DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
30. jūlijā, 2020
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Veselība
2
2

BKUS pirmo reizi Latvijā veic torakoskopisku barības vada atrēzijas operāciju

Publicēts pirms 3 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) ārsti, pielietojot mazinvazīvo torakoskopijas metodi, pirmo reizi Latvijā veikuši operāciju jaundzimušajam ar barības vada atrēzija.

Barības vada atrēzija ir iedzimta attīstības anomālija, kā rezultātā barības vads nav izveidots kā caurulīte, bet ar pārtraukumu. Latvijā ar šadu anomāliju piedzimst 1 uz 3000 jaundzimušiem. Diagnoze bērnam tika uzstādīta uzreiz pēc dzimšanas, un operācija veikta jau otrajā dzīves dienā.  

BKUS bērnu ķirurgs Ksenija Soldatenkova: “Lai operācija varētu noritēt veiksmīgi, izšķirošs ir komandas darbs, multidisciplināra pieeja. Salīdzinot ar torakotomiju jeb vaļējo metodi, torakoskopija sniedz labāku vizualizāciju operācijas laikā, mazāku traumu pacientam, labāko kosmētisko rezultātu (rētas 4mm garumā), kā arī samazina vēlīno deformāciju risku, piem., skoliozes attīstību.”

Operācija noritēja veiksmīgi un mazais pacients kopā ar mammu turpina ārstēšanos BKUS, stāvoklis ir stabils un veikto pēcoperācijas pārbaužu rezultāti ir labi.

Operācijā piedalījās BKUS bērnu ķirurgi Ksenija Soldatenkova un Paulis Laizāns, anesteziologs Ivars Veģeris ar komandu, endoskopijas speciāliste Veneranda Duļbinska ar komandu un operācijas māsas - Alla Poļnaja un Biruta Leinerte.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI