DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
29. maijā, 2017
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Tiek uzsākta Zaķusalas TV torņa krāsošana

Publicēts pirms 6 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šodien, 29.maijā tiek uzsākta Zaķusalas TV torņa augšējās cilindriskās antenu daļas pretkorozijas apstrāde un krāsošana. Darbi noritēs 222m līdz pat 368m augstumā, kur sešu Latvijas Valsts radio un televīzijas centra (turpmāk – LVRTC) augstkāpēju komanda veiks krāsojamās virsmas attīrīšanu, gruntēšanu un dekoratīvās virskārtas uzklāšanu 1152 kvadrātmetrus lielā platībā. Krāsošanas darbu laikā tiek mainīts TV torņa skatu laukuma darba laiks un, sākot no 5.jūnija, apmeklētājiem darba dienās tas būs pieejams no plkst. 16.00 līdz pat plkst. 22.00.

Augstākais krāsojamais punkts – zibensnovedēja caurule TV torņa spicē -  atrodas 368m augstumā. Tas ir trīs reizes augstāk nekā atrodas Pēterbaznīcas gailis un šī būs pirmā reize pēc TV torņa nodošanas ekspluatācijā, kad tā tiks krāsota. Spices diametrs ir 30 cm, bet augstākajā punktā tikai 16cm. Dienas laikā, saulei uzsildot metāla konstrukciju, temperatūras svārstības var izraisīt līdz pat  2,4 m lielu torņa galotnes diennakts amplitūdu.    

Virzoties pa torņa cilindriskās daļas posmiem uz leju, vislielākā platība LVRTC speciālistiem būs jānokrāso 222m līdz 256m augstumā, jo šajā augstumā caurules diametrs ir 4m. Tā atrodas  teju sešreiz augstāk nekā Brīvības pieminekļa zvaigznes un divas reizes augstāk nekā Saules akmens ēkas spice.  Pēc LVRTC Torņu un mastu apkalpes daļas aplēsēm krāsošanai būs nepieciešami vismaz 2300 litri dažādu krāsu materiālu.

Līdz TV torņa un tam pieguļošās teritorijas  pārbūves uzsākšanai paredzēts veikt arī pārējo torņa daļu krāsošanu. Atsevišķu antenu daļas posmu krāsošana notikusi arī agrāk, bet visa cilindriskās daļas  krāsošana reizē notikusi tikai torņa celtniecības laikā. Pirms trīspadsmit gadiem tika veikta TV torņa trīs balstu (kāju) pretkorozijas apstrāde. Torņa balstu laukuma platība sasniedz 7500 kvadrātmetrus, kas ir vairāk nekā četri hokeja laukumi. Tolaik torņa krāsošanai tika izlietotas
7,5 tonnas dažādu veidu krāsu materiālu, un krāsošanas darbus veica LVRTC augstkāpēji.

Šosezon krāsošanas darbi tiek plānoti līdz pat septembra beigām. To laikā piekļuve TV tornim ir  iespējama tikai, izmantojot gājēju tuneli no auto novietnes, bet atrašanās vai pārvietošanās TV torņa pakājē ir stingri aizliegta drošības apsvērumu dēļ.

Pretkorozijas apstrādes darbus nevarēs veikt dienās, kad laika apstākļi – vējš, lietus vai migla,  nepieļaus augstkāpēju darbu augstumā vai arī laikapstākļi nebūs piemēroti krāsu uzklāšanas tehnoloģiskajam procesam. Tāpēc katru rītu pirms darbu uzsākšanas tiks veikti gaisa un virsmas temperatūras, relatīvā gaisa mitruma un rasas punkta temperatūras  mērījumi, tāpat mērījumi tiks veikti arī darbu laikā augstumā.

Drošības apsvērumu dēļ tiek mainīts TV torņa skatu laukuma darba laiks un, sākot no 5.jūnija, līdz pat darbu pabeigšanai, darba dienās apmeklētājiem tas būs pieejams tikai no plkst. 16.00 līdz 22.00. Savukārt brīvdienās skatu laukums būs atvērts apmeklētājiem jau no plkst. 10.00 līdz pat plkst. 22.00.

"Līdz šim skatu laukums apmeklētājiem bija pieejams tikai līdz plkst. 20.00. Tā kā vasarā tieši saulrietu laiks ir viens no skaistākajiem brīžiem, ko varam atrādīt apmeklētājiem, esam pagarinājuši darba laiku. Vienlaikus aicinām TV torņa apmeklētājus būt saprotošiem un atbildīgi izturēties pret savu un apkārtējo drošību, ievērojot piekļūšanas nosacījumus. 120m garais gājēju tunelis ir uzbūvēts tieši situācijām, kad TV tornī notiek darbi. Darbu laikā pa tuneli jāpārvietojas gan LVRTC darbiniekiem, gan klientiem un skatu laukuma apmeklētājiem," norāda LVRTC Mārketinga daļas vadītāja Vineta Sprugaine.

Zaķusalas TV tornis ir augstākais TV tornis Baltijā un Eiropas Savienībā. LVRTC īpašumā ir 30 torņi un masti visā Latvijā un regulāri tiek veikta katra torņa pretkorozijas apstrāde. Ņemot vērā Zaķusalas TV torņa kopējo laukumu – 17 963 kvadrātmetri, un sarežģītības pakāpi,  tā pretkorozijas apstrāde ilgs vairāku gadu garumā.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI