DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
03. februārī, 2016
Lasīšanai: 5 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: E-vide

Rīgas dome, Rēzeknes un Tukuma novada pašvaldības – aktīvākās eParaksta lietotājas

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šodien Latvijas Pašvaldību izpilddirektoru asociācijas sanāksmē VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs (turpmāk - LVRTC) sumināja pašvaldību eParakstīšanas čempionus – pašvaldības, kuru darbinieki pērn visaktīvāk izmantojuši drošu elektronisko parakstu. Visaktīvākā eParaksta lietotāja pašvaldību vidū 2015.gadā bijusi Rīgas dome, tai seko Rēzeknes, Tukuma, Ķekavas un Bauskas novada pašvaldības.

"Runājot par eParakstu publiskajā sektorā mēs parasti runājam par administratīvo resursu lietderīgu izmantošanu, taču, būsim godīgi, tas, ko vēlas pašvaldību iedzīvotāji, ir apziņa, ka viņi dzīvo mūsdienīgā pašvaldībā – tādā, kuras administratīvais aparāts un pašvaldības uzņēmumi ir viegli pieejami jebkurā diennakts laikā, kurā iedzīvotājiem nav jāiziet no mājām, lai noslēgtu līgumu, piemēram, ar atkritumu apsaimniekotāju vai lai pieteiktu bērnu mācībām pirmajā klasē. Tas, ka pašvaldību iestādes un arī pašvaldību iedzīvotāji savstarpējai saziņai lieto eParakstu  ne vien rada šo apziņu, bet arī nodrošina to, ka finanšu resursi netiek tērēti tādiem procesiem, ko mūsdienās iespējams paveikt digitāli. 2016.gadā aicinām Latvijas pašvaldības ne vien aktīvi lietot eParakstu, bet arī informēt un skaidrot pašvaldību iedzīvotājiem elektroniskas saziņas priekšrocības," uzsver LVRTC valdes priekšsēdētājs Jānis Bokta.

"E-paraksts dod mums lielisku iespēju darboties tā, kā tam būtu jābūt 21.gadsimtā – ātri, ērti, progresīvi. Rīgas domē tas ir kļuvis par ikdienas nepieciešamību, jo taupa gan laiku, gan resursus. Tas atvieglo un paātrina saziņu ar iedzīvotājiem, valsts struktūrām un uzņēmējiem, kā arī ļauj ātrāk pieņemt lēmumus un taupīt līdzekļus, nedrukājot un nesūtot pa pastu dokumentus. Esmu lepns, ka Rīgas pašvaldība atzīta par veiksmīgu eParaksta ieviesēju un ka mēs esam ierindoti tik augstā vietā. Noteikti turpināsim sekot tehnoloģiju progresam, gan izmantojot sociālos tīklus, gan citās jomās ieviešot visu jauno. Apsolu, ka nestāvēsim uz vietas, jo pasaule attīstās un iedzīvotāju labā mums jādara tas pats," norāda Rīgas pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs.

Salīdzinot ar 2014.gadu eParaksta lietošana Rīgas domē pieaugusi par 37%, bet visstraujākais eParaksta lietošanas pieaugums desmit aktīvāko pašvaldību vidū pērn bijis Rēzeknes novada pašvaldībā, kur eParaksts lietots par 80% biežāk nekā gadu iepriekš. Tukuma un Ķekavas novada pašvaldībās eParaksta lietošana 2015.gadā salīdzinot ar 2014.gadu  pieaugusi attiecīgi par 60% un 44% .

eParaksta lietošanas ziņā aktīvāko pašvaldību TOP 10 2015.gadā ir arī Jelgavas, Saldus, Iecavas, Gulbenes un  Salacgrīvas novada pašvaldības. Gulbenes novada pašvaldībā eParaksta lietošanas reižu skaits pēdējo divu gadu laikā gandrīz trīskāršojies, bet Iecavas novada pašvaldībā - pieckāršojies. 

Starp pašvaldībām, kuras TOP 10 neierindojās, īpaši straujš eParakasta lietošanas pieaugums  salīdzinot ar  2014.gadu bijis Siguldas novada domei, kur eParaksta lietošanas reižu skaits gada laikā četrkāršojies, savukārt  Jūrmalas pilsētas domē eParaksta lietošana seškāršojusies.

Pērn Latvijas Informācijas un komunikācijas tehnoloģiju asociācijas prestižo balvu "Platīna pele 2015" kategorijā "Veiksmīgākais eParaksta integrācijas risinājums" saņēma dokumentu vadības sistēma "Namejs", ko lieto lielākajā daļā Latvijas pašvaldību. Piecas no desmit pašvaldībām, kuras visaktīvāk lieto eParakstu, elektronisko dokumentu apritei izmanto dokumentu vadības sistēmu "Namejs".

"Ikdienā strādājot ar pašvaldībām redzam, ka eParaksta izmantošanas intensitāte nav atkarīga tikai no pašvaldības lieluma un dokumentu apjoma, bet galvenokārt no tā, kādi rīki ir pieejami un cik produktīvi tie tiek izmantoti, piemēram, dokumentu vadības sistēma ar tajā iestrādātu eParakstu," suminot eParakstīšanas čempionus uzsvēra dokumentu vadības sistēmas Namejs izstrādātāja AS "RIX Technologies" komercdirektore Vita Viese.

Lai gan kopumā visās pašvaldībās vērojams eParaksta lietošanas pieaugums, eParaksta lietošanas reižu skaits visās pašvaldībās 2015.gadā veido tikai nepilnus 6% no kopējā eParaksta lietošanas reižu skaita.

Kopumā 2015.gadā eParaksts lietots 3.2 miljonus reižu. Salīdzinot ar 2014.gadu eParaksta lietošanas reižu skaits pieaudzis  gandrīz par miljonu, jeb 40%, bet salīdzinot ar 2013.gadu – par vairāk nekā 70%.

Starp eParaksta nesējiem lietošanas skaita ziņā vēl ar vien populārākā ir LVRTC izsniegtā eParaksta viedkarte, tai seko virtuālais eParaksts un eParaksts eID kartē.

Vineta Sprugaine
Mārketinga daļas vadītāja
VAS Latvijas Valsts radio un televīzijas centrs

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI