DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. janvārī, 2021
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība
3
3

Latvija piedalīsies apsekojumā par veselību, novecošanos un pensionēšanos Eiropā

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Šodien, 2021. gada 21. janvārī, valdība apstiprināja Veselības, novecošanās un pensionēšanās apsekojuma Eiropā(Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe (SHARE)) 9. un 10. posma īstenošanu Latvijā, kas ļaus pētniekiem un politikas veidotājiem labāk izprast novecošanos indivīdu un sabiedrības līmenī. 

SHARE pētījuma rezultāti tiek izmantoti zinātnē un rīcībpolitikā, lai palīdzētu rast risinājumus problēmām, kas saistītas ar sociālo nodrošinājumu un veselības aprūpi. Interesi par SHARE pētījuma rezultātu izmantošanu rīcībpolitikas veidošanai un monitoringam Latvijā ir izteikušas vairākas ministrijas, kā arī SHARE dati līdz šim ir tikuši izmantoti vairākos nozīmīgos pētījumos Latvijā. Starptautiskā līmenī SHARE pētījumā iegūtos datus izmanto Ekonomikas sadarbības un attīstības organizācija, Pasaules Veselības organizācija un Pasaules Banka. SHARE apsekojuma dati ir pieejami bez maksas jebkuram interesentam, kas reģistrējies SHARE mājaslapā un tos patlaban izmanto vairāk nekā 10 000 pētnieku visā pasaulē. Dati zinātniskiem un akadēmiskajiem mērķiem var tikt izmantoti bez jebkādiem ierobežojumiem.

Līdzīgi kā 2018. gadā realizētajā apsekojuma 7. posmā SHARE apsekojuma īstenošanu plāno īstenot Rīgas Stradiņa Universitāte, šoreiz darbu veikšanai piesaistot Centrālās statistikas pārvaldi. SHARE projekta 9. un 10. posma īstenošanai 2021.–2024. gadā Latvijā kopējais piešķirtais finansējums ir 351 000 eiro. Pētījumu organizē un integrē SHARE Eiropas pētniecības infrastruktūru konsorcijs (ERIC).

Apsekojuma īstenošana veicinās Latvijas zinātnisko kapacitāti un izcilību, uzlabos pētnieku prasmes darboties ar sevišķi augstiem metadoloģijas standartiem, kā arī veicinās Latvijas pētnieku starptautisko konkurētspēju un iespējas piesaistīt Apvārsnis Eiropa finansējumu uz apsekojuma datiem balstītu pētījumu veikšanai. 

Izglītības un zinātnes ministrijas sagatavotais informatīvais ziņojums "Par atbalstu 9. un 10.posma (viļņu) īstenošanai Eiropas Pētniecības infrastruktūru konsorcija "Veselības, novecošanas un pensionēšanās apsekojums Eiropā" (SHARE ERIC) ietvaros un atļauju Izglītības un zinātnes ministrijai uzņemties papildu valsts budžeta ilgtermiņa saistības Izglītības un zinātnes ministrijas valsts budžeta programmas 70.00.00 "Citu Eiropas Savienības politiku instrumentu projektu un pasākumu īstenošana" apakšprogrammas 70.06.00 "Dalība Eiropas Savienības pētniecības un tehnoloģiju attīstības programmās" Eiropas Savienības politiku instrumentam "Atbalsts Eiropas Savienības pētniecības un tehnoloģiju attīstības projektu īstenošanai"" pieejams  MK mājaslapā: http://tap.mk.gov.lv/lv/mk/tap/?pid=40496206&mode=mk&date=2021-01-21

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI