DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
25. jūlijā, 2013
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Tieslietas

Valsts veikusi kredīta atmaksu AS „Liepājas Metalurgs” vietā

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Šodien, 25.07.2013., Valsts kase pārskaitīja EUR 67 465 056 (LVL 47 414 711) UniCredit S.p.A., kas ir valsts galvotā kredīta AS „Liepājas Metalurgs” pamatsummas atlikums.

Vēstule ar atmaksas pieprasījumu no UniCredit S.p.A. Valsts kasē tika saņemta 25.07.2013., un samaksa tika veikta nekavējoties. Iepriekš šādu vēstuli ar lūgumu atmaksāt izsniegto kredītu saņēma AS "Liepājas Metalurgs", kas atbildēja kreditoriem, ka nav spējīgs šo maksājumu veikt.

Dienā, kad aizņēmējs, par kura aizņēmumu sniegts valsts galvojums aizdevējam, nespēj izpildīt savas saistības pret aizdevēju attiecīgajā līgumā noteiktajā kārtībā, valstij Finanšu ministrijas personā iestājas saistības pret aizdevēju un prasības pret aizņēmēju nenokārtota maksājuma apmērā.

UniCredit S.p.A., izmantojot aizdevuma līgumos paredzētos nosacījumus, kuriem iestājoties, UniCredit S.p.A. rodas tiesības pieprasīt nekavējošu visas vai jebkuras daļas no aizdevumu summas atmaksu, pieprasīja kredīta atmaksu no AS "Liepājas Metalurgs", kas nevar izpildīt maksājumu, tādēļ valsts galvojuma līguma ietvaros kredīta summas atmaksa tika pieprasīta no kredīta galvotāja – Latvijas Republikas Finanšu ministrijas.

Šāds UniCredit S.p.A. solis varētu būt skaidrojams ar to, ka ilgākā laika posmā nav bijis redzams nekāds progress no AS "Liepājas Metalurgs" akcionāru un vadības puses uzņēmuma darbības atsākšanas veicināšanai.

Maksājuma pieprasījums nav negaidīts valstij, jo par šādu iespējamo notikumu attīstības scenāriju liecināja AS "Liepājas Metalurgs" valdes un akcionāru pasīvā attieksme pret valdības ierosinātajiem glābšanas scenārijiem, kā arī iesniegtais nepilnīgais tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plāns.

Līdz ar šo maksājumu valsts kļūst par nodrošināto kreditoru prasījuma pilnā apmērā un atkarībā no tālākās tiesiskās aizsardzības procesa pasākumu plāna virzības būs redzams, kādā veidā valsts atgūs ieguldītos līdzekļus – realizējot ķīlas no nestrādājoša uzņēmuma vai vienojoties ar AS "Liepājas Metalurgs" par atmaksas grafiku gadījumā, ja uzņēmums atsāks savu darbību.

Maksājumu aizņēmēja vietā veic valsts no Valsts kases attiecīgās valūtas naudas līdzekļu konta. Valsts galvoto AS "Liepājas Metalurgs" kredītsaistību atmaksa palielinās 2013.gada vispārējās valdības budžeta deficītu par 51,7 miljoniem latu jeb 0,3% no prognozētā šā gada IKP. Atbilstoši nacionālajai budžeta uzskaites metodoloģijai kredīta atmaksa AS "Liepājas Metalurgs" vietā ir klasificējama kā finansēšanas darījums bez ietekmes uz valsts budžeta finansiālo deficītu, jo šāds darījums formāli nav uzskatāms par naudas plūsmas izdevumiem, taču atbilstoši Eiropas kontu sistēmas metodoloģijai valsts galvoto kredītsaistību atmaksa AS "Liepājas Metalurgs" vietā ir uzskatāma par vispārējās valdības sektora budžeta izdevumiem (kapitāla pārvedums), tādējādi tiešā veidā palielinot budžeta izdevumu apmēru bez atbilstoša ieņēmumu seguma šādu izdevumu veikšanai.

Papildu informācija:
Eva Dzelme
Valsts kases preses sekretāre
67 094 324; 26 499 049
eva.dzelme@kase.gov.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI