DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
21. septembrī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: E-vide

LMT izstrādā militāro platformu “Viedsargs” Latvijas aizsardzībai

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Mobilās tehnoloģijas mūsdienās spēj būt tikpat spēcīgs ierocis kā bruņutehnika, tāpēc Latvijas Mobilais Telefons (LMT) izstrādā valsts aizsardzības mobilo platformu “Viedsargs” ar militāro lietu internetu. Produkts top sadarbībā ar Aizsardzības ministriju (AM), Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem un Rīgas Tehnisko universitāti (RTU), un tas ir iecerēts arī eksportam citās NATO dalībvalstīs.

"Viedsarga" projekts šobrīd ir izstrādes stadijā, kas tiek veidots kā informācijas platforma valsts aizsardzības jomas dalībniekiem. Tā būs speciāli pielāgota militārajām vajadzībām un ar īpašu risinājumu datu aizsardzībai. LMT plāno izveidot arī mobilo kiberpoligonu, kas, iespējams, ļautu Latvijai attīstīties kā NATO valstu mobilo sakaru tīkla drošības kompetences centram.

"Man ir patiess gandarījums par to, ka LMT un RTU ir izrādījušas iniciatīvu sadarboties, lai attīstītu jaunus mobilos risinājumus tieši nacionālās drošības un valsts aizsardzības jomās. Šis ir arī spilgts piemērs tam, ka mūsu valstī ir augstas klases speciālisti, kuri var konkurēt un faktiski jau konkurē starptautiskā līmenī. Šajā gadījumā var droši teikt, ka LMT kā viens no inovatīvākajiem Latvijas uzņēmumiem ir spēris nozīmīgu soli pretim moderno tehnoloģiju izmantošanai valsts aizsardzības jomā," uzsver aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis

"Izmantojot mobilo tehnoloģiju priekšrocības, iespējams panākt ļoti augstu operativitāti valsts aizsardzības spēku informācijas apmaiņā. Savukārt, attīstot militāro lietu internetu un izmantojot informācijas iegūšanā dažādus sensorus, "Viedsarga" platforma ļaus iegūt daudz plašāku un precīzāku informāciju, turklāt reālā laika režīmā. Gudri cilveki un inovatīvas tehnoloģijas ir Latvijas zelts un nafta, kas jāliek lietā, lai stiprinātu mūsu aizsardzību un celtu dzīves līmeni valstī," norāda LMT prezidents Juris Binde.

"Viedsarga’" platformā ir integrēta karte, kurā var attēlot nepieciešamos objektus un personas, kā arī ziņojumu apmaiņas un saņemšanas funkcija. Attīstoties 5G mobilo sakaru tehnoloģijām tiek izstrādāti arvien vairāk dažādi sensori skaņas, kustības, objektu informācijas ieguvei un novērošanai. Tas ļauj izveidot militāro lietu internetu, izmantojot šos sensoru Viedsarga platformā. Sadarbībā ar RTU "Viedsargam" tiek izstrādāts datorredzes risinājums, kur ar mākslīgā intelekta palīdzību būs iespējams tiešsaistē veikt objektu un personu identificēšanu izmantojot termokameras video. Savukārt uz zemes novietojamie skaņas sensori ļaus "Viedsargā" sekot līdzi aktivitātei noteiktā teritorijā. Tāpat LMT strādā ne tikai pie dronu tehnoloģiju projektiem, bet kā alternatīvu izmēģina arī specializētu balonu platformu sensoru izmantošanai novērošanai no gaisa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI