SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
16. oktobrī, 2023
Lasīšanai: 4 minūtes
3
9
3
9

Stājas spēkā jaunais NMPD maksas pakalpojumu cenrādis

Stājas spēkā 16.10.2023.

FOTO: Ieva Leiniša, LETA.

Stājoties spēkā jaunajam Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) maksas pakalpojumu cenrādim, gan privātpersonām, gan juridiskajām personām par pakalpojumiem būs jāmaksā vairāk.

Izmaiņas NMPD sniegto maksas pakalpojumu cenrādī pielāgotas faktiskajam stāvoklim, ko ietekmējis mediķu atalgojuma pieaugums un degvielas cenu kāpums, tādēļ izmaksas par vienu sniegto pakalpojumu pieaugušas vidēji par 18,7%, vēstīts noteikumu projekta anotācijā.

Jaunais NMPD maksas pakalpojumu cenrādis apstiprināts Ministru kabineta noteikumos Nr. 563 “Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta maksas pakalpojumu cenrādis”, kas stājas spēkā 16. oktobrī.

Izmaiņas privātpersonām sniegto pakalpojumu cenrādī

Stājoties spēkā jaunajiem Ministru kabineta noteikumiem, NMPD brigādes izsaukums pie personas medicīniskās palīdzības sniegšanai, kas nav uzskatāma par neatliekamu, turpmāk maksās 84,93 eiro līdzšinējo 74,35 eiro vietā. Savukārt NMPD brigādes izsaukums pie personas, kura nesaņem no valsts budžeta apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus, būs 191,68 eiro iepriekšējo 172,19 eiro vietā, bet pacienta transportēšana uz nākamo tuvāko stacionāru atbilstošas neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanai pēc pacienta pieprasījuma, ja pacientam nav medicīnisku kontrindikāciju, līdzšinējo 67,21 eiro vietā tagad izmaksās 87,28 eiro. Turpretī par medicīniskās izziņas sagatavošanu būs jāmaksā 10,57 eiro iepriekšējo 7,70 eiro vietā.

Izmaiņas juridiskajām personām sniegto pakalpojumu cenrādī

Jaunajā cenrādī vidēji par 20 eiro palielinājušās izmaksas saistībā ar medicīnisko transportēšanu, kas organizēta plānveidā. Tikpat lielā apmērā pieaugusi maksa par medicīniskās palīdzības nodrošināšanu pasākumos, piemēram, ārsta palīga brigādes, kuras sastāvā ir divi neatliekamās medicīniskās palīdzības ārsta palīgi, operatīvais medicīniskais transportlīdzeklis un tā vadītājs, klātesamība pasākumā izmaksās 104,30 eiro par vienu stundu (iepriekš – 87,12 eiro).

Izmaksas pieaug arī par papildu piesaistāmajiem resursiem, proti, papildu speciālista piesaisti izsaukumā, operatīvā medicīniskā transportlīdzekļa izmantošanu (ar tā vadītāju), papildu operatīvā medicīniskā transportlīdzekļa vadītāja piesaistīšanu, medicīniskās palīdzības sniegšanas vietas (medpunkta) izveidošanu un medicīniskās palīdzības nodrošināšanu. Tāpat likumsakarīgi palielinās izmaksas saistībā ar operatīvā medicīniskā transportlīdzekļa degvielas patēriņu par vienu kilometru (no 0,26 eiro uz 0,32 eiro). Pieaug arī cena par konsultācijām NMPD darba ietvaros.

Visbeidzot izmaiņas tiks ieviestas NMPD sniegto apmācību cenrādī. Piemēram, turpmāk par vienas ārstniecības personas stundu ilgu praktisko iemaņu pilnveidi neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanā un organizēšanā NMPD brigādes sastāvā vai Operatīvās vadības centrā būs jāmaksā 12,31 eiro. Līdz šim cena bija tikai 1,80 eiro. Savukārt pirmās palīdzības pasniedzēju apmācības kurss vienai personai izmaksās 507,58 eiro līdzšinējo 499,58 eiro vietā.

NMPD maksas pakalpojumus pērn izmantojuši vairāk nekā 5000 iedzīvotāju

Kā vēstīts noteikumu projekta anotācijā, 2022. gadā NMPD brigādes devušās uz 3697 izsaukumiem pie personas medicīniskās palīdzības sniegšanai, kas nav uzskatāma par neatliekamu. 44% no minētajiem izsaukumiem tika apmaksāti. 1617 izsaukumu bija pie personas, kura nesaņem no valsts budžeta apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus (apmaksāti – 63%). Savukārt 111 reižu NMPD brigādes pēc pacienta pieprasījuma nodrošinājušas viņa transportēšanu uz nākamo tuvāko stacionāru, kurā var sniegt atbilstošu neatliekamo medicīnisko palīdzību, ja pacientam nav medicīnisku kontrindikāciju (apmaksāti – 99,9%).

Ziņots arī, ka pērn no visām personām, kuras saņēmušas maksas pakalpojumus, 48% bija sievietes, bet 52% – vīrieši. Analizējot pēc vecuma, visvairāk maksas pakalpojumu saņēmēju bija vecumposmā no 41 līdz 60 gadiem (39,4%), taču vismazāk jeb 4,6% vecumā līdz 20 gadiem.

Stājoties spēkā Ministru kabineta noteikumiem Nr. 563, spēku zaudē MK noteikumi Nr. 411, kuros bija ietverts līdz šim spēkā esošais NMPD maksas pakalpojumu cenrādis.

Labs saturs
9
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI