DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
07. augustā, 2019
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība

Par iespējamu neizpaužamu ziņu izpaušanu aizturēta VP amatpersona

Publicēts pirms 4 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Iekšējās drošības birojs aizturējis Rīgas reģiona pārvaldes iecirkņa nodaļas priekšnieku par iespējamu ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu no policijas veiktās pārbaudes materiāliem (Krimināllikuma 329. pants). Informācija izpausta personām, kurām nebija saistības ar notikumu, par kuru policijā veikta pārbaude.

Bez tam Iekšējās drošības birojs ieguvis ziņas, ka aizturētā policijas darbinieka finanšu apgrozījums bijis neatbilstošs ienākumiem, tādēļ kriminālprocesā papildus noteikta kvalifikācija pēc Krimināllikuma 195. panta pirmās daļas par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu, par ko kriminālprocesa ietvaros tiek veikta izmeklēšana.

Aizdomās turētajai amatpersonai piemēroti ar brīvības atņemšanu nesaistīti drošības līdzekļi, tai skaitā aizliegums ieņemt noteiktu amatu.

Pagājušajā gadā Iekšējās drošības birojs uzsācis trīs kriminālprocesus par neizpaužamu ziņu izpaušanu, salīdzinoši – šā gada septiņos mēnešos Birojā uzsākti jau deviņi kriminālprocesi pēc Krimināllikuma 329. panta par neizpaužamu ziņu izpaušanu. Kriminālprocesu skaita pieaugums norāda uz nepietiekošu kontroles pasākumu īstenošanu, lai nodrošinātu informācijas drošību iestādēs.

Iekšējās drošības birojs novērojis, ka pārsvarā  tiek izpausti dati, kas iegūti no dienesta pienākumu veikšanai piešķirtajām informācijas sistēmām. Konstatēti arī vairāki gadījumi, kad trešajām personām izpausta informācija no kriminālprocesa vai pārbaudes materiāliem.

Iekšējās drošības birojs atgādina, ka nevienu personu nevar uzskatīt par vainīgu noziedzīga nodarījuma izdarīšanā, kamēr tās vaina nav pierādīta Kriminālprocesa likumā paredzētajā kārtībā.

Iekšējās drošības birojs ir iekšlietu ministra pārraudzībā esoša tiesībaizsardzības iestāde, kuras funkcijas ir atklāt, izmeklēt un novērst noziedzīgus nodarījumus, kurus izdarījušas Iekšlietu ministrijas padotībā esošo iestāžu amatpersonas un darbinieki. Tāpat Iekšējās drošības birojs izmeklē ar vardarbību saistītus noziedzīgus nodarījumus, kurus, pildot dienesta pienākumus, izdarījušas Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonas ar speciālajām dienesta pakāpēm ieslodzījuma vietās, Ostas policijas, kā arī pašvaldības policijas darbinieki.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI