SKAIDROJUMI
>
Zini savas tiesības un iespējas!
TĒMAS
01. aprīlī, 2023
Lasīšanai: 3 minūtes
1
6
1
6

Pārtiku ar beigušos derīguma termiņu “Ieteicams līdz…” varēs ziedot vairāk

Stājas spēkā 01.04.2023.

FOTO: Paula Čurkste, LETA.

Grozot prasības pārtikas izplatīšanai pēc minimālā derīguma termiņa beigām, papildināts to produktu klāsts, kurus varēs ziedot pēc minimālā derīguma termiņa “Ieteicams līdz…” beigām. Tajā iekļauts siers, šokolāde, majonēze, margarīns un citi produkti. Tiek noteikts arī konkrēts šo produktu izplatīšanas laika periods.

Grozījums Ministru kabineta noteikumos Nr. 514 “Prasības pārtikas izplatīšanai pēc minimālā derīguma termiņa beigām”, kas stājas spēkā 1. aprīlī, izdots saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma 11.2 panta otro daļu.

Tas sagatavots, lai veicinātu pārtikas pārpalikumu pārdali un nepieļautu to nonākšanu atkritumos, pilnveidojot patlaban spēkā esošo regulējumu par iespējām pārtikas uzņēmumiem ziedot noteikta veida pārtikas produktus arī pēc minimālā derīguma termiņa “Ieteicams līdz…” beigām, norādīts likumprojekta anotācijā.

Noteikumu Nr. 514 pielikums tiek papildināts ar jaunām pārtikas produktu grupām, kuras atļauts izplatīt pēc minimālā derīguma termiņa beigām:

  • šokolāde (ar riekstiem, augļiem, pildījumu u. tml.);
  • iebiezinātais piens un iebiezinātā piena produkti;
  • ultra augstā temperatūrā apstrādāts (UHT) piens, kafijas krējums, saldais krējums u. tml.;
  • siers (cietais, kausētais u. tml.);
  • majonēze;
  • margarīns;
  • skābēti, marinēti, termiski apstrādāti dārzeņi, tostarp vakuuma iepakojumā (vārītas pupiņas, bietes u. tml.).

Šos produktus drīkst ziedot tieši galapatērētājiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas iestādēm, reliģiskajām organizācijām, biedrībām un nodibinājumiem, kas nodarbojas ar labdarību, kā arī pašvaldību sociālajiem dienestiem, skaidro Zemkopības ministrija. Pārtiku ziedot un saņemt ir tiesīgs tikai Pārtikas un veterinārajā dienestā reģistrēts ziedotājs vai sociālo pakalpojumu sniedzējs un saņēmējs.

Grozījums noteikumos veikts, atsaucoties uz pārtikas apritē iesaistīto uzņēmumu ierosinājumiem, lai veicinātu pārtikas pārpalikumu pārdali un mazinātu pārtikas nonākšanu atkritumos.

Labs saturs
6
Pievienot komentāru
LATVIJAS REPUBLIKAS TIESĪBU AKTI
LATVIJAS REPUBLIKAS OFICIĀLAIS IZDEVUMS
ŽURNĀLS TIESISKAI DOMAI UN PRAKSEI