DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
Pārtikas un veterinārais dienests
Ilze Lejasbuda, Augu izcelsmes produktu, dzērienu un bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības daļas vecākā eksperte
21. decembrī, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Lauku attīstība

PVD atgādina – pārtikas produktus iegādājies, uzglabā un gatavo droši

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Lai maltīte gan svētkos, gan ikdienā būtu droša, iegādājoties, uzglabājot un gatavojot pārtikas produktus, der atcerēties vienkāršas, taču svarīgas patiesības.

Pārtikas iegāde

  1. Iepērcies tikai legālās tirdzniecības vietās;
  2. "Ratiņtirgotājiem" un citām aizdomīgām tirdzniecības vietām ej ar līkumu;
  3. Nepērc nezināmas izcelsmes, apšaubāmas kvalitātes pārtikas produktus;
  4. Apskaties pārtikas produkta derīguma termiņu; pērc tik daudz, cik vari paspēt izlietot derīguma termiņa ietvaros;
  5. Izpēti produkta etiķeti. Ja Tev vai Taviem tuvajiem ir alerģija, pārliecinies, vai produkts nesatur alergēnus vai vielas, pret kurām ir nepanesamība;
  6. Pārbaudi, vai produkta iepakojums nav bojāts;
  7. Pārliecinies vai produkti, kas ātri bojājas (piena produkti, gaļa, zivis, olas), veikalā tiek uzglabāti atbilstošā temperatūrā un apstākļos;
  8. Nebaidies preci pasmaržot, lai pārliecinātos, vai tai nepiemīt neraksturīga smarža;
  9. Cerams, ka nebūs nepieciešams, bet saglabā pirkuma čeku, lai nepieciešamības gadījumā pierādītu pirkuma faktu;

Par novērotiem pārkāpumiem pārtikas tirdzniecības vietās informē PVD, zvanot uz uzticības tālruni – automātisko atbildētāju 67027402.

Pārtikas uzglabāšana

  1. Paskaties produkta marķējumā, kādā temperatūrā tas jāuzglabā, lai nesabojātos;
  2. Pārtikas produktus, kas jāuzglabā aukstumā no 0°C līdz +6°C, piemēram – gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus, zivis un zvejas produktus, salātus ar krējumu, saldos ēdienus, konditorejas izstrādājumus ar krēmu, nekavējoties ieliec ledusskapī;
  3. Jēlos produktus no gatavajiem uzglabā atsevišķi;
  4. Ledusskapī svaigus dārzeņus vai, piemēram, sieru, neturi blakus jēlai gaļai vai zivīm;
  5. Produktus uzglabā slēgtos traukos vai rūpīgi nosegtus.

Ēdiena gatavošana

  1. Pirms sāc gatavot ēdienu, ar ziepēm nomazgā rokas; mazgā rokas arī pēc darbošanās ar jēlproduktiem, tualetes apmeklējuma un kontakta ar dzīvniekiem;
  2. Sasaldētos pārtikas produktus atkausē vai nu ledusskapī, vai tekošā aukstā ūdenī, vai mikroviļņu krāsnī;
  3. Produktus, kas vienreiz ir atkausēti, atkārtoti nesasaldē, jo tādējādi pasliktinās produktu organoleptiskās īpašības (garša, krāsa, konsistence u.c.) un uzturvērtība;
  4. Gatavos produktus un jēlproduktus apstrādā atsevišķi – nelieto vienus un tos pašus virtuves piederumus – dēlīšus, nažus, traukus vai arī tos rūpīgi nomazgā ar trauku mazgāšanas līdzekli pēc tam, kad tie izmantoti jēlproduktu apstrādei;
  5. Karsto ēdienu pasniedz uzreiz pēc pagatavošanas vai arī uzglabā to karstumā no +60°C līdz +65°C ne ilgāk kā divas stundas vai arī atdzesē pēc iespējas ātri un novieto aukstumā;
  6. Izvairies no ēdienu atkārtotas sildīšanas; ja to dari, tad ne biežāk kā divas reizes, jo tā ēdiens zaudē kvalitāti, turklāt tas vairs nebūs arī tik drošs. Ēdiens jāsilda vismaz +75°C temperatūrā;
  7. Mērces, kuru gatavošanā izmantots krējums un majonēze, salātiem labāk pievienot neilgi pirms ēdiena pasniegšanas; salātus – rasolus, siļķes kažokā, kulinārijas izstrādājumus neuzglabā pārlieku ilgi istabas temperatūrā - ja neapēd visu tajā pašā dienā, novieto aukstumā un apēd ne vēlāk kā nākamajā dienā;
  8. Kūkas, tortes ar krēmu neuzglabā ilgstoši istabas temperatūrā, jo krēmā var savairoties mikroorganismi, kas var kļūt par saindēšanas iemeslu.
Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI