DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
12. jūlijā, 2018
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Vide

Papildinātais likuma grozījumu projekts depozīta sistēmas ieviešanai iesniegts Ministru kabinetā

Publicēts pirms 5 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>

Rīga, 2018. gada 12. jūlijs. – Lai Latvijā īstenotu dzērienu iepakojuma depozīta sistēmas ieviešanu, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) aizvadītajā Dziesmu un deju svētku nedēļā Valsts kancelejā izvērtēšanai Ministru kabinetā iesniegusi papildinātu likumprojektu “Grozījumi Iepakojuma likumā” un likumprojektu “Grozījumi Dabas aizsardzības likumā”.

Atbilstoši Ministru prezidenta rezolūcijā dotajam uzdevumam VARAM turpināja darbu pie tā, lai saskaņotu ar depozīta sistēmu saistītus likumprojektus. Ministrija rīkoja tikšanos un nosūtīja vēstules Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamerai (LTRK) un Latvijas Tirgotāju asociācijai (LTA) ar aicinājumu izvērtēt sagatavotos likumprojektus, kā arī iesniegt priekšlikumus, iebildumus vai precizējumus. Sadarbībā ar LTA un LTRK ministrija ir veikusi precizējumus sagatavotajā likumprojektā atbilstoši iesniegtajiem priekšlikumiem.

Jānorāda, ka pēc Ministru prezidenta 2018. gada 19. aprīļa rezolūcijā dotā uzdevuma, VARAM  priekšlikumus likuma grozījumiem saņēma no Coca Cola HBC, kā arī no Latvijas Pārtikas tirgotāju asociācijas atkārtoti saņēma vēstuli ar iebildumu par abu likumprojektu virzību, savukārt LTRK un Zemkopības ministrija atsūtīja iebildumus par likumprojektu. Turklāt, lai veicinātu sadarbību un nodrošinātu informācijas apriti, pamatojoties uz LTRK lūgumu, termiņš priekšlikumu un/vai iebildumu saņemšanai tika pagarināts līdz 2018. gada maija beigām.

Iepakojuma depozīta sistēma paredz iespēju iedzīvotājiem atgūt samaksāto depozīta maksu par iepakojumu, nododot izmantoto dzēriena iepakojumu taras pieņemšanas automātā vai punktā. Depozīta sistēmas ieviešanas ieguvumi ietver atkritumu šķirošanas veicināšanu mājsaimniecībās, sniedzot iedzīvotājiem viegli pieejamu un saprotamu atkritumu šķirošanas iespēju. Turklāt, ņemot vērā Lietuvas un Igaunijas pieredzi – līdz pat 90% izlietotā dzērienu iepakojuma tiek nodoti atpakaļ. Kā arī gandrīz 100% nodoto iepakojumu ir iespējams pārstrādāt. Depozīta sistēma veicina iepakojumu nodošanu otrreizējai pārstrādei, samazinot PET pudeļu, stikla un skārda iepakojumu nonākšanu poligonos, kā arī apkārtējā vidē.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI