DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. februārī, 2017
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Ciparu radio apraides testēšanā Latvijas Radio 11 programmas būs dzirdamas vairāk nekā 60 km rādiusa ap Zaķusalas TV torni

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šodien VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (turpmāk – LVRTC) palielina raidītāja, kas nodrošina ciparu radio testa apraidi, jaudu. Iedzīvotāji, kam pieejami ciparu radio uztvērēji (DAB+), Latvijas Radio programmas dzirdēs vairāk nekā 60 km rādiusā ap Zaķusalas TV torni.

Ciparu radio apraides testēšanu LVRTC uzsāka jau pērnā gada decembrī, kad klausītājiem sadarbībā ar Latvijas Radio tika piedāvātas sešas Latvijas Radio programmas. Tā kā ciparu apraidē ar vienu raidītāju iespējams izplatīt līdz pat 18 programmām, īsi pēc testēšanas uzsākšanas Latvijas Radio iedzīvotājiem piedāvāja vēl vienu papildus programmu, bet šobrīd kopumā vēl piecas  papildus programmas, kas līdz šim Latvijas Radio klausītājiem bija pieejamas tikai interneta vidē. Papildus analogajā apraidē dzirdamajām sešām programmām, klausītājiem ciparu apraidē pieejamas arī programmas LR5 Koncerti, LR5 Atklājumi, LR5 Latvieši, LR5 Hiti un LR5 Rīti, kuras līdz šim bija pieejamas tikai internetā.

"DAB+ raidītāja jaudas palielināšana mums nozīmē lielāku klausītāju skaitu, kuriem visas Latvijas Radio piedāvātās programmas tagad būs pieejamas uztveršanai ciparu radio aparātos, tajā skaitā arī tās mūzikas vai satura programmas, kuras līdz šim bija pieejamas tikai kā "interneta straumes". Šāda iespēja ļauj mums sasniegt savus klausītājus visdažādākajās tehnoloģiskajās platformās un nodrošināt satura piedāvājumu ikvienam interesentam," norāda Latvijas Radio.

Ciparu radio apraides tehnoloģija raidorganizācijām ļauj klausītājiem piedāvāt papildus saturu,  jo tehnoloģija ļauj pārraidīt gan skaņu, gan attēlu un tekstu. LVRTC Komercdirektors Ģirts Ozols uzsver, ka šīs tehnoloģiskās iespējas ļautu gan segmentēt, gan paplašināt auditorijas, piedāvājot tām kvalitatīvi papildinātu saturu.

Ciparu radio apraides testēšana tiek nodrošināta ar tam īpaši pielāgotu raidītāju, kura jauda līdz šim bija 0.5kW, bet pēc palielināšanas sasniedz 1.5kW. Pirms jaudas palielināšanas ciparu apraidē dzirdamo programmu drošā uztveršanas zona bija 40 km rādiusā ap Zaķusalas TV torni, kur atrodas raidītājs, tomēr, kā liecina klausītāju atsauksmes, Latvijas Radio ciparu apraidē ar atbilstošiem radio uztvērējiem dzirdams arī Bērzkrogā, Daugmalē, Ogrē, Lielvārdē, Saldū, Mazsalacā, Salacgrīvā un pat Igaunijas pilsētā Laguja un Lietuvas Pakrojas apgabalā, kas ir 90km attālumā no Zaķusalas TV torņa. Pēc raidītāja jaudas palielināšanas drošā uztveršanas zona ir 60 km rādiusā ap TV tornī, tomēr pēc pašreizējiem provizoriskiem aprēķiniem, palielinot jaudu programmu uztveršana būs iespējama vēl plašākā valsts teritorijā.

Iedzīvotāji, kam pieejami ciparu radio uztveroši radio aparāti (DAB+) tiek aicināti informēt LVRTC par ciparu radio apraidē dzirdamo programmu uztveršanas kvalitāti, aizpildot LVRTC interneta vietnē ej.uz/DABradio pieejamo klausītāju anketu.

Kā ziņots iepriekš, ciparu radio apraides tehnoloģijas testēšana ilgs līdz pat šī gada novembrim. Tās mērķis ir ne vien pārbaudīt tehnoloģijas piemērotību Latvijas apstākļiem, bet arī veicināt starpnozaru diskusiju, lai identificētu jautājumus par izmaiņām reklāmas tirgū, satura veidošanas principos u.c., uz kuriem ir jāatbild, lai pēc testēšanas būtu iespējams pieņemt argumentētu lēmumu par vai pret ciparu radio apraides ieviešanu Latvijā.

Testēšanas laikā LVRTC arī veic aprēķinus par nepieciešamajiem kapitālieguldījumiem ciparu radio apraidei nepieciešamās infrastruktūras izbūvei, ja tas tiktu lemts, kā arī dot ticamas prognozes ciparu apraides tarifiem.

Vineta Sprugaine
Mārketinga daļas vadītāja
VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs

 

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI