DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. jūnijā, 2021
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide
1
1

Ministrs Plešs: VARAM ir vienmēr atvērta konstruktīvam dialogam ar NVO

Publicēts pirms 2 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Vides, dabas un klimata politikas veidošanas procesā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā (VARAM) regulāri un sistemātiski sadarbojas ar nevalstiskajām organizācijām un sociālajiem partneriem, iesaistot organizāciju pārstāvju darba grupu darbā, uzraudzības grupās un konsultatīvās padomēs, tādejādi veidojot dialogu ar dažādām interešu grupām. Arī lauksaimniecības nozares pārstāvji vairākkārt aicināti piedalīties konstruktīva dialoga veidošanā, tostarp tikšanās reizē 9.jūnijā, kad ministrs Artūrs Toms Plešs vienkopus pulcēja desmit nozari pārstāvošas organizācijas, tai skaitā Zemnieku saeimu. 

Ministrs Artūrs Toms Plešs (AP!): “No ministrijas puses lauksaimniecība atbalstīta tieši tāpat kā visas citas nozares. Vislabāk to zina paši lauksaimnieki, kuri saprot, ka šis protests ir politisks gājiens, nevis viņu interešu aizstāvība, tādēļ arī šī akcija nav guvusi plašu atsaucību. Es vienmēr esmu gatavs tikties un risināt visus jautājumus dialoga formā, un tas arī līdz šim ticis darīts. Zemnieku saeimas kareivīgā nostāja norāda uz to, ka jau vairāk nekā mēnesi viņi uzturējuši vienpusēju komunikāciju un nav vēlējušies iesaistīties konstruktīva dialoga veidošanā, nav pamata domāt, ka minētās organizācijas pārstāvji to patiešām vēlas. Ne skaļi saukļi, ne no faktiem atrauti vispārinājumi nepalīdz risināt situāciju pēc būtības.”

Ministrs Plešs jau 20.maijā aicināja uz cieņpilnu un konstruktīvu komunikāciju, reaģējot uz vietnē Facebook ievietoto Zemnieku saeimas provokatīvo saturu un pievienojot komentāru, kas izskaidro ministra nostāju un aicina risināt viedokļu nesakritības dialoga formā. Ministrs jau toreiz norādīja:“Vēlos uzsvērt, ka ne reizi neesmu paudis ne šādus, ne līdzīgus apgalvojumus, turklāt vienmēr esmu uzskatījis, ka viedokļu nesakritības jārisina dialoga, ne klajas nomelnošanas formā. Esmu kategoriski pret jebkāda veida apmelošanu un publisku pazemošanu, un aicinu tāpat izturēties arī šīs lapas uzturētājiem.”

Ministrija ir lūgusi Latvijas Vides aizsardzības fondam (LVAF) skaidrojumu par radušos situāciju. Tādējādi, ministrija un ministrs bijis iesaistīts situācijas risināšanā jau no pirmās dienas gan komunicējot ar LVAF, gan reaģējot uz Zemnieku saeimas īstenoto kampaņu, gan uzturot dialogu ar lauksaimniecības organizācijām. Tas nav sadzirdēts.

Ministrs šādu pieeju demonstrēja arī aicinot lauksaimniecības nozares pārstāvjus uz kopīgu sarunu 9.jūnijā, kā arī pēc tam atbildes vēstulē iesaistītajām organizācijām, taču Zemnieku saeimas pārstāvji uzstājīgi pauž nostāju, ka no ministra nav saņemta nekāda oficiāla atbilde, tādējādi uzturot vienpusēju, nepamatotu un reālajai situācijai neatbilstošu komunikāciju, nereaģējot uz ministrijas un Zemnieku saeimas norādītā radio rullīša autoru sacīto.

Neskatoties uz to, Zemnieku saeima turpina izvērst komunikāciju, kas maldina tās biedrus un sabiedrību kopumā. Ministrija atkārtoti uzsver, ka ne VARAM, ne LVAF nekontrolē publikāciju saturu tādā izpratnē, ka nesaskaņo materiālus, ko izplata LVAF konkursā par sabiedrības vides apziņas veidošanu uzvarējušie mediji, ciktāl tas nav pretrunā ar konkursa nosacījumiem. Arī uz šo situāciju tika reaģēts nekavējoties, izņemot audio rullīti no radio ētera pēc pirmās atskaņošanas reizes.

Lai vispusīgi un objektīvi izvērtētu visus lietas apstākļus, Fonda administrācija 2021.gada 20. maijā nekavējoties vērsās AS “Super FM”, kas īsteno ažiotāžu izraisījušo LVAF finansēto projektu “Zaļā zona” aktivitātē “Sabiedrības vides apziņas veicināšana medijos”, prasot paskaidrojumu par radušos situāciju. Finansējuma saņēmējs norādīja, ka pieņem to virzienā raidīto kritiku saistībā ar izvēlēto tēmas komunikācijas formu. “Super FM” ministrijai norādīja, ka publicēs atvainošanos visas mediju grupas vārdā un novērsīs jebkādu iespējamību, ka konkrētais audio skečs, kura dēļ lauksaimniecības pārstāvji izvērsa maldinoša rakstura kampaņu, radio ēterā varētu izskanēt atkārtoti. Par to tika informēta arī Zemnieku saeima, gan VARAM, gan LVAF, sniedzot organizācijai atbildes vēstules. 

Ministrs Plešs: “Mums kopīgi ar lauksaimniecības nozari ir daudz darāmo darbu un kopīgi risināmo problēmu, kas ietekmē ne tikai pašu nozari, bet visas Latvijas nākotni. Mums ir jāveicina vides apziņa pozitīvā veidā, komunicējot vienam ar otru cieņpilni. Tādēļ aicinu  mērķtiecīgi strādāt pie lauksaimniecības nozares “zaļināšanas”, jo klimata krīzes novēršana prasa visu nozaru aktīvu līdzdalību, it īpaši to, kas rada būtisku slogu uz vides kvalitāti. Aicinu lauksaimniecības organizācijas veidot uz sadarbību vērstu dialogu, lai veiksmīgi izdotos sasniegt Zaļā kursa uzstādītos mērķus. VARAM ir gatavi atkal rīkot kopīgas tikšanās ar jomas pārstāvjiem un, nepieciešamības gadījumā, Zemkopības ministriju, lai iespējami konstruktīvi veicinātu savstarpēju dialogu par patiesi nozīmīgiem nozares izaicinājumiem.”

Jau 9.jūnijā uzklausot nozares pārstāvjus tikšanās laikā, Plešs nozares pārstāvjiem norādīja, ka VARAM turpinās sadarboties ar partneriem valstiskajā un privātajā sektorā, lai rastu optimālus veidus, kā padarīt lauksaimniecības nozari zaļāku un īstenot pārdomātus ilgtspējas veicināšanas pasākumus.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI