieguldīt inovatīvās tehnoloģijās, piemēram, mākslīgajā intelektā vai kvantu skaitļošanā, un stiprināt piegādes ķēžu noturību, lai uzlabotu tehnoloģisko suverenitāti. Jāpalielina saskaņotība starp ES iniciatīvām, kas saistītas ar aizsardzību.

Visbeidzot, līdz 2023. gadam ES un tās dalībvalstis veiks pasākumus, lai veicinātu un atvieglotu piekļuvi privātajam finansējumam aizsardzības nozarē, arī vislabāk izmantojot Eiropas Investīciju banku, ES fondus un valsts kontrolētās finanšu institūcijas.

Papildu informācija

DAIF Latvija ir vienīgā drošības un aizsardzības industriju un zinātni pārstāvošā organizācija nacionālā un starptautiskā līmenī. DAIF Latvija apvieno 98 biedrus – uzņēmums, izglītības un pētniecības iestādes, un 10 ievērojamus ārvalstu militāros ražotājus. DAIF Latvija nacionālā līmenī aktīvi sadarbojas ar Aizsardzības ministriju, Iekšlietu ministriju, Ārlietu ministriju, Ekonomikas ministriju, Izglītības un zinātnes ministriju, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju un LR Saeimu. Starptautiski DAIF Latvija pārstāv Latvijas industriju NATO Industrijas padomnieku grupā, Zinātnes un tehnoloģiju organizācijā. Eiropas līmenī konsultācijas norisinās ar Eiropas Komisijas Aizsardzības industrijas un kosmosa ģenerāldirektorātu un Eiropas Aizsardzības aģentūru, kā arī nodrošina divpusēju sadarbību ar atbilstošām organizācijām ārvalstīs.

DAIF Latvija īsteno Eiropas Savienības fonda projektu Nr.3.2.1.1/16/A/001 „Latvijas Drošības un aizsardzības klastera izveide’’. Latvijas Drošības un aizsardzības klasterī (DAK) šobrīd apvienojušies MVU un augstākās izglītības iestādes.  DAK mērķi ir radīt priekšnosacījumus uzņēmumu eksporta, inovāciju un produktivitātes pieaugumam. DAK ietvaros specializējamies jaunās attīstības jomās – kiberaizsardzība un viedie materiāli.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI