DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. oktobrī, 2018
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Drošība
1
1

Aizsardzības ministra uzruna Latvijas Tautas frontes 30. gadadienai veltītās konferences atklāšanā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

FOTO: Ieva Leiniša, LETA

Godātie Tautas frontes dalībnieki, atbalstītāji un aktīvisti!

Godātie kolēģi!

Dāmas un kungi!

 

Katras valsts un katras tautas vēsturē ir datumi, kas jāzina, jāgodina un jāatceras.

Šodien, 8. oktobrī, atzīmējam Latvijas Tautas frontes dibināšanas 30. gadadienu, godinot visus Latvijas Tautas frontes dalībniekus un atbalstītājus, kuri cīnījās par Latvijas neatkarības atgūšanu!

Mūsu valsts aizsardzību vienmēr ir stiprinājusi Latvijas tautas pašapziņa un vēlme aizsargāt savu valsti. Atskatoties vēsturē, gūstam pārliecību, ka ilgstošā atrašanās padomju okupācijas režīmā nebija spējusi iznīcināt Baltijas tautu vēlmi pēc neatkarības. Kolīdz radās iespēja, mēs uzsākām mērķtiecīgu virzību uz valsts neatkarības atjaunošanu.

1988. gads ir nozīmīgs gads mūsu valsts vēsturē, jo tieši tad tika apvienotas dažādās sabiedrības grupas un organizācijas, izveidojot Latvijas Tautas fronti, ar kopīgu mērķi par Latvijas neatkarības atjaunošanu parlamentārā ceļā.

1990. gada 4. maija vēsturiskais balsojums par Neatkarības deklarāciju nāca kā pirmā brīvības ieelpa, ko gaidījām piecdesmit okupācijas gadus. Saviļņojums, emocijas, ovācijas un Latvijas valsts himna, kas pie Saeimas (toreiz Augstākās Padomes) nama skanēja tik pacilājoši un pārliecinoši, kā vēl nekad!

Vēsturi nevar atkārtot, bet to var un vajag atgādināt, turot svētas atmiņas un sakot paldies tiem, kuri toreiz nenobijās no PSRS draudiem un piedalījās mūsu valsts neatkarības un brīvības vēstures veidošanā. Paldies visiem Latvijas Tautas frontes dalībniekiem, kas ļāva piepildīt sapni par brīvu Latviju! Īpaši pateicos Jums, Īvāna kungs, par drosmi un pašaizliedzību, vadot Latvijas Tautas fronti!

Mūsdienu drošības izaicinājumi vairs nav tikai militāri, bet kļuvuši ļoti daudzveidīgi, tādēļ to pārvarēšanai nepieciešams paaugstināt visas sabiedrības informētību un gatavību atbilstoši reaģēt krīzes situācijās. Tieši visaptverošās valsts aizsardzības sistēmas ieviešana kļūs par mūsu valsts drošības stūrakmeni, jo tās mērķis ir padziļināt visu valsts institūciju sadarbību, nodrošināt efektīvu publiskās un privātās partnerības mehānismu izstrādi, paaugstināt sabiedrības izpratni par iespējām aizsargāt sevi, savu ģimeni un mūsu valsti.

Latvijas valsts aizsardzība bija, ir un būs katra Latvijas iedzīvotāja atbildība! Visaptverošā valsts aizsardzība nozīmē katra Latvijas iedzīvotāja atbildīgu attieksmi pret valsti un tās drošību, jo tikai visi kopā varam nosargāt savu valsti, brīvību un neatkarību.

Mēs visi varam smelties iedvesmu no Latvijas Tautas frontes, jo tikai tās dalībnieku gara spēks, vienotība un ticība valstij jau 28 gadus ļauj mums dzīvot brīvā Latvijā. Mums kopīgi jāveido valsts aizsardzības sistēma, kura ietver ne tikai valsts aizsardzības jomas vai valsts pārvaldes institūcijas, bet arī privātā sektora pārstāvjus, uzņēmumus, nevalstiskās organizācijas, iedzīvotājus un citas personas.

Jau ir uzsākts darbs pie visaptverošās valsts aizsardzības sistēmas ieviešanas. Sākot ar šo mācību gadu, 14 Latvijas skolās uzsākts valsts aizsardzības mācības pilotprojekts, kura mērķis ir veicināt pilsonisko apziņu un patriotismu, kā arī sniegt iespēju apgūt militārās pamatiemaņas un prasmes, veidojot pilsoniski atbildīgus un Latvijai lojālus pilsoņus, kas ir vitāli svarīgi visaptverošās valsts aizsardzības

Es esmu pārliecināts, ka Latvijas sabiedrība vienmēr vēlas, ir un būs gatava aizsargāt mūsu valsti! Kopš Krievijas veiktās Krimas aneksijas ievērojami augusi Latvijas pilsoņu iniciatīva aizsargāt mūsu valsti. Un tieši Zemessardze visprecīzāk atspoguļo mūsu pilsoņu vēlmi aizsargāt Latviju. Vairākkārt mācībās esmu redzējis zemessargus, kuri ir izvēlējušies savu brīvo laiku pavadīt mācībās, lai ar ieročiem rokās aizstāvētu savu ģimeni, savas mājas un mūsu Latviju. Esmu gandarīts, ka šodien Zemessardzē iesaistās aizvien vairāk jaunu aktīvu cilvēku, kuri ir gatavi aizstāvēt savu zemi.

Kopš iestāšanās NATO, ar darbiem esam apliecinājuši, ka Latvija ir uzticams NATO sabiedrotais, jo Latvija ne tikai izmanto NATO sniegtās drošības garantijas, bet arī sniedz pienesumu starptautiskās drošības stiprināšanā. Tieši tādēļ sabiedrotie iestājas par mums un ir gatavi kopā ar mums sargāt mūsu valsti, sabiedrību un kopīgās vērtības.

Šobrīd Latvijā izvietoti vairāk nekā 1300 NATO daudznacionālās kaujas grupas karavīru, apliecinot alianses solidaritāti un gatavību aizstāvēt Latviju pret jebkuru agresoru.

Ja pirms 30 gadiem par savas valsts neatkarību cīnījāmies paši, tad šodien pie Dailes teātra, atzīmējot Latvijas Tautas frontes 30. gadadienu, ar mums kopā ir sabiedrotie, skaidri parādot, ka mēs vairs neesam vieni un viņi ir gatavi plecu pie pleca cīnīties ar mūsu karavīriem, lai aizsargātu mūsu valsti!

Lai mums vienmēr pietiek gribas iestāties par Latviju, aizstāvēt mūsu vērtības un būt patiesiem savas zemes patriotiem!

Labs saturs
1
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI