DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
08. oktobrī, 2012
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Atklātā vēstule
TĒMA: Ekonomika

Biedrības „Enerģija tautai” atklāta vēstule Valsts prezidentam

Publicēts pirms 11 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Biedrības „Enerģija Tautai” atklātā vēstule Latvijas Valsts prezidentam Viņa Ekselencei god. A.Bērziņa kungam par referenduma izsludināšanu „Par Latvijas Republikas piedalīšanos Visaginas AES celtniecībā un 1 miljarda eiro ieguldīšanu paaugstinātas bīstamības atomobjektā, kas atradīsies 15 km attālumā no Latvijas robežas”.

Jūsu Ekselence, augsti godājamais A.Bērziņa kungs!

2012.gada 5.oktobrī Rīgā notika konference "Latvijas enerģētikas attīstības iespējas XXI gs. pirmajā pusē". Konferences laikā tika prezentēti Latvijas zinātnieku pasaules mēroga atklājumi enerģētikā, uzņēmēju referāti par enerģijas ekonomijas iespējām, kā arī tika diskutēts, vai ir vērts Latvijai piedalīties Visaginas atomstacijas (VAES) celtniecības projektā.

Konference pierādīja, ka Latvijas enerģētikai ir liels potenciāls un šajā sakarā pastāv iespējas attīstīt Latvijas enerģētikas nozari.

Jautājumā par Latvijas piedalīšanos VAES celtniecībā zinātnieki, eksperti, uzņēmēji un konferences dalībnieki, neskatoties uz savstarpējam pretrunām citos jautājumos, bija vienprātīgi, ka nav vērts piedalīties ekonomiski neskaidrā un ekoloģiski bīstamā projektā.

Pretēju pozīciju aizstāvēja "Latvenergo" pārstāvji, kas nevarēja atbildēt uz uzdotiem jautājumiem par projekta ekonomisko pamatotību. Tīri cilvēciski mēs saprotam "Latvenergo" un dažu ministrijas pārstāvju vēlmi piedalīties VAES projekta realizācijā un "apsaimniekot" 1 miljardu eiro. Piedalīšanās šāda projekta realizācijā, iespējams, kādam var būt ļoti ienesīgs pasākums. Par to liecina iepriekšējo gadu "Latvenergo" darbības, kas šobrīd tiek atspoguļotas KNAB ziņojumos par amatpersonu kukuļošanu "Latvenergo" realizētajos Pļaviņu HES un Rīgas TEC-2 rekonstrukcijas projektos.

Latvijas vēlme piedalīties VAES celtniecības projektā ar Latvijas līdzekļiem, kuri tiks ieguldīti kaimiņvalsts AES, patiesībā atradīsies uz Latvijas robežas. Līdz ar to mēs uzskatām, ka Latvijas iedzīvotājiem varētu būt ne tikai tiesības, bet arī pienākums izteikt savu viedokli par to, vai Latvijai ir vērts piedalīties VAES celtniecībā un ieguldīt 1 miljardu eiro svešā ekonomikā un Latvijas teritorijai no ekoloģijas viedokļa potenciāli bīstamā objektā.

Jūs Ekselence, mēs aicinām Jūs ņemt piemēru no Lietuvas un gadījumā, ja 2012.gada 14.oktobra referendumā Lietuvas iedzīvotāji lems celt VAES, vai arī, ja neskatoties uz Lietuvas iedzīvotāju noraidošu attieksmi, Lietuvas valdība tomēr lems celt VAES, izsludināt Latvijā referendumu par Latvijas piedalīšanos VAES celtniecībā.

Šis referendums parādīs gan Latvijas pilsoņu attieksmi pret Latvijas piedalīšanos VAES projektā, gan arī parādīs īsto referenduma mērķi, atspoguļojot Latvijas tautas viedokli par visai tautai svarīgu jautājumu. Šis referendums atšķirsies no iepriekšējiem referendumiem, kuru pamata mērķis bija šķelt sabiedrību un kurināt starpnacionālo naidu un neiecietību. Referendums par VAES apvienos Latvijas tautu, jo vairākums Latvijas iedzīvotāju neatkarīgi no etniskās piederības ir "pret" piedalīšanos VAES celtniecībā.

Mēs, biedrība "Enerģija Tautai", lūdzam Jūs kā Latvijas Valsts prezidentu izmantot savas Latvijas prezidenta tiesības un, lai ieekonomētu Latvijas valsts budžeta līdzekļus, nodrošināt lielāku Latvijas pilsoņu līdzdalību referendumā, un uzzināt tautas viedokli, izsludināt referendumu "Par Latvijas Republikas piedalīšanos Visaginas AES celtniecībā un 1 miljarda eiro ieguldīšanu paaugstinātas bīstamības atomobjektā, kas atradīsies 15 km attālumā no Latvijas robežas" vienlaikus ar pašvaldības vēlēšanām, kas notiks Latvijā 2013.gada 1.jūnijā.

Ar patiesu cieņu,
Biedrības "Enerģija Tautai" valdes priekšsēdētājs V.Lelis
Biedrības "Enerģija Tautai" padomes priekšsēdētājs E.Rutkovskis
Biedrības "Enerģija Tautai" Rīgas nodaļas vadītājs E.Grubevičs

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI