DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. decembrī, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Viltojumu dēļ Eiropas Savienības tirgus ik gadu zaudē 83 miljardus EUR

Publicēts pirms 7 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novērošanas centra pētījumi atklāj, ka viltoto preču klātesamības dēļ Eiropas Savienības tirgū katru gadu tiek zaudēti vairāk nekā 48 miljardi EUR, kas veido 7,4 % no kopējā pārdošanas apjoma.

Tuvojoties svētku sezonai, miljoniem pircēju dažādās valstīs iegādājas Ziemassvētku dāvanas ģimenei un draugiem. Ir svarīgi pieņemt pareizu un izsvērtu lēmumu – iegādājoties oriģinālpreces no pārbaudītiem avotiem.

Viltojumu dēļ galvenokārt cieš kosmētikas un ķermeņa higiēnas, apģērbu, apavu, sporta piederumu, rotaļlietu un spēļu, juvelierizstrādājumu un pulksteņu, rokassomu, mūzikas ierakstu, alkoholisko dzērienu, kā arī farmācijas nozares. Tiek lēsts, ka papildus 48 miljardiem EUR zaudējumiem – viltojumu netiešās ietekmes rezultātā ES dalībvalstu ekonomikā katru gadu tiek zaudēti vēl 35 miljardi EUR, kas ir izskaidrojams ar to, ka ražotāji no piegādātājiem pērk mazāk preču un pakalpojumu, kas rada rezonējošu ietekmi saistītās nozarēs.

Zaudētie ieņēmumi izraisa nemitīgu darbavietu samazināšanos, jo legālās ražotnes pārdod mazāk, nekā tās pārdotu, ja nepastāvētu viltojumi, kā rezultātā – arī nodarbina mazāk.  Pētījuma rezultāti liecina, ka viltojumu tiešās ietekmēs rezultātā tiek zaudētas apmēram 500 000 darbavietas, savukārt netiešās ietekmes rezultātā papildus tiek zaudētas vēl 290 000 darbavietas.

Apkopotie dati parāda, ka viltojumu dēļ ik gadu budžeta ieņēmumos ES valstīs netiek iekasēti līdz pat 14,3 miljardiem EUR, jo viltoto preču ražotāji un izplatītāji nemaksā nodokļus, sociālās iemaksas un PVN.

Eiropas Intelektuālā īpašuma biroja (EUIPO) izpilddirektors Antoniu Kampinušs (António Campinos) norāda: "Mēs ceram, ka mūsu pētījumi palīdzēs izdarīt pareizu izvēli, it īpaši laikā, kad ES iedzīvotāji meklē Ziemassvētku dāvanas saviem tuviniekiem. Dažādās dalībvalstīs situācija atšķiras, bet mūsu pētījumos atspoguļotie dati liecina, ka viltošanai un pirātismam ir viennozīmīgi negatīva ietekme uz ES ekonomiku."

Latvijā viltoto preču radītie zaudējumi tirgū ir 140 miljoni EUR, kas veido 15,7 % no pārdošanas apjoma iepriekš minētajās nozarēs, izraisot arī darbavietu samazināšanos par 2500 vietām. Viltojumu rezultātā netieši zaudēto pārdošanas apjomu un darbavietu līmenis Latvijā ir virs vidējā ES. Latvija ierindojas trešajā vietā pēc zaudētajiem pārdošanas apjomiem un sestajā vietā pēc zaudēto darbavietu skaita.

2017. gadā EUIPO plānots veikt pētījumus par viltojumu un pirātisma ietekmi uz citām jomām, piemēram, par pesticīdu un viedtālruņu viltojumu ietekmi uz ES ekonomiku.

Iepriekš veiktie EUIPO pētījumi ir atrodami šeit.

Vairāk informācijas par Eiropas Intelektuālā īpašuma tiesību pārkāpumu novērošanas centru.

Santa Lozda
Departamenta "Patentu tehniskā bibliotēka"
Informācijas resursu nodaļas
Vadošā bibliotekāre elektronisko resursu vadības jautājumos

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI