DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
15. jūlijā, 2013
Lasīšanai: 3 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: E-vide

Elektronisko iepirkumu sistēmas apgrozījums 2013.gada 1.pusgadā – 9,7 miljoni latu

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Elektronisko iepirkumu sistēmā (EIS) valsts un pašvaldību iestādes 2013.gada 1.pusgadā iegādājušās preces par vairāk nekā 9,7 miljoniem latu, kas ir par 28% vairāk nekā pagājušā gada 1.pusgadā.

EIS apgrozījumam ir stabila pieauguma tendence, un 2013. gada 1.pusgadā pieaugums vērojams gandrīz visās EIS piedāvāto preču grupās. Šogad paplašinātā produktu klāsta dēļ vislielākais apgrozījuma pieaugums ir standarta programmatūrām, - tas pieaudzis trīs reizes. Visvairāk pirkto preču grupas ir datoru un serveru tehnika, standarta programmatūra, medikamenti un citas medicīnas preces. Vairāk tiek pirktas arī biroja mēbeles.           

Apgrozījuma pieaugumu ietekmēja arī jaunu organizāciju pievienošanās EIS – šogad palielinājies gan piegādātāju, gan pircēju skaits. Aktīvo iepirkumu sistēmas lietotāju skaits, salīdzinot ar pagājušā gada 1.pusgadu, pieaudzis par 25%. "Tas panākts, skaidrojot EIS priekšrocības, palielinot piedāvāto preču klāstu, uzlabojot to kvalitāti un ieviešot iespēju komplektēt preces atbilstoši individuālām prasībām," uzsver Valsts reģionālās attīstības aģentūras direktore Solvita Zvidriņa.

Kopš 2012.gada, kad tika izveidota piegādāto preču un pakalpojumu atbilstības kontroles sistēma, kontrole tiek veikta gan pēc VRAA iniciatīvas, izlases veidā pārbaudot veiktās piegādes, gan pēc pircēju lūguma sniegt atbalstu piegādāto preču kvalitātes atbilstības novērtēšanā. 1.pusgadā pārbaužu skats, salīdzinot ar 2012.gada 1.pusgadu, ir pieckāršojies. Kontroles mērķis ir palīdzēt pasūtītājam novērtēt piegādāto preču komplektācijas atbilstību EIS pasūtījumā minētājai, kā arī kliedēt piegādātāja konkurentu bažas par piedāvāto preču atbilstību specifikāciju prasībām.

EIS ir pirmā elektronisko iepirkumu sistēma Baltijas valstīs, kas tika izveidota 2005.gadā. Tās pamatā ir elektronisko katalogu princips, kas darbojas kā interneta veikals publiskā sektora organizācijām, un tajā savas standarta preces piedāvā vairāki piegādātāji. VRAA, rīkojot atklātus konkursus atbilstoši Publisko iepirkumu likuma prasībām, nodrošina standarta preču elektronisko katalogu izveidi un uzturēšanu.

Informāciju sagatavoja: Edīte Olupe,
Sadarbības un informācijas departamenta projektu vadītāja
Valsts reģionālās attīstības aģentūra
Tālr. 67079030; e-pasts edite.olupe@vraa.gov.lv
www.vraa.gov.lv

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI