DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
27. februārī, 2017
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Ekonomika

Nacionālās Trīspusējās sadarbības padomes sēdē iepazīstinās ar priekšlikumiem izmaiņām nodokļu politikā

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Nacionālās Trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdē otrdien, 28. februārī pirmo reizi oficiāli apspriedīs sadarbībā ar sociālajiem un sadarbības partneriem tapušo vidēja termiņa nodokļu politikas stratēģiju, kas vērsta uz ekonomikas izaugsmi un iedzīvotāju labklājības celšanu.

Latvijas Darba devēju konfederācija (LDDK) sadarbībā ar sociālajiem un sadarbības partneriem un Finanšu ministriju aktīvi ir strādājusi pie priekšlikumiem nodokļu sistēmas uzlabošanā un LDDK norāda, ka patlaban ir īstais brīdis pieņemt gudru, pārdomātu un uz rezultātu vērstu nodokļu politiku, lai veicinātu Latvijas konkurētspēju un sakārtotu  uzņēmējdarbības vidi.

"Mūsu kopīgā vīzija ir izveidot tādu nodokļu politiku, kas palīdzētu veicināt uzņēmējdarbību un līdz ar to vidējais labklājības līmenis pietuvotos Eiropas Savienības vidējam līmenim. Nodokļu politika, kas ir viens no valsts izaugsmes priekšnoteikumiem, var kalpot par pamatu ekonomikas attīstībai, jo izveidojot to konkurētspējīgu reģionā, iespējams piesaistīt investīcijas un palielināt eksporta apjomu," uzsver LDDK prezidents Vitālijs Gavrilovs.

Darba devēju ieskatā ir samazināt darbaspēka nodokļus, sekmēt investīcijas uzņēmumos un svarīgi ir turpināt diskusijas par reinvestētās peļņas neaplikšanu ar nodokļiem, kā arī domāt, kā panākt nodokļu nomaksas sasaisti ar valsts sniegtajiem pakalpojumiem. Viens no priekšlikumiem ir obligātās veselības apdrošināšanas komponentes iekļaušana esošajā sociālās  apdrošināšanas nodokļa likmē.

Topošās nodokļu politikas stratēģiskais mērķis ir palielināt tādu uzņēmumu skaitu un apgrozījumu, kas fokusējas uz eksportu, augstu produktivitāti un spēj nodrošināt vidējo atalgojuma līmeni virs 1000 eiro mēnesī neto. Kopumā tas palīdzēs celt nodokļu ieņēmumus, jo būs vairāk nodokļu maksātāju, esošie uzņēmumi palielinās pelnītspēju un biznesa apjomu un pieaugs godīgo nodokļu maksātāju motivāciju.

LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone pauž, ka valdības, sociālo un sadarbības partneru sagatavotie priekšlikumi vērtējami tikai kompleksi un atsevišķu piedāvājumu, vai nodokļu izraušana no konteksta nedos nepieciešamo rezultātu. Turklāt viens no svarīgākajiem principiem ir stabilitāte un prognozējamība.

NTSP sēde notiks plkst. 10.30 Ministru kabinetā. Pēc sēdes MK ēkas 309. telpā plānota Ministru prezidenta Māra Kučinska, finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas, LDDK prezidenta Vitālija Gavrilova un LABS priekšsēdētāja Egila Baldzēna kopīgā preses konference.

Maija Pētermane
LDDK Komunikācijas un korporatīvās
sociālās atbildības politikas vadītāja

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI