DIENASKĀRTĪBĀ
>
Par aktuālo valstī un iestādēs (preses relīzes)
TĒMAS
09. jūlijā, 2013
Lasīšanai: 2 minūtes
RUBRIKA: Relīze
TĒMA: Finanses

Par neatsaucami fiksēto lata pārejas kursu uz eiro

Publicēts pirms 10 gadiem. Izvērtē satura aktualitāti! >>
Eiropas Ekonomikas un finanšu lietu padome (ECOFIN) 2013. gada 9. jūlijā pieņēmusi galīgo lēmumu par Latvijas pilntiesīgu dalību Ekonomikas un monetārajā savienībā no 2014. gada 1. janvāra, atceļot līdz šim spēkā bijušo "atliktās dalības" statusu. Vienlaikus Latvijas Bankas vēl 2005. gadā fiksētais lata kurss attiecībā pret eiro – 0.702804 – apstiprināts kā neatsaucami fiksēts pārejas kurss uz eiro.

Tātad, kā Latvijas Banka informējusi jau iepriekš, pāreja uz eiro no nākamā gada 1. janvāra notiks pēc līdzšinējā Latvijas Bankas noteiktā lata piesaistes kursa eiro, par katru latu saņemot 1.42 eiro.

Pievienojoties Eiropas Savienībai 2004. gadā, Latvija, tāpat kā citas jaunās dalībvalstis, kļuva par Ekonomikas un monetārās savienības (EMS) dalībnieci ar atliktu pilntiesīgu dalību līdz brīdim, kad izpildīti Māstrihtas kritēriji. 2013. gada pavasarī Eiropas Komisijas un Eiropas Centrālās bankas Konverģences ziņojumi par Māstrihtas kritēriju izpildi Latvijā bija pozitīvi, un tam sekojusi Latvijas atliktās dalības EMS atcelšana.

Lata vairāk nekā 8 gadus ilgā piesaiste eiro spējusi demonstrēt gan tās piemērotību tautsaimniecībai, gan noturību: lats bijis nemainīgi piesaistīts eiro kopš 2005. gada maija atbilstoši valdības eiro ieviešanas stratēģijai. Stabils lata kurss kopā ar ātru budžeta sakārtošanu un strukturālajām reformām kalpoja arī kā drošs enkurs straujākai Latvijas tautsaimniecības atlabšanai pēc nesenās krīzes.

Lata piesaistes kurss – 0.702804 – ir labi zināms finanšu tirgiem un plašam naudas lietotāju lokam. Ceram, ka lata pārejas kursa neatgriezeniska fiksēšana šajā līmenī turpmākajos mēnešos palielinās atbalstu pārejai uz eiro Latvijā (tas jau pašlaik ir tuvu 40%), augot apziņai plašākā sabiedrībā, ka tā būs vienkārša un caurspīdīga latu apmaiņa pret eiro pēc 2013. gada 9. jūlijā neatsaucami apstiprinātā kursa.

Labs saturs
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI