DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. decembrī, 2018
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Pašvaldības

Vilcē iecerēts atvērt aktivitāšu centru

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Jelgavas novada domes deputāti 19. decembra Labklājības un sociālo jautājumu komitejā izskatīja un virzīja uz domes sēdi lēmumprojektu, kas paredz Vilces pagastā iedzīvotājiem nodrošināt aktivitāšu centru. Idejas ierosinātāji ir pašvaldības Labklājības pārvalde un vietējie pagasta iedzīvotāji. Iecerēts, ka jaunatvērtais centrs savu darbību uzsāks līdz ar jauno gadu un tas atradīsies Vilces muižas kalpu mājā (Skolas ielā 8). Centra darbībai atvēlētas divas telpas, kurās ikvienam pagasta iedzīvotājam būs iespēja apgūt dažādas sociālās prasmes, izglītoties un lietderīgi pavadīt savu brīvo laiku.

Vilcē muižas kalpu māja vietējiem iedzīvotājiem ir kļuvusi par ļoti nozīmīgu iestādi. Līdzās bibliotēkai un sadzīves pakalpojuma punktam ēkā iedzīvotājiem ir pieejami arī VAS “Latvijas pasts” pakalpojumi, drīzumā darbu uzsāks labiekārtotais doktorāts un līdz ar jauno gadu būs iespēja arī apmeklēt aktivitāšu centru. 

Jelgavas novada pašvaldības Labklājības pārvaldes vadītāja Liene Upeniece norāda, kaut arī centra primārā darbība būs vairāk  vērsta uz sociāli mazaizsargātām iedzīvotāju grupām, tomēr aktivitāšu centrs centīsies piesaistīt arī citus interesentus.

“Nevar integrēt cilvēku sabiedrībā, ja nav sabiedrības! Jaunizveidotais centrs būs atvērts ikvienam interesentam gan  bērniem, gan ģimenēm ar bērniem, gan senioriem. Iecerēts organizēt visām vecuma grupām saistošas nodarbības un lekcijas, piemēram, par uzturu, veselīgu dzīves veidu, personības pilnveidošanu, par attiecību psiholoģiju u.c. Ņemot vērā Vilces iedzīvotāju ierosinājumus, centra telpās darbosies arī “Māmiņu klubs”. Šī būs vieta, kur māmiņām iegūt ne vien jaunu informāciju, bet arī vienkārši pabūt kopā un dalīties pieredzē. Centra vadītājs pienākums būs arī organizēt tikšanās ar dažādu nozaru speciālistiem,” stāsta L. Upeniece.

Muižas kalpu mājā aktivitāšu centra nodarbībām būs atvēlētas divas telpas. Pašreiz tās ir daļēji aizņemtas. Tajās darba dienās vienu stundu iedzīvotājiem ir iespējams saņemt pasta pakalpojumus, savukārt trešdienās pieejami šuvējas pakalpojumi.

“Analizējot pašvaldības telpu noslodzi Vilcē un to funkcionalitāti, loģisks lēmums bija centru izveidot tieši muižas kalpu mājā, jo ēkas tehniskais un vizuālais stāvoklis ir kvalitatīvs. Vēlamies, lai ēka tiek izmantota ar pilnu noslodzi. Tajā bez iepriekš minētā Māmiņu kluba nodarbībām plānots organizēt arī šūšanas prasmju apguvi, jo viss nepieciešamais inventārs šīm nodarbībām ir nokomplektēts. Jāpiemin, ka centra vajadzībām dažkārt izmantosim arī Vilces muižas telpas, proti, labiekārtoto skolas mājturības kabinetu. Plānots centra apmeklētājiem nodrošināt ne vien teorētiskas nodarbības, bet arī praktiskas - skolas mājturības kabinetā būs iespēja apgūt kulinārijas prasmes,  ” turpina L. Upeniece.

Iecerēts, ka līdz ar janvāra sākumu telpas pamazām tiks apdzīvotas. Tāpat pašreiz vēl nav noteikts konkrēts centra darba laiks. Sākotnēji apmeklētājiem vairāk tiks piedāvātas dažādas nodarbības un lekcijas konkrētos laikos, arī “Māmiņu kluba” biedri varēs vienoties par sev ērtāko tikšanās laiku. Un tiklīdz centrs būs iestrādājies un apzinājis savu apmeklētāju vajadzības un vēlmes, tad arī izkristalizēsies konkrēts centra/nodarbību/lekciju/kursu darba laiks.

Pateicoties pašvaldības atbalstam, novadā pašlaik darbojas jau septiņi aktivitāšu centri – “Kalnciems” Kalnciema pagastā, “Tīreļi” Valgundes pagastā, “Līvbērze” Līvbērzes pagastā, “Zemgale” Glūdas pagastā, “Birztaliņas” Lielplatones pagastā, “Dzirnieki” Jaunsvirlaukas pagastā un “Zaļenieki” Zaļenieku pagastā.

“To līdzšinējā darbība pierāda, ka pagasta iedzīvotājiem ir nepieciešama vieta, kur satikties, organizēt tematiskus pasākumus, dažkārt saņemt atbalstu, īstenot savas idejas. Rezultātā tas palīdz ne tikai justies labāk, bet kopumā rosina lielāku sabiedrisko aktivitāti,” piebilst L. Upeniece.  

Labklājības pārvalde aicina Vilces iedzīvotājus jaunajā gadā būt aktīviem, izmantot un sekot līdzi piedāvātajām centra aktivitātēm. Tāpat pārvalde aicina cilvēkus nekautrēties un vērsties aktivitāšu centrā ar saviem ierosinājumiem – ko vēl viņi papildus vēlētos centrā darīt, apgūt.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI