DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
28. februārī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Raidījumu ciklā stāstīs par Latgales kongresa vēsturi

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Desmit raidījumu ciklā Latvijas Radio stāstīs par Latgales kongresa vēsturi un nozīmi. 1917. gadā notikušajā kongresā Latgales latvieši lēma par apvienošanos ar pārējiem latviešiem, tas bija nozīmīgs pagrieziena punkts Latvijas valsts izveidē.

Latvijas Radio Latgales multimediju studija sagatavojusi raidījumu ciklu "Latgales kongress. 10 stāsti". Tas klausāms Latvijas Radio 1 darba dienu rītos plkst. 7:50 līdz pat 10.martam. Visi stāsti, papildināti ar vēsturiskiem foto un arhīvu materiāliem, kā arī skaidrojošām vizualizācijām skatāmi sabiedrisko mediju portālā http://www.lsm.lv/lv/temas/latgales-kongress/ .

Raidījumu cikls veltīts 1917. gada 9. un 10. maijā (pēc vecā stila 26. un 27. aprīlī) Rēzeknē notikušajai Latgales latviešu pārstāvju sanāksmei. Vēsturisko notikumu iespaidā Latgale no pārējo latviešu apdzīvotajām teritorijām administratīvi bija šķirta 300 gadus. Latgale atradās Vitebskas guberņas sastāvā, šeit dzīve ritēja citādāk. Vairāku nelabvēlīgu notikumu rezultātā bija kavēta reģiona saimnieciskās dzīves un kultūras izaugsme. Ja toreizējās Kurzemes un Vidzemes guberņās latviešu nacionālā kustība aizsākās jau 19. gadsimta vidū, tad Latgalē šis process varēja notikt vien 20. gadsimta sākumā.

"Līdz pat Latvijas proklamēšanai Latgale bija savrup no pārējās Latvijas. Veidojot šo raidījumu ciklu, vēlamies izcelt Latgales kongresa lielo nozīmi Latvijas valsts un latviešu nācijas izveidē. 1917. gadā latgalieši nepārprotami pateica, ka ir daļa no latviešu tautas un vēlas būt kopā ar pārējiem latviešiem, neskatoties uz valodas, kultūras un saimnieciskās dzīves atšķirībām," norāda raidījuma producente Vineta Vilcāne.

Raidījumu cikls "Latgales kongress. 10 stāsti" skaidros Latgales vēstures īpatnības un atšķirības no pārējiem Latvijas novadiem, iepazīstinās  ar ievērojamākajiem kongresa delegātiem, pētīs kongresa norisi un pieņemtos lēmumus.

Latgales un Latvijas vēsturei nozīmīgos stāstus stāstīs Rēzeknes Tautas teātra aktieris Oskars Lustiks.

Latvijas Radio Latgales multimediju studija tika atklāta 2016.gada jūlijā un jau saņēmusi atzinīgu darba vērtējumu. To apliecina arī tikko saņemtā Latgaliešu kultūras gada balva "Boņuks 2016" kā gada notikums latgaliskajā kultūrā. Latgales multimediju studijas veidotajam saturam un aktualitātēm seko līdzi arī facebook.com/LatgalesStudija.

Latvijas Radio preses sekretāre
Ilze Zvaigzne

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI