DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
02. augustā, 2017
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Izglītība
2
2

Turpinās vasaras uzņemšana Jauniešu garantijas bezmaksas mācībās

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Profesionālās izglītības iestādēs visā Latvijā līdz augusta beigām turpinās dokumentu pieņemšana Jauniešu garantijas izglītības programmās, kurās bez maksas var iegūt darba tirgū pieprasītu profesiju tikai viena gada laikā. Jaunieši vecumā no 17 līdz 29 gadiem, kuri nestrādā, var pieteikties mācībām, izvēloties kādu no 34 profesijām, kas izraudzītas sadarbībā ar darba devējiem.

Īsā laikā iegūst profesiju un darbu

Līdz šim Jauniešu garantijas diplomus ieguvuši jau gandrīz 5000 absolventu, bet vairāk nekā 1600 jauniešu turpina mācības. Valsts izglītības attīstības aģentūras (VIAA) veiktā absolventu aptauja liecina, ka pusgadu pēc izlaiduma ap 75% jauno speciālistu strādā, un gandrīz puse no viņiem to dara mācību laikā apgūtajā profesijā.

Kopš 2014. gada, kad Jauniešu garantijā tika uzņemti pirmie audzēkņi viena un pusotra gada izglītības programmās, nemainīgi populārāko profesiju klāsta augšgalā pēc uzņemto jauniešu skaita ir tieši viena gada laikā apgūstamās profesijas. Vispopulārākās ir pavārs, lietvedis, frizieris un konditors. Viengadīgo profesiju desmitniekā ir arī apdares darbu strādnieks un tehniķis, metinātājs, autoatslēdznieks, vizāžists un dārzkopis.

Absolventi pieprasīti darba tirgū

Jauniešu garantijas profesijas katru gadu tiek izvēlētas sadarbībā ar nozaru ekspertu padomēm, tāpēc to absolventi ir gaidīti darba tirgū un, labi sevi pierādot jau prakses laikā, saņem darba piedāvājumu. Arī ārpus populārāko profesiju klāsta ir specialitātes, kurās uzņēmēji šobrīd meklē jaunas darba rokas.

Masīvā koka mēbeļu ražošanas uzņēmums "Avoti SWF" cieši sadarbojas ar ražotnei tuvumā esošo Valmieras tehnikuma Rankas struktūrvienību, kas sagatavo galdniekus Jauniešu garantijas programmā. Uzņēmumam, kurš savu produkciju eksportē un kura panākumu pamatā ir ilggadēja mēbeļu ražošana arī globālajam mazumtirdzniecības tīklam IKEA, nepieciešami profesionāli izglītoti darbinieki ar diplomu.

SIA "Avoti SWF" vadītājs Uldis Misiņš skaidro: "Uzņēmums strauji attīstās un mums jau ir vairāk nekā 400 darbinieku. Būvējam jaunas rūpnīcas un iepērkam ražošanas iekārtas, tāpēc mums nepieciešami ne tikai jauni darbinieki, bet varam viņiem arī piedāvāt iespējas specializēties un profesionāli augt. Ar Jauniešu garantijas izglītības programmu esam apmierināti, un šogad pēc kvalifikācijas prakses uzņēmumā ir 19 kvalificēti darbinieki."

Jaunieši novērtē praksi un karjeras iespējas

Arī paši jaunieši atzīst, ka darba atrašana nav problēma, ja vien apgūtā profesija ir īstā un patīk. Kristaps Leitāns, kurš Aizkraukles Profesionālajā vidusskolā apguva metinātāja profesiju, jau kvalifikācijas prakses laikā saņēma vairākus darba piedāvājumus.

"Metinātāja darbs ir ļoti interesants un šobrīd darba tirgū ārkārtīgi pieprasīts. Kamēr attīstīsies būvniecība, arī metinātāja darbs būs nepieciešams. Darbs šajā nozarē ir labi atalgots, ir iespējas augt un attīstīties, tāpēc esmu apmierināts, ka ieguvu diplomu un labu darbu pieprasītā specialitātē," pieredzē dalās K. Leitāns, kurš šobrīd strādā starptautiskā metālapstrādes uzņēmumā "Eko El" Ogres novadā. 

Bieži vien mācību izvēli nosaka izglītības programmas priekšrocības. Piemēram, Vladislavs Voitāns, kurš Rēzeknes tehnikumā ieguva konditora profesiju, bet pirms tam bija mēģinājis vairākas reizes studēt, bija izlēmis, ka turpmāk grib apgūt praktiskas mācības.

"Mācību laikā bija iespēja piedalīties karjeras atbalsta pasākumos. Kopā ar kursabiedriem viesojāmies konditorejas fabrikā Daugavpilī, savukārt otrajā semestrī, kad jau daudz vairāk gatavojām dažādus desertus, mūsu tehnikumā notika profesionālā meistarklase. Ar tās vadītāju starpniecību atradu praksi Rīgā, kurā turpinu strādāt arī pēc mācību pabeigšanas," gandarīts V. Voitāns, kurš pašlaik ir konditors Āgenskalna kafejnīcā "Kairi", Rīgā.

Par programmu Jauniešu garantija

Lai apgūtu profesiju Jauniešu garantijas profesionālās izglītības programmās, jaunietim jābūt vecumā no 17 līdz 29 gadiem ar pamatskolas, vispārējo vidējo vai vidējo profesionālo izglītību. Jaunietis nevar strādāt algotu darbu, būt pašnodarbināts vai atrasties bērnu kopšanas atvaļinājumā, vienlaikus esot darba attiecībās. Tomēr pieteikties mācībām var arī vakarskolu audzēkņi un ikviens, kurš iegūst vidējo izglītību tālmācībā vai studē nepilna laika studiju programmās augstskolās.

Mācības Jauniešu garantijā ļauj saņemt stipendiju no 70 līdz 115 eiro mēnesī, ja jaunietis ir sekmīgs un nav neattaisnotu kavējumu, kā arī nepieciešamos mācību līdzekļus, apmaksātu dienesta viesnīcu un karjeras atbalsta pasākumus. Mācības ietver 15 nedēļu ilgu kvalifikācijas praksi, kuras laikā tiek apmaksāti ceļa izdevumi un naktsmītne, ja nepieciešams.

Dokumentus izvēlētajā profesionālās izglītības iestādē var iesniegt līdz augusta beigām. Ar visām Jauniešu garantijas profesijām, izglītības iestādēm, uzņemšanas noteikumiem un priekšrocībām var iepazīties VIAA mājaslapā: www.viaa.gov.lv/jauniesugarantija.

Projekta Jauniešu garantija aktivitāti "Sākotnējās profesionālās izglītības programmu īstenošana Jauniešu garantijas ietvaros" finansē ar Eiropas Savienības Jaunatnes nodarbinātības iniciatīvas un Eiropas Sociālā fonda atbalstu, kā arī no Latvijas valsts budžeta.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI