DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. martā, 2021
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

No amata atbrīvoti divi “Rīgas mežu” valdes locekļi

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Par neatbilstošu rīcību saistībā ar finanšu līdzekļu izlietošanu no amata atbrīvoti divi SIA “Rīgas meži” valdes locekļi – valdes priekšsēdētājs Aivars Tauriņš un valdes loceklis Juris Buškevics.

Šāds lēmums pieņemts SIA “Rīgas meži” dalībnieku sapulcē, pēc saņemta trauksmes cēlāja ziņojuma par "Rīgas mežu" vides izglītības projektu "Zaļā klase". Patlaban Rīgas domes Audita un revīzijas pārvalde ir sākusi auditu ziņojumā minēto faktu pārbaudei. Audita rezultāti varētu tapt zināmi aptuveni triju mēnešu laikā.

“Jau stājoties amatā un pārmaiņu koalīcijai uzsākot darbu, mēs paziņojām, ka mēs nesamierināsimies ar prettiesisku darbību. Gan tiekoties ar Rīgas domes darbiniekiem, gan arī uzstājoties publiski, esmu aicinājis cilvēkus neklusēt un ziņot, ja tiek novērotas šādas darbības. Pirms neilga laika saņēmu trauksmes cēlāja ziņojumu, jāsaka, visai detalizētu. Mēs esam uzsākuši auditu, lai pārbaudītu, vai šim ziņojumam ir pamats. Mēs nekavēsimies ne mirkli nodot šo informāciju arī tiesībsargājošajām iestādēm, ja audita laikā atklāsies, ka šim ziņojumam ir pamats,” uzsvēra Rīgas domes priekšsēdētājs Mārtiņš Staķis.

SIA “Rīgas meži” kapitāldaļu turētāja pārstāve, Rīgas pilsētas izpilddirektora vietnieka p.i. Rita Logina informē, ka šodien jau notikusi “Rīgas mežu” dalībnieku sapulce, kurā tika ievēlēta viena pagaidu valdes locekle – līdzšinējā “Rīgas mežu” Finanšu vadības daļas vadītāja Līvija Stukovenko. Pagaidu valdes locekle iecelta uz laiku, kamēr konkursa rezultātā ievēlēs jaunos valdes locekļus uz pieciem gadiem. Savukārt jaunos valdes locekļus izvēlēsies padome, kad tā tiks izveidota.

Stāstot sīkāk par sadarbību ar “Rīgas mežiem”, Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Edmunds Cepurītis sacīja, ka tā vienmēr bijusi sarežģīta. Cepurītis norādīja, ka jau komiteju sēdēs, kad “Rīgas mežu” pārstāvji aicināti uz sarunām par ieguldījumiem kritiskā infrastruktūrā, uzņēmums vairāk prezentējis grandiozus investīciju plānus, kas ļoti maz saskanējuši ar pašvaldības mērķiem.

Komitejas priekšsēdētājs norādīja, ka “Zaļās klases” projekts ir vides izglītības projekts, un trauksmes cēlāja ziņojumā izceltas sadaļas, kas saistās ar ļoti lieliem, nesamērīgiem ieguldījumiem vienā atsevišķā ēkā – “Faunas” klasē, kas atrodas netālu no Ogres mežniecības. Kopumā vides izglītība ir nepieciešams darbības virziens, un tiek augstu novērtēts darbinieku padarītais – taču problēma ir nesamērīgi ieguldījumi tikai vienā ēkā, nepiešķirot līdzvērtīgus resursus reālajam darbam.

Cepurītis atzīmēja, ka šajā ēkā, pēc apkopotajiem dokumentiem, konstatēti ieguldījumi vairāk nekā 600 tūkstošu eiro apmērā, un pēc izbūves ēka vairāk esot piemērota atpūtas pasākumiem nekā vides izglītībai. Vairākas norādes liecina, ka šie ieguldījumi ir veikti neatbilstoši labas pārvaldības principiem, ir necaurskatāmi un grūti izsekojami. Šīs investīcijas arī nav atklātā veidā iekļautas atskaitēs, kas gatavotas kapitāldaļu turētājam, kā arī nav bijis skaidra plāna un mērķu šo investīciju veikšanai šajā ēkā.

“Šis trauksmes cēlāja ziņojums patiesībā ir pastiprinājis bažas, ka uzņēmuma vadība ar pašvaldības līdzekļiem ir vairāk rīkojusies kā ar savu maku. Vairāki dokumenti pastiprina faktus, ka nesaskaņoti veikti ieguldījumi, tie ir necaurspīdīgi, nesaskaņoti ar kapitāldaļu turētāju un rada būtiskus riskus, ka tiešā veidā ir mēģināts slēpt ieguldītos pašvaldības līdzekļus. “Rīgas meži” apsaimnieko pašvaldības īpašumus un dabas resursus. Visa nauda, kas iegūta par mežu izciršanu, ir rīdzinieku nauda, kas jāiegulda pilsētas vajadzībās, tāpēc šāda situācija, kad rodas bažas par nesankcionētu rīcību, ir nepieņemama,” sacīja Cepurītis.

“Zaļā klase” ir “Rīgas mežu” vides izglītības projekts, kas tiek īstenots, lai izglītotu un informētu sabiedrību par meža nozari un tās nozīmi. Projekta mērķis ir sniegt zināšanas skolu jaunatnei un citiem interesentiem par to, kas ir mežs, ko tas dod sabiedrībai un ko sabiedrība var dot mežam.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI