DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
01. oktobrī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Labklājība
3
3

Sācies izmēģinājuma projekts par hospisa aprūpi mājās

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Labklājības ministrija un sociālais uzņēmums SIA “Hospiss Māja” piektdien, 1. oktobrī, uzsāk izmēģinājuma projektu  par hospisa aprūpi mājās pilngadīgām personām un atbalstu viņu ģimenes locekļiem.

Projekta mērķis ir sniegt valsts finansētu starpdisciplināru pakalpojumu, apvienojot veselības, sociālo, psiholoģisko un garīgo aprūpi, ievērojot neārstējami slimā cilvēka un viņa ģimenes emocionālās, garīgās, fiziskās un sociālās vajadzības slimības laikā. Šādi organizēts pakalpojums dod iespēju paliatīvā aprūpē esošajam cilvēkam piedalīties savas personīgās dzīves vadīšanā un nodrošina iespējami labāko dzīves kvalitāti, līdz iestājas nāve. Pakalpojums iekļauj arī atbalsta sniegšanu ģimenei gan hospisa aprūpes, gan sērošanas periodā pēc tuvinieka zaudēšanas.

“Es sāpīgi  apzinos paliatīvas aprūpes trūkumu un nepilnības Latvijā. Tādēļ no pirmās dienas esmu meklējis iespēju to mainīt un tieši tādēļ es esmu ļoti gandarīts, ka  Labklājības ministrijas komandai ir izdevies spert soli virzienā, kas to mainītu. Hospiss komandā būs iejūtīgs un profesionāls personāls.  Šis pakalpojums ir ļoti svarīgs nedziedināmi slimiem cilvēkiem, lai mūža nogali pavadītu ar cieņu un bez sāpēm. Tikpat svarīgi tas ir šo cilvēku ģimenēm un tuviniekiem,” uzsver labklājības  ministrs Gatis Eglītis.

Līdz šim valsts finansēta hospisa aprūpe mājās Latvijā nav bijusi pieejama. Ar projekta īstenošanu nodibinājums Hospiss LV vēlas apliecināt starpdisciplināra un paliatīvā aprūpē esoša cilvēka un viņa ģimenes vajadzībām atbilstoša pakalpojuma nepieciešamību un nozīmi, t.sk. Eiropas Savienības rekomendāciju ievērošanu hospisa aprūpes pakalpojuma  nodrošināšanā. 

Sākot ar oktobri 15 mēnešus sociālais uzņēmums SIA “Hospiss Māja” nodrošinās hospisa aprūpi vidēji desmit cilvēkiem mēnesi. Pakalpojums tiek sniegts klienta mājās, kas tiek aprīkotas ar nepieciešamo tehnisko nodrošinājumu – funkcionālo gulta, pretizgulējumu matraci u.c. Cilvēks atrodoties savā ierastajā vidē tiks aprūpēts starpdisciplināras komandas sastāvā, kurā ietilpst sociālais darbinieks, aprūpētāji, paliatīvās aprūpes ārsts, māsa, kapelāns, psihoterapeits, fizioterapeits, un citi speciālisti pēc vajadzības.

Pakalpojumam var pieteikties Rīgā vai Pierīgā dzīvojošas pilngadīgas personas, kurām ārstu konsīlijs, ārsts-speciālists vai ģimenes ārsts ir rekomendējis hospisa aprūpi mājās. Informācija par izmēģinājuma projektu un pieteikšanās iespējām pieejama nodibinājuma Hospiss LV mājas lapā www.hospiss.lv.

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI