DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. augustā, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Ievērojamā somu pianista Mati Raekallio meistarklases klavierspēlē

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

2021. gada 25. un 26. augustā Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā ar meistarklasēm viesosies Džuljarda skolas (Juilliard School, Ņujorka, ASV) un Sibēliusa Akadēmijas (Helsinki, Somija) klavierspēles profesors Mati Raekallio /Matti Raekallio/.

Kopš savas debijas pasaulslavenajā Kārnegija zālē 1981. gadā, Mati Raekallio īpašās koncertsērijās visapkārt pasaulei atskaņojis visas L. van Bēthovena, A. Skrjabina un S. Prokofjeva klaviersonātes, kā arī iestudējis 62 klavierkoncertus. Sadarbībā ar dažāda zīmola skaņu ierakstu studijām ieskaņojis vairāk nekā 20 albumus. Mati Raekallio tiek regulāri aicināts sniegt meistarklases prestižākajos klavierspēles vasaras kursos Eiropā, Āzijā un Amerikā. Pēc 30 pedagoģiskā darba gadiem Sibēliusa Akadēmijā, 2005. gadā viņš pieņēmis uzaicinājumu pievienoties Hannoveres Mūzikas un mākslas universitātes akadēmiskajam kolektīvam, bet 2007. gadā kļuvis par elitārās Džuljarda skolas profesoru Ņujorkā. Savulaik viņš ieguvis izpildītājmākslas doktora grādu Sibēliusa Akadēmijā, pētot klavierspēles aplikatūras izvēles principus un īpatnības, kā arī turpinājis pētniecisko darbību starptautiskā vidē, analizējot pianistu aplikatūras izvēli no kognitīvās psiholoģijas viedokļa.

“Profesors Raekallio ir biežs viesis mūsu kaimiņvalstī Igaunijā, taču Latvijā viesosies pirmo reizi. Šis augstās raudzes speciālists kļuvis iecienīts Eiropā un pasaulē, pateicoties individuālai pieejai katram studentam, kā arī, protams, izcilai erudīcijai un milzīgam pedagoģiskajam repertuāram. Savulaik es sadarbībā ar šo profesoru meistarkursos Vācijā, Itālijā un Ņujorkā, ieguvu ārkārtīgi interesantas un vērtīgas zināšanas – nav daudz tādu pedagogu, kuri stundas laikā spēj dot tik daudz noderīgas informācijas kā Mati Raekallio. Ļoti priecājos, ka sadarbībā ar JVLMA šovasar esam atraduši iespēju tepat, mūsmājās nodrošināt profesora meistarklases Latvijas jaunajiem pianistiem,” komentē Londonā dzīvojošā koncertpianiste Antoņina Suhanova.

Profesora Mati Raekallio meistarklasēs piedalīsies astoņi jauni un talantīgi pianisti no Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas, Igaunijas Mūzikas un teātra akadēmijas, Jāzepa Mediņa Rīgas mūzikas vidusskolas un Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolas. Meistarklases norisināsies JVLMA Lielajā zālē 25. un 26. augustā no plkst. 11.00 līdz 16.00.

Ieeja meistarklasēs tikai ar derīgu Covid-19 sertifikātu, kas apliecina vakcinācijas pret Covid-19 vai vīrusa pārslimošanas faktu un personu apliecinošu dokumentu!

Meistarklases atbalsta Erasmus+ programma.

Vairāk informācijas – www.jvlma.lv.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI