DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
14. novembrī, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība

Rīgas Zooloģiskajā dārzā taps jauns vides izglītības centrs

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Ceturtdien, 14. novembrī, Starptautiskajā zoodārzu izglītotāju dienā, plkst. 13.00 Rīgas zoodārza ZooSkolas telpā notiks jaunbūvējamā Vides izglītības centra projekta prezentācija. 

2019. gadā beigusies Āfrikas savannas ekspozīciju kompleksa būvniecība un tikko plašajos aplokos kopā sākušas dzīvot zebras un antilopes, bet Rīgas zooloģiskais dārzs ir jaunu izaicinājumu gaidās. Novembra sākumā izsludināts būvdarbu iepirkuma konkurss jauna, nacionālas nozīmes vides izglītības centra būvniecībai, pārbūvējot 1912. gadā uzcelto un sen bez pielietojuma esošo vēsturisko, arhitekta Hermaņa Zeiberliha projektēto Pērtiķu mītni.

Projekta autori no SIA “BM-Projekts” zoodārza darbiniekiem, amatpersonām un mediju pārstāvjiem ir gatavi atrādīt savu veikumu, kas 2358,30 m² apbūves laukumā paredz izveidot energoefektīvu ēku ar kopējo platību 872,30 m². Vides izglītības centrā  paredzēts apvienot telpas gan skolēnu mācību nodarbībām un interesentu semināriem, gan katram apmeklētājam pieejamu izstāžu zāli, gan no ēkas ārpuses aplūkojamas dzīvnieku ekspozīcijas.

Skolēnu mācību klases ar sienām, kurās dzīvo gekoni un prusaki… Izstāžu zāle ar akvāriju centrā… Ēkas logi, kuri ļaus ielūkoties mazo pērtiķīšu kalitriksu ekspozīcijā… Rīgas zoodārzs ar izdomu jau ir pārsteidzis daudzus. Un turpinās pārsteigt!

Vides izglītības centra realizācija tiek līdzfinansēta no Eiropas Savienības Kohēzijas fonda (Vides monitoringa, kontroles un izglītības projekts). 2019. gada 1. novembrī tika izsludināts būvdarbu iepirkums. 27. novembrī beidzas pretendentu priekšlikumu iesniegšanas termiņš un, atbilstoši sagatavotajam laika grafikam, būvniecība jāpabeidz 2021. gada novembrī. 

Rīgas Nacionālais zooloģiskais dārzs ir Eiropas zoodārzu un akvāriju asociācijas biedrs un līdzdalība šajā organizācijā kā vienu no galvenajiem pienākumiem izvirza nevis izklaides organizēšanu, bet gan  sabiedrības vides izglītības darbu. Šobrīd zoodārzu apmeklē vairāk kā 320 000 cilvēku gadā. Vides izglītības darbs zooloģiskajā dārzā tiek veikts gan par bioloģiskās daudzveidības jautājumiem, gan sugu aizsardzības pasākumiem. Vidēji gadā tiek novadītas līdz 350 ekskursijas un nodarbības apmeklētāju, skolēnu un studentu grupām. Pieprasījums pēc mācību nodarbībām turpina pieaugt un specifiskas tematiskās izglītības programmas gada laikā apgūst jau ap 6000-7000 dalībnieku. Esošā mācību nodarbību telpa administrācijas ēkas pagrabstāvā nav pieejama cilvēkiem ar īpašām vajadzībām un tās ietilpība paredzēta vien vienlaicīgi 15-20 personām. Jaunā multifunkcionālā, universālā dizaina ēka palielinās vides izglītības kapacitāti. Atbilstoša lieluma telpas, to ietilpība un konfigurācija nodrošinās izglītības programmu realizēšanu vienlaicīgi 3 dalībnieku grupām līdz 30 personām katrā. Savukārt konferenču un izstāžu zāles ļaus paplašināt zoodārza iespējas iesaistīties dabas un vides aizsardzības tematikai veltītu pasākumu (konferenču, semināru u.c.) organizēšanā. 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI