E-KONSULTĀCIJAS
>
visas atbildes Jautā, mēs palīdzēsim rast atbildi!
TĒMAS
Nr. 7924
Lasīšanai: 3 minūtes

Alimenti jāmaksā vismaz minimālajā apmērā

Publicēts pirms 8 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
J
jautā:
08. septembrī, 2015
es

Labdien, situācija ir tāda, ka esmu palikusi ar diviem bērniem, un tad jautājums, vai bijušajam civilvīram ir jāmaksā man alimenti tā kā šobrīd nevaru strādāt, jo esmu negreta ar bērnu. Un kādi alimenti ir jāmaksā bijušajam civilvīram par bērniem, ja viņam alga nav konkrēta, bet katru mēnesi mainīga?

A
atbild:
22. septembrī, 2015
Edīte Brikmane
LV portāls

Atbilstoši Civillikuma 178.panta otrajai daļai, ja vecāki dzīvo šķirti, vecāku kopīga aizgādība turpinās, taču bērna aprūpi un uzraudzību īsteno tas no vecākiem, pie kura bērns dzīvo. Attiecīgi, ja bērni dzīvo pie mātes, viņai ir tiesības saņemt uzturlīdzekļus no bērnu tēva bērnu ikdienas aprūpes nodrošināšanai. Turklāt, lai nebūtu tā, ka viens no vecākiem pasaka, ka naudas viņam nav un tāpēc uzturlīdzekļus maksāt nevar, Civillikuma 179.panta piektā daļa paredz, ka valstī noteiktais minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir jānodrošina jebkurā gadījumā neatkarīgi no spējas uzturēt bērnu un mantas stāvokļa.

Minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir noteikts Ministru kabineta noteikumos Nr.37  "Noteikumi par minimālo uzturlīdzekļu apmēru bērnam", ņemot vērā valstī noteikto minimālo mēneša algu un bērna vecumu. Tā kā no 2015.gada 1.janvāra Latvijā noteiktā minimālā mēneša darba alga ir 360 eiro, minimālais uzturlīdzekļu apmērs ir šāds:

  • 25% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas katram bērnam no viņa dzimšanas līdz 7 gadu vecumam (90 eiro mēnesī);
  • 30% apmērā no valstī noteiktās minimālās mēnešalgas katram bērnam no 7 gadu vecuma līdz 18 gadu vecuma sasniegšanai (108 eiro mēnesī).

Neviens normatīvais akts neparedz atvieglot pienākumu nodrošināt sava bērna pamatvajadzības un aprūpi, ja ir piemeklējušas dzīves grūtības vai bezdarbs. Strīdus par uzturlīdzekļiem izšķir tiesa.

Līdz ar to, ja sniegsiet maza apmēra prasību tiesā par uzturlīdzekļu piedziņu, neatkarīgi no bērna tēva ienākumiem un mantas stāvokļa tiesa no viņa piedzīs ne mazāk par valstī noteikto minimālo uzturlīdzekļu apmēru mēnesī, sākot ar prasības tiesā iesniegšanas dienu. Papildus uzturlīdzekļiem bērna tēvam būs jāsedz arī tiesas izdevumi.

Labs saturs
Pievienot komentāru
Uzdod savu jautājumu par Latvijas tiesisko regulējumu un tā piemērošanu!
Pārliecinies, vai Tavs jautājums nav jau atbildēts!
vai
UZDOT JAUTĀJUMU
Šomēnes iespējams uzdot vēl 98 jautājumus. Vairāk par e‑konsultāciju sniegšanu
Iepazīsti e-konsultācijas