DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
11. februārī, 2019
Lasīšanai: 9 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Eiropas Savienība
1
1

100 dienas līdz Eiropas vēlēšanām Latvijā: sāksim ar “starta šāvienu” un ģenerālmēģinājumu!

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Gatavojoties gaidāmajām Eiropas vēlēšanām, kopā ar Latvijas cilvēkiem sāksim 100 dienu atskaiti līdz vēlēšanu dienai Latvijā (25.05.2019) un īstenosim vēlēšanu ģenerālmēģinājumus Rīgā un citās pilsētās.

  • KAD & CIKOS? Piektdien, 15. februārī, plkst. 16:00 - 17:00.
  • KUR? Koka ēku renovācijas centrs “Koka Rīga” (Krāsotāju iela 12, Rīgā). Notikuma vieta ir simboliska - “Koka Rīga” ir / būs 37. vēlēšanu iecirknis.

! Pasākumā “100 dienas līdz Eiropas vēlēšanām Latvijā” aicināti piedalīties arī mediju pārstāvji !

Pasākumu atklās un “starta šāvienu” 100 dienu atskaitei dos Vita Anda Tērauda, Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja, Eiropas Parlamenta Komunikācijas ģenerāldirektors un EP runasvīrs Žaumi Duks Gijots (Jaume Duch Guillot), Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Arnis Cimdars un Eiropas Parlamenta biroja Latvijā vadītāja Marta Rībele.

Pasākuma diskusijā ar personīgiem stāstiem par Latvijas ambīcijām Eiropā dalīsies:

  • Eiropas Savienības Tiesas tiesnesis, talantīgs jurists un politologs, Rīgas Juridiskās augstskolas goda profesors, Gada Eiropas cilvēks Latvijā 2018 - Egils Levits: “Eiropas Savienība ir augsta līmeņa kooperācija starp 28 valstīm. Jo vairāk mēs sadarbojamies ar citām valstīm, jo efektīvāka kļūst arī mūsu valsts. Latvija līdzveido Eiropas politiku, tāpēc sabiedrībai lielāka vērība būtu jāpievērš tam, kā mēs to līdzveidojam un kādu Eiropu mēs gribam. Nākamajā simtgadē redzu Latviju pasaules attīstītāko valstu priekšgalā.”
  • Latvijas mākslas akadēmijas profesore, uzņēmēja un dizainere, dizaina biroja H2E līdzdibinātāja un radošā direktore, vairāku nacionālo un starptautisko apbalvojumu ieguvēja prestižos dizaina konkursos - Ingūna Elere: “Iestāšanās Eiropas Savienībā Latvijai ir atvērusi robežas iespējām, bet vēl ir tūkstošiem neizmantotu iespēju. Manuprāt, mēs tikai pašreiz sākam izprast, ko nozīmē dzīvot bez robežām – fiziskām un arī abstraktām mūsu prātos.”
  • Mākslas meistars un gleznotājs, dēvēts arī par izcilāko mūsdienu latviešu plenēristu, bijušais Latvijas Mākslas akadēmijas rektors - Aleksejs Naumovs: “Tas bija mans studiju gadu sapnis, ko tagad var pilnībā izbaudīt, iepazīstot klātienē Eiropas kultūru un mākslu, ka arī mācīties, parādīt savu un visas Latvijas radošo veikumu, esot kopā Erasmus projektos un izstādēs.”
  • Kustības “Ar pasaules pieredzi Latvijā” valdes loceklis un platformas “Your Move” dibinātājs Jānis Kreilis: “Pirms 15 gadiem Latvija bija nabadzīgais kaimiņš-austrumeiropietis, ko ES nupat kā bija ielaidusi savās mājās. Šodien mēs sēžam pie lielās saimes galda, un, lai arī vēl neesam turīgākajā galā, vairs nevienam nav šaubu, vai izvēle mums atvērt durvis bija pareizā. Ceru, ka vēl pēc 15 gadiem pie tā paša galda uz Latviju skatīsies kā uz prātīgu, dzīves rūdītu biedru, kurš ne vienmēr kliedz visskaļāk, bet kura runā vienmēr ir vērts ieklausīties.”

Cilvēk stāstus uzklausīs un palīdzes izstāstīt ilggadējā Briseles korespondente, žurnāliste Ina Strazdiņa.

Pēc pieredzes stāstiem kopā ar CVK priekšsēdētāju Arni Cimdaru notiks vēlēšanu ģenerālmēģinājums. Atlikušo 100 dienu laikā līdz Eiropas vēlēšanām Latvijā ģenerālmēģinājumi notiks vairākās Latvijas pilsētās.

Atzīmējot līdz vēlēšanām atlikušās 100 dienas, Eiropas Parlamenta birojs Latvijā 15. februārī dienas garumā organizē četrus integrētus pasākumus:

  1. Plkst. 8:00 - 14:00 | “Mediju tūre” Latvijas lielāko mediju redakcijās kopā ar EP Komunikācijas ģenerāldirektoru un EP runasvīru Žaumi Duku Gijotu.
  2. Plkst. 12:00 - 15:30 | Reģionālo mediju diena Rīgā, piedaloties žurnālistiem no dažādiem Latvijas reģioniem. Saistībā ar gaidāmajām Eiropas vēlēšanām paredzētas tikšanās ar Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāju Arni Cimdaru, Valsts kancelejas direktora vietnieku Kasparu Ozoliņu, kurš atbild par EP vēlēšanām, un KNAB pārstāvi Amīliju Raitumu. Notiks arī ekskluzīva pētījuma “Vēlētāju gaidas” rezultātu prezentācija - šādu pētījumu EP birojs Latvijā veica jau 4. reizi. Tāpat notiks praktisku ieteikumu prezentācija: “Ka pasargāt sevi un savus vēlētājus no viltus ziņām”?
  3. Plkst. 16:00 - 17:00 | “100 dienas līdz Eiropas vēlēšanām Latvijā”: ar “starta šāvienu” un vēlēšanu ģenerālmēģinājumu sāksim 100 dienu atskaiti kopā ar Latvijas cilvēkiem un viņu stāstiem, kas atklāj ambīcijas Eiropā. Vēlēšanu ģenerālmēģinājumi pēc tam turpināsies arī citās Latvijas pilsētās.
  4. Plkst. 18:00 - 21:00 | “Eiropas neiroze”. Rīko interneta žurnāls “Satori” sadarbībā ar EP biroju Latvijā un Eiropas kustību Latvijā, lai pievērstu jauniešu uzmanību Eiropas vēlēšanām. Aicinošo un iekustinošo pasākumu vadīs žurnāliste Rita Ruduša. Sākumā notiks trīs autoru (aktīviste Linda Curika, filozofs Igors Gubenko, publiciste Sandra Mētra) priekšlasījumi par tēmu “Vai Eiropas vērtības ir pašsaprotamas”. Turpinājumā Ritas Rudušas vadīta paneļdiskusija “Eiropas neirozes” ar dažādu jomu pārstāvjiem, t.sk., reperi ansi. Par muzikālo noformējumu rūpēsies DJ Henriks Eliass Zēgners. Plašāk satori.lv

Eiropas Parlaments aicina Eiropas vēlēšanās 2019 ne vien balsot, bet jau tagad iesaistīties procesā, pievienojoties iniciatīvai un reģistrējoties platformā www.ŠoreizEsBalsošu.eu No Eiropas jau iesaistījušies ap 150 000, no  Latvijas jau 1030 brīvprātīgo!

! Ikviena Eiropas, arī Latvijas pilsoņa balsij ir nozīme. Vēlēt jāiet nevis citu, bet sevis dēļ. Būsim atbildīgi pret sevi un citiem, aicinot balsot arī viņus!

Fakti* par Latvijas iedzīvotāju piederības sajūtu Eiropas Savienībai:

  • #Brexit veicinājis arvien lielāku eiropiešu, arī Latvijas iedzīvotāju, atbalstu Eiropas Savienībai (augstākais rādītājs pēdējo 25 gadu laikā).
  • Latvijā 56% iedzīvotāju mūsu valsts dalību Eiropas Savienībā (ES) vērtē kā “labu lietu”.
  • 73% Latvijas iedzīvotāju uzskata, ka Latvijas dalība ES ir nesusi ieguvumus (Eiropā vidēji tā uzskata 68%, kas ir augstākais rādītājs kopš 1983. gada).
  • Latvijā kā galvenos ieguvumus no ES iedzīvotāji vērtē jaunas darba iespējas (49%), ieguldījumu Latvijas ekonomikas izaugsmē (44%) un ES ieguldījumu miera nodrošināšanā un drošības stiprināšanā (34%).
  • Apgalvojumam “Manai balsij Eiropā ir nozīme” Latvijā piekrīt 27% respondentu, kas ir par 6 procentpunktiem vairāk nekā šī gada aprīlī! Eiropā caurmērā tam pilnīgi piekrīt 48%.
  • 52% Latvijas iedzīvotāju vēlas, lai Eiropas Parlaments, viens no diviem ES likumdevējiem, spēlētu lielāku lomu (vidēji ES tā vēlas 48% iedzīvotāju).

Eiropas vēlēšanas 2019. Šogad noslēgsies šī Eiropas Parlamenta (EP) sasaukuma 5 gadu pilnvaru termiņš. Pašlaik EP strādā 8 deputāti no Latvijas. Lai arī pēc Brexit (provizoriski 2019. gada 29. martā) EP pašreizējo 751 vietā strādās 705 deputātu, no Latvijas arī turpmāk EP strādās 8 deputāti, kuri parasti pievienojas Eiropas līmeņa politiskajām grupām.

Likumdošanas process Eiropas Savienībā. EP un ES Padome (dalībvalstu ministri), kuras darbu pašlaik - 2019. gada pirmajā pusē - vada Rumānija (2015. gada pirmajā pusē vadīja Latvija), kopīgi pieņem ES likumus daudzās jomās. Šie likumi pēc tam ir pamats ES valstu nacionālajiem likumiem. Piemēram, Latvijā līdz pat 80% likumu balstīti uz ES lēmumiem. Lai arī Eiropas Komisija (EK) ir vienīgā Eiropas likumu iniciatore, EP var norādīt, kādi tiesību akti būtu vēlami, un prasīt EK, lai tā sagatavo likumdošanas priekšlikumus.

Papildu informācijai

*Jaunākais EP Eirobarometra pētījums http://www.europarl.europa.eu/at-your-service/lv/be-heard/eurobarometer/parlemeter-2018-taking-up-the-challenge & Faktu lapa par Latviju http://www.europarl.europa.eu/at-your-service/files/be-heard/eurobarometer/2018/parlemeter-2018/national-factsheets/lv-lv-factsheet-parlemeter-2018.pdf

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI