SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
28. maijā, 2024
Lasīšanai: 6 minūtes
RUBRIKA: Skaidrojums
TĒMA: Nodokļi
2
2

Ēdināšanas uzņēmumiem jāreģistrē tirdzniecība izbraukumā un jāizmanto kases aparāts

Ja ēdināšanas uzņēmums pakalpojumus sniedz izbraukumā ārpus savas pamatdarbības vietas, piemēram, brīvdabas koncertos, sporta pasākumos, tad izbraukuma tirdzniecība pirms tam jāreģistrē VID kā struktūrvienība.

FOTO: Paula Čurkste, LETA.

Koncertos, svētkos un citos kultūras un sporta pasākumos, kas aktīvi notiek vasarā, ēdināšanas uzņēmumiem, lai tajos sniegtu pakalpojumus, Valsts ieņēmumu dienestā (VID) jāreģistrē izbraukuma tirdzniecība. Uzņēmuma pienākums ir arī izbraukumā izsniegt pircējam kases čeku, savukārt alkohola tirgošanai nepieciešama speciālā atļauja (licence).

Kā reģistrēt izbraukuma tirdzniecību

Ja restorāns, kafejnīca vai cits uzņēmums ēdināšanas pakalpojumus sniedz izbraukumā ārpus savas pamatdarbības vietas, piemēram, brīvdabas koncertos, pilsētas svētkos vai sporta pasākumos, tad izbraukuma tirdzniecība pirms tam jāreģistrē VID kā struktūrvienība.

VID uzsver: tas ir ērti izdarāms tiešsaistē VID Elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS), sadaļā “Reģistri” > “Struktūrvienības”, nospiežot uz “Pievienot struktūrvienību” un izvēloties struktūrvienības veidu “Izbraukuma pakalpojums”.

Plašāka informācija pieejama VID tīmekļvietnes www.vid.gov.lv sadaļā “Nodokļi/Noderīgi/Nodokļu maksātāji/Struktūrvienības reģistrācija”.

Kā strādāt ar kases aparātu izbraukumā

Ēdināšanas uzņēmumiem izbraukuma tirdzniecībā obligāti jāizmanto kases aparāts, kā arī jāizdrukā un jāizsniedz klientam kases čeks.

Īslaicīgi – līdz piecām darba dienām – izbraukumā drīkst izmantot to pašu kases aparātu, kas jau ir uzstādīts un reģistrēts pamata darba vietā.

Tādā gadījumā pirms aparāta lietošanas uzsākšanas izbraukumā ēdinātājam VID EDS (sadaļā “Sarakste ar VID”) jāiesniedz informācija par tirdzniecības vietu, periodu un Grand Total vērtību vai summārās atmiņas kopsummu. Tāpat pirms kases aparāta lietošanas atsākšanas pastāvīgajā darbības vietā (struktūrvienībā) VID EDS, sadaļā “Sarakste ar VID”, jāiesniedz Grand Total vērtību vai summārās atmiņas kopsumma.

Savukārt, ja izbraukuma tirdzniecībā tiek izmantots cits kases aparāts, tas pirms tam jāreģistrē VID EDS, norādot – kases aparāts tiks lietots ārpus pastāvīgās darbības vietas (struktūrvienības). To var izdarīt, vēršoties pie reģistrēta apkalpojošā dienesta, ar kuru noslēgts līgums par kases aparāta apkalpošanu.

Detalizēta informācija pieejama VID tīmekļvietnes www.vid.gov.lv sadaļā “Uzņēmējiem/Kases aparāti un kases sistēmas/Veicamās darbības ar elektroniskajām iekārtām un ierīcēm EDS”.

Kādas licences nepieciešamas, un kā tās saņemt

Ar alkoholisko dzērienu izbraukuma tirdzniecību sabiedrisko pasākumu norises vietās drīkst nodarboties tikai tie ēdināšanas uzņēmumi, kuri ir saņēmuši licenci mazumtirdzniecībai ar alkoholiskajiem dzērieniem vai alu kādā no savām pastāvīgajām darbības vietām.

Izņēmums paredzēts mazajām alkoholisko dzērienu darītavām. Ja restorānu vai kafejnīcu ir izveidojusi un izbraukuma ēdināšanas pakalpojumus sniedz mazā alkoholisko dzērienu darītava, tad tai pašu gatavotā alkohola tirdzniecībai savā restorānā vai kafejnīcā nav nepieciešama atsevišķa licence alkohola mazumtirdzniecībai un pietiek ar licenci apstiprināta akcīzes preču noliktavas turētāja darbībai mazajām alkoholisko dzērienu darītavām.

Informācija par licences alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībai saņemšanas kārtību pieejama portālā Latvija.gov.lv, sadaļā “Licence alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībai”.

Turpretī informācija par licences alus mazumtirdzniecībai saņemšanas kārtību pieejama portālā Latvija.gov.lv, sadaļā “Licence alus mazumtirdzniecībai”.

Būtiski, ka alkoholisko dzērienu un alus tirdzniecība sabiedriskajās vietās jāsaskaņo ar vietējo pašvaldību, kurā plānota izbraukuma tirdzniecība.

Kāda ir uzņēmuma atbildība

VID aicina visus ēdināšanas uzņēmumus ievērot minētās prasības un sekmēt godīgu konkurenci un uzņēmējdarbības vidi sev un citiem tās dalībniekiem.

Jautājumu vai neskaidrību gadījumā VID aicina zvanīt uz konsultatīvo tālruni 67120000 vai uzdot savu jautājumu rakstveidā EDS sadaļā “Sarakste ar VID”.

Ja, pasākumā veicot tirdzniecības vietu pārbaudes, VID konstatēs, ka attiecīgās prasības netiek ievērotas, var tikt piemērots administratīvais sods, ņemot vērā konkrētā pārkāpuma veidu. Savukārt par pārkāpumiem alkoholisko dzērienu tirdzniecības jomā papildu administratīvajai atbildībai – soda naudai – var tikt anulēta licence alkoholisko dzērienu tirdzniecībai.

Struktūrvienībai nav juridiskās personas statusa

Par izbraukuma pakalpojuma reģistrāciju un citiem gadījumiem, kuros jāreģistrē struktūrvienība, skaidrots LV portāla publikācijā “Kas nodokļu maksātājam ir struktūrvienība un kad tā jāreģistrē VID”.

Struktūrvienība ir definēta likuma “Par nodokļiem un nodevām” 1. panta 24. punktā, proti, tā ir juridiskās personas vai uz līguma vai norunas pamata izveidotu fizisko un juridisko personu grupu vai to pārstāvju (citas personas) teritoriāli nošķirta saimnieciska vienība, kuras atrašanās vietā tiek veikta saimnieciskā darbība Latvijas Republikā vai ārpus tās.

Struktūrvienībai nav juridiskās personas statusa, un tā nav uzskatāma par atsevišķu nodokļu maksātāju, jo veido kopumu ar galveno uzņēmumu, kas konkrēto struktūrvienību ir izveidojis.

Labs saturs
2
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI