DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
19. janvārī, 2010
Lasīšanai: 4 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Kultūra

Tiesa atzīst, ka AKKA/LAA tarifi muzikālu darbu raidīšanai ir samērīgi un vieni no zemākajiem Eiropā

Publicēts pirms 14 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Vakar, 18. janvārī, Administratīvā apgabaltiesa, vēlreiz apstiprinot Administratīvās rajona tiesas un konkurences padomes lēmuma pamatotību, atzina, ka AKKA/LAA noteiktie autoratlīdzības tarifi par muzikālo darbu izmantošanu raidorganizācijām ir taisnīgi un ekonomiski pamatoti un AKKA/LAA darbībā nav novērojama ļaunprātīga dominējošā tirgus stāvokļa izmantošana, nosakot un piemērojot tarifus, pretēji tam, kā to iepriekš paudusi Latvijas Raidorganizāciju asociācija.

Administratīvā apgabaltiesa atzinusi, ka AKKA/LAA tarifi par muzikālu darbu raidīšanu ēterā ir „uzskatāmi par samērojamiem ar citu valstu kolektīvā pārvaldījuma organizāciju noteiktajiem autoratlīdzības tarifiem” un ir vieni no zemākajiem Eiropā.

AKKA/LAA autoratlīdzības tarifus nosaka, balstoties uz Starptautiskās autoru un komponistu biedrību konfederācijas CISAC rekomendācijām, rēķinoties ar Latvijas ekonomisko situaciju, patēriņa preču cenām, kā arī ar Skandināvijas un Baltijas reģiona autoru organizāciju apstiprinātajiem raidorganizāciju tarifiem. Autoratlīdzības maksājumu veidi ir noteikti analoģiski citu valstu pieredzei.

AKKA/LAA, nosakot autoratlīdzības tarifu raidorganizācijām, ņem vērā izmantoto darbu daudzumu programmā (cik procenti no kopējās programmas ir muzikāli darbi), raidorganizācijas teritoriālo aptveramību, raidorganizācijas ieņēmumus. Respektīvi, tarifi tiek veidoti pēc principa: jo vairāk no kopējā laika raidorganizācija savā programmā izmanto autortiesību aizsargātus darbus un jo lielāka ir tās auditorija (jo vairāk cilvēkiem ilgāku laiku būs pieejami autoru darbi), jo lielāka autoratlīdzība jāmaksā.

Apgabaltiesa atzinusi par pamatotu Konkurences padomes lēmumā secināto, ka “AKKA/LAA savās darbībās nepārkāpj Konkurences likuma 13.panta 4.punktā noteikto dominējošā stāvokļa ļaunprātīgas izmantošanas aizliegumu, piemērojot netaisnīgas pirkšanas vai pārdošanas cenas, netaisnīgus tirdzniecības noteikumus, tos tieši vai netieši uzspiežot”.

Apgabaltiesa arī norādījusi, ka, pretēji Latvijas Raidorganizāciju asociācijas apgalvojumiem, ir notikusi un notiek viedokļu saskaņošana jeb pušu vienošanās process starp AKKA/LAA un raidorganizācijām.

Lietu Administratīvajā apgabaltiesā un iepriekš Konkurences padomē (kuras lēmums bija līdzīgs šim Administratīvās apgabaltiesas lēmumam) ierosinājusi Latvijas Raidorganizāciju asociācija.

AKKA/LAA uzskata, ka Administratīvās apgabaltiesas, Administratīvās rojona tiesas un iepriekš arī Konkurences padomes pieņemtais lēmums ir nozīmīgs pavērsiens ilgstošajās AKKA/LAA un atsevišķu raidorganizāciju tiesvedībās, jo šajos gadījumos AKKA/LAA raidorganizāciju tarifi ir tikuši vērtēti kopumā, ņemot vērā to ietekmi un visām raidorganizācijām un to savstarpējo konkurenci, nevis skatīti tikai saistībā ar konkrētu autoru darbu izmantotāju. Ja līdz šīm tiesas, vērtējot AKKA/LAA noteiktos tarifus attiecībā uz kādu atsevišķu raidorganizāciju, nolēma, ka piemērojamajam tafifam ir jābūt zemākam par AKKA/LAA noteikto, tad vakardienas tiesas spriedums apliecinās, ka AKKA/LAA taisnīgi nosaka un piemēro tarifus un neizmanto ļaunprātīgi dominējošo stāvokli tirgū, tādēļ lemt par zemāku tarifu piemērošanu nav tiesiska pamatojuma. 

Tiesas lēmumā konstatētie fakti un uz to pamata izdarītie secinājumi būs nozīmīgs arguments arī turpmākajā AKKA/LAA darbībā, licencējot autoru darbu izmantošanu raidorganizācijās.

Papildu informācijai:
Agnese Kārše
Biedrības AKKA/LAA
Komunikācijas nodaļas vadītāja
mob.tel. 26674742
e-pasts: Agnese.Karse@akka-laa.lv

Labs saturs
saistītie raksti
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI