DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
05. aprīlī, 2016
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas
3
3

Ar eParakstu iespējams parakstīt Eiropas Savienības vienotā formāta dokumentus

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Droša elektroniskā paraksta lietotāji dokumentus turpmāk var parakstīt arī Eiropas Savienības (turpmāk - ES) vienotajā e-parakstīto dokumentu formātā ASICE, kā arī atvērt un pārbaudīt ASICE un Igaunijas nacionālā formāta B-Doc dokumentus, informē uzticams sertifikācijas apkalpojumu sniedzējs VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (turpmāk – LVRTC).

Jaunā funkcionalitāte lietotājiem pieejama no 5.aprīļa ar visiem eParaksta nesējiem – LVRTC viedkarti, eID karti, kā arī portālā www.eparaksts.lv . Līdz šim šo darbību veikšanai eParaksta lietotājiem bija nepieciešams lejupielādēt un uzstādīt savos datoros katras ES  valsts  nacionālo e-parakstīšanas programmatūru, turklāt vairāku valstu nacionālie e-parakstīšanas rīki neatbalstīja saderību ar citu valstu programmatūru, kā rezultātā e-parakstīt vienu dokumentu ar vairāku valstu nacionālajiem e-parakstīšanas rīkiem bieži bija neiespējams.

"Līdz ar jauno funkcionalitāti ir novērsta pēdējā barjera pārrobežu e-parakstīšanai. Visas Eiropas Savienības valstis šobrīd strādā pie vienota formāta ieviešanas, kas būtiski uzlabotu un pavērtu jaunas iespējas pārrobežu komercijai, kā arī ļautu runāt par reāli eksistējošu, vienotu digitālo tirgu, kura viens no priekšnosacījumiem ir iespēja attālināti un tiesiski korekti slēgt līgumus un vienošanās, parakstīt cita veida dokumentus ar partneriem jebkurā ES valstī," uzsver VAS LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

Jaunā funkcionalitāte pieejama ar visiem trim eParaksta nesējiem. eID un LVRTC viedkaršu lietotāji ASICE formāta dokumentus var parakstīt un pārbaudīt, izmantojot bezmaksas programmatūru eParakstītājs, savukārt virtuālā eParaksta lietotāji ASICE formāta dokumentus varēs parakstīt un pārbaudīt portālā www.eparaksts.lv.

Lai jaunradītu ASICE formāta dokumentu, eParaksta lietotājam ir jāparaksta dokuments  kā ierasts un jāsaglabā kā (save as ) ASICE formāts.

Lai sāktu izmantot jauno funkcionalitāti, eID un LVRTC viedkaršu lietotājiem, atverot programmatūru eParakstītājs, jāveic programmatūras atjauninājums.

Sistēmu, kurās ir integrēta eParakstīšanas funkcionalitāte, uzturētāji tiek aicināti veikt eParaksts bibliotēku atjaunināšanu. Jaunākās bibliotēkas pieejamas www.eparaksts.lv .

Par ASICE:

ASICE ir elektroniski parakstītu dokomentu formāts, kas paredzēts vienotai elektronisko dokumentu apritei  Eiropas Savienībā. Tāpat kā Latvijas nacionālais e-parakstīto dokumentu formāts, arī ASICE veidots kā konteinera tipa datne.

Mārketinga daļas vadītāja
VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs

Labs saturs
3
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI