DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
23. oktobrī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Politika
1
1

Dezinfodēmijas novēršanai aicina pilnveidot medijpratības prasmes

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 24. līdz 31. oktobrim norisināsies 8. Pasaules medijpratības un informācijpratības nedēļa, kas šogad veltīta dezinfodēmijas novēršanai un kuru tematiskās aktivitātēs izcels arī Latvijā.

Iespēja piedalīties ikvienam
“UNESCO dezinformācijas apzīmēšanai radījis terminu “dezinfodēmija”, savienojot vārdus “dezinformācija” un “pandēmija”. Īpaši aktuāls dezinformācijas novēršanas jautājums ir COVID-19 pandēmijas laikā, jo neskaidrība par cilvēku drošībai svarīgām personīgajām un politiskajām izvēlēm ir dzīvībai bīstama. Šoruden medijpratības nedēļa pievēršas tam, kā mazināt dezinformācijas riskus, ko veicina mūsdienu komunikācijas, tehnoloģiju un informācijas vide, un kā uzlabot ikviena medijpratību un informācijpratību,” skaidro UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas Komunikāciju un informācijas sektora vadītāja Beāte Lielmane.

Galvenais tematiskās nedēļas notikums ir Pasaules medijpratības un informācijpratības konference, kura šogad, ņemot vērā epidemioloģisko situāciju pasaulē, notiks tiešsaistē. Konferencē notiekošajiem semināriem un diskusijām var pievienoties ikviens, reģistrējoties īpaši izveidotā platformā www.gmil2020.com.

Tāpat ikviens medijpratības un infomācijpratības veicinātājs savā kopienā vai reģionā ir aicināts rīkot nedēļas tēmai veltītas aktivitātes klātienē vai tiešsaistē, piesakot tās arī starptautiskajā notikumu kalendārā: https://en.unesco.org/global-mil-week-2020-celebrations-registration.

Arī Latvija piedalās tematiskajā nedēļā
Kultūras ministrija sadarbībā ar pētījumu uzņēmumu “Latvijas Fakti” veic pētījumu par Latvijas iedzīvotāju medijpratību 2020. gadā. Pētījuma mērķis ir noskaidrot Latvijas iedzīvotāju medijpratību, analizējot respondentu atbildes uz jautājumu blokiem, tostarp par iedzīvotāju mediju patēriņu, uzticēšanos mediju sniegtajai informācijai, informācijas izvērtēšanu, viedokli par mediju ietekmi uz sabiedrību, gatavību maksāt par saturu interneta medijā, par iedzīvotāju mediju izmantošanas paradumiem un par to, vai COVID-19 pandēmijas/krīzes laikā ir mainījies mediju lietošanas patēriņš. Pētījums noslēgsies 30. novembrī un rezultāti būs pieejami Kultūras ministrijas mājas lapā www.km.gov.lv.

Atzīmējot nedēļu, Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultāte studiju kursa “Žurnālistika dezinformācijas laikmetā” ietvaros komunikācijas zinātnes studentiem rīko tiešsaistes nodarbības. Tās vadīs jomas profesionāļi - Latvijas Žurnālistu asociācijas valdes locekle Vita Dreijere un žurnālists, mediju pētnieks Raivis Vilūns - , padziļināti pievēršoties jautājumam par žurnālistikas kvalitāti un tās izaicinājumiem mūsdienās.

Savukārt Madonas novada bibliotēkā līdz 21. novembrim ikviens aicināts aplūkot ceļojošo izstādi „Fake ≠Fact Info Lab”, kas ir ir daļa no rīkkopas skolotājiem “Fake ≠ Fact”. To izstrādājis Zviedru institūts jauniešu avotkritikas prasmju uzlabošanai un dažādu informācijas kanālu izmantošanai. Rīkkopā, ko veido ceļojošā izstāde un mācību materiāls skolotājiem, tiek aplūkoti dažādi naratīva veidošanas paņēmieni, un kā tajos atpazīt manipulāciju, kas radīta, lai slēptu nepatiesu un maldinošu informāciju. Rīkkopas īstenošanu Latvijā atbalsta Zviedrijas vēstniecība Rīgā, UNESCO Latvijas Nacionālā komisija, LU Sociālo zinātņu fakultāte un Latvijas Nacionālā bibliotēka. Mācību materiāls latviešu valodā ir pieejams: https://drive.google.com/drive/u/1/folders/13PiFVfwKyRUA38FK6d1j-XsiBWYdVnLn.

Par Pasaules medijpratības un informācijpratības nedēļu

Pasaules medijpratības un informācijpratības nedēļu kopš 2012. gada rīko UNESCO sadarbībā ar Pasaules Aliansi sadarbībai medijpratības un informācijpratības jomā, Apvienoto Nāciju Organizācijas Civilizāciju Aliansi un Medijpratības un informācijpratības un starpkultūru dialoga universitāšu tīklu. Novērtējot iniciatīvas veiksmi, UNESCO 2019. gada rudenī oficiāli pieņēma rezolūciju, ka ik gadu no 24. līdz 31. oktobrim notiks Pasaules medijpratības un informācijpratības nedēļa. Plašāka informācija: https://en.unesco.org/commemorations/globalmilweek.

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI