DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
20. janvārī, 2020
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Notiks jau 25. Pūšaminstrumentu un sitaminstrumentu izpildītāju konkurss

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

No 23. līdz 26. janvārim Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā /JVLMA/ notiks jau XXV Latvijas mūzikas skolu Pūšaminstrumentu un sitaminstrumentu izpildītāju konkurss. Šogad tas veltīts izcilā vācu komponista Ludviga van Bēthovena 250 gadu jubilejai. Konkursu rīko biedrība “Latvijas Jauniešu pūtēju orķestris”, un tajā piedalās 186 mūziķi no 51 mūzikas skolas.

Latvijas mūzikas skolu pūšaminstrumentu un sitaminstrumentu izpildītāju konkurss ir biedrības “Latvijas Jauniešu pūtēju orķestris” projekts, kura mērķis ir labvēlīgas vides radīšana mūzikas skolu audzēkņu un pedagogu radošas daudzveidības attīstībai ilgtermiņā, stimulējot tiekšanos pēc izcilības.

Šogad konkurss veltīts Ludviga van Bēthovena 250 gadu jubilejai, un tā obligātajā programmā skanēs tikai Bēthovens. Jubilejas konkursā ir arī kāds jauninājums – kategorija - iepriekšējo gadu konkursu dalībnieki, kuri turpina mācības mūzikas vidusskolās.

Konkursa 25 gadu laikā ir izaugušas pat vairākas jaunu mūzikas skolotāju paaudzes: bijušie konkursanti, tagad labi zināmi mūziķi, uz konkursu jau nāk ar saviem audzēkņiem. Te minamas flautas skolotājas Maija Kļaviņa, Aija Silakalne, Marta Markeviča, Evelīna Lašketa, Alise Anna Alksne; klarnetes skolotāji Jānis Ansons, Oļegs Koļesņičenko, Elmārs Vaivods; saksofona skolotāji Katrīna Kivleniece-Cābule, Arnita Lipska, Andrejs Ivanovs; metālpūšaminstrumentu skolotāji Mārcis Miķelsons, Ojārs Tūmiņš, Guntis Supe, Kārlis Jēkabsons, Kārlis Krapauskis u.c.

Konkursu vērtēs mūzikas speciālisti no Latvijas un Lietuvas, bet iepriekšējo gadu konkursu dalībniekus 26. janvārī vērtēs tā kādreizējie laureāti - šodien atzīti profesionālie mūziķi: Maija Zandberga, Jānis Semjonovs, Mareks Pinta, Katrīna Kivleniece-Cābule, Guntars Freibergs.

Žūrijas priekšsēdētājs JVLMA asoc.prof. Jānis Puriņš par konkursu saka: “Jau 25 gadus janvāra pēdējās nedēļas nogalē Latvijas Mūzikas akadēmijas telpas pieskandina jaunie mūziķi no visiem Latvijas novadiem. Man, kā žūrijas priekšsēdētājam un vienam no konkursa dibinātājiem un organizētājiem, visus šos gadus ir bijusi vienreizēja iespēja dzirdēt un vērtēt simtiem jauno mūziķu spēles prasmi, viņu pirmos soļus un sasniegumus instrumentu spēlē. Konkurss ir veicinājis jauno mūziķu profesionalitāti, daudzos gadījumos ietekmējot arī mūziķa profesijas izvēli. Visos valsts profesionālajos orķestros spēlē bijušie konkursanti. No pirmās dienas konkursu veidojam kopā ar Astrīdu Ķēniņu, un domāju, ka mums ir izdevies radīt konkursu, kuram ir SAVA vieta daudzo konkursu vidū, un mēs joprojām spējam dot reālu ieguldījumu pūšaminstrumentu un sitaminstrumentu spēles attīstībā Latvijā. Sakot paldies skolotājiem, vecākiem, dalībniekiem, gribu novēlēt – svētkus Dvēselei. Divdesmit pieci ir Dvēseles skaitlis.

 

Konkursa norise.

Ceturtdien, 23. janvārī no 11.00 līdz 19.00 - flautas un obojas;

Piektdien, 24. janvārī no 10.00 līdz 18.00 - metālpūšaminstrumenti;

Sestdien, 25. janvārī no 10.00 līdz 17.00 - klarnetes un saksofoni;

Svētdien, 26. janvārī no 10.00 līdz 17.30 sitaminstrumenti un iepriekšējo gadu konkursu dalībnieki, kuri turpina mācības mūzikas vidusskolās.

Konkursa noslēgums un Laureātu koncerts BRAVO - BRAVISSIMO notiks Latvijas Universitātes Lielajā aulā 2020. gada 1. martā plkst.16.00.

Konkursu atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds, Rīgas dome, Latvijas Bērnu fonds.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI